A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Наймана праця дітей влітку – чи можливо це і за яких умов?

Дата: 15.06.2018 13:00
Кількість переглядів: 693

Фото без описуЛюди старшого покоління, насамперед ті, які проживали в сільській місцевості,  пам’ятають,  як вони раніше в дитячі шкільні роки активно залучалися до суспільно-корисної праці. І відбувалося це не лише під час залучення  їх через навчальні заклади  для допомоги сільськогосподарським колективним підприємствам – колгоспам в зборі врожаїв чи догляді за сільськогосподарськими угіддями, але й часто за власною ініціативою підлітків під час літніх канікул, щоб заробити коштів для здійснення своїх бажань чи підтримки матеріального стану своїх родин.

Які ж зараз вимоги до використання праці  неповнолітніх і чи можливе використання праці підлітків взагалі?

Прийняття на роботу дітей віком молодше шістнадцяти років законодавством про працю не допускається. В той же час,  за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

Що ж стосується праці неповнолітніх в літній період то  допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час після досягнення ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Кожен роботодавець, у якого працюють діти, має вести їх спеціальний облік із зазначенням дати їх народження та забезпечувати належні безпечні умови їх праці.

На роботу діти можуть бути прийняті лише після попереднього медичного огляду. При цьому діти не можуть працювати уночі, у вихідні дні та надурочно.

Тривалість робочого часу для дітей залежить від їх віку і встановлена вимогами пункту 1   статті 51 Кодексу законів про працю України  для дітей віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для дітей віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів, які працюють у вільний від навчання час, провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Підприємства можуть встановлювати учням доплати до заробітної плати.

Слід також пам’ятати, що забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах. Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради               О.В.Логвин

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень