A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відповідальність за порушення термінів виплати заробітної плати

Дата: 03.03.2018 14:55
Кількість переглядів: 3128

Фото без описуГлобинською міською радою, як органом місцевого самоврядування  згідно  наданих їй   повноважень здійснюється державний контроль за додержанням  законодавства про працю.

Одним з напрямків такої діяльності є контроль за своєчасною та у повному обсязі  оплатою   праці найманих працівників. Відповідно до норм законодавства заробітна плата виплачується регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів − представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. Утім, з різних причин на деяких підприємствах можуть затримувати виплату заробітної плати працівникам. 

Слід зауважити, що в такому разі першими на захист інтересів працівників мають прийти профспілкові органи. Адже, виборні профспілкові органи  мають право вимагати від  власника або уповноваженого  ним органу письмового дозволу на отримання в банках інформації про наявність коштів на рахунках підприємства, установи, організації чи отримати таку інформацію  за підписом роботодавця.

У разі відмови власника або уповноваженого ним органу надати такі дані чи дозвіл на отримання інформації його дії або бездіяльність можуть бути оскаржені до суду (ст. 251 Кодексу законів про працю).

Слід не забувати і про те, що в разі затримки з виплатою заробітної плати працівники мають право на підставі вимог ст. 34 Закону України «Про оплату праці» на отримання  компенсаційних виплат у зв’язку з порушенням строків її виплати. Компенсація проводиться з урахуванням індексу зростання цін на споживчі товари і тарифів на послуги у порядку, встановленому чинним законодавством.

Крім того,   статтею  265 Кодексу законів про працю  для  юридичних та фізичних осіб − підприємців, які використовують найману працю, за несвоєчасну виплату заробітної плати   передбачено відповідальність у вигляді штрафу: у розмірі однієї мінімальної зарплати на момент виявлення порушення (з 1 січня 2018 року  – 3 723,00 грн.) за умови, що строк виплати зарплати за першу частину місяця пропущений менш ніж на місяць (абз. 8 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю) та у разі порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі − у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення (абз. 3 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю ) (з 1 січня 2018 року  – 11169,00 грн.).

За порушення термінів виплати заробітної плати роботодавці також несуть адміністративну або ж  кримінальну відповідальність, в залежності від обставин із затримкою у виплаті заробітної плати, її термінів  та  умислу роботодавця.

Всі ці заходи спрямовані на захист соціальних прав найманих працівників та  попередження фактів з несвоєчасної виплати заробітної плати. У разі, якщо Вам відома інформація  про порушення вимог трудового законодавства роботодавцями в частині несвоєчасної чи не в повному обсязі виплати заробітної плати на території Глобинської громади прохаємо Вас повідомляти про такі факти до  Глобинської міської ради звернувшись особисто, письмово, зателефонувавши за номерами (05365) 2-42-78, (05365) 2-52-19, (05365) 2-42-53, або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@i.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення
виконавчого комітету Глобинської міської ради                                                              О.В.Логвин

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень