Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Трудові книги: облік та правила їх заповнення

Дата: 29.03.2018 08:55
Кількість переглядів: 1257

Фото без описуПроведені перевірки суб’єктів господарювання з питань дотримання трудового законодавства  свідчать поро те, що окремі керівники та особи відповідальні за кадрову роботу не завжди приділяють належну увагу   обліку та порядку ведення записів в трудових книжках найманих працівників.

В той же час, дана діяльність є строго регламентованою та обов’язковою для виконання роботодавцями. Так, згідно з п.7.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. №58  повинна вестися наступна  документація щодо обліку бланків трудових книжок і заповнених трудових книжок:

– Книга обліку бланків трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-9);

– Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них (типова форма № П-10).

Книга обліку руху трудових книжок і вкладишів до них ведеться відділом кадрів або іншим підрозділом підприємства, який здійснює оформлення прийняття і звільнення працівників. У цій Книзі реєструються всі трудові книжки, прийняті від працівників при влаштуванні їх на роботу, а також трудові книжки і вкладиші до них із записом серії та номера, видані працівникам знову (вперше).

Слід зауважити, що обидві ці книги   мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені підписом керівника підприємства і печаткою.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України  «Про трудові книжки працівників» від 27.04.93р. №301   встановлено, що трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях як документи суворої звітності, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку.

Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації.

За порушення встановленого порядку ведення, обліку, зберігання і видачі трудових книжок посадові особи несуть дисциплінарну, а в передбачених законом випадках іншу відповідальність.  Передбачено, що  до  посадових осіб, на яких  покладена відповідальність за ведення та зберігання Книги обліку трудових книжок, у разі порушення правил її ведення або втрати, можуть бути застосовані стягнення у вигляді догани або звільнення.

В той же час,  керівники  підприємств, установ та організацій, де мали місце порушення вимог законодавства про працю,   несуть адміністративну відповідальність, передбачену ч.1 ст.41 КпАП, санкцією  якої передбачено накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та громадян – суб'єктів підприємницької діяльності, – від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В зв’язку з викладеним,  звертаю увагу суб’єктів господарської діяльності, всіх роботодавців на необхідність дотримання вимог законодавства про працю в частині обліку та ведення трудових книжок працівників.

   

          

Інспектор праці відділу соціального забезпечення
виконавчого комітету Глобинської міської ради                            О.В.Логвин

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень