A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинська ОТГ зробила перші кроки від підписання Угоди мерів до створення стратегічного документу – Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату громади на 2019 – 2030 роки

Дата: 13.11.2018 16:38
Кількість переглядів: 952

Угода Мерів щодо Клімату та Енергії (надалі-Угода мерів) – провідна ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Слідуючи цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.

Фото без опису

Завдяки Угоді мерів, установи ЄС зробили безпрецедентний крок у безпосередньому залученні місцевих і регіональних органів влади, тим самим визнаючи їхню важливу роль у досягненні амбітних цілей у галузі енергетики й збереження клімату.

Депутатський корпус Глобинської міської ради 1 скликання своїм рішенням, прийнятим на 37 сесії 19 липня 2018 року приєднав Глобинську міську раду Полтавської області до числа підписантів Угоди Мерів щодо Клімату та Енергії.

Щоб втілити свої політичні зобов’язання у конкретні заходи та проекти, підписанти Угоди, зокрема, зобов’язуються підготувати Базовий кадастр викидів після розробки місцевої політики сталого енергетичного розвитку і відповідного потенціалу у сфері енергоменеджменту, та подати протягом року після підписання План дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату, що окреслює основні заходи, до яких вони планують вдатися.

Окрім заощадження енергії, можна очікувати й інших результатів від заходів, до яких ми, як підписанти можемо вдатися: надання екологічно чистих і фінансово доступних енергетичних послуг, створення постійних робочих місць, які потребують вишколу, підвищення фінансової та соціальної стабільності, здоровіше довкілля, краща якість життя, підвищення економічної конкурентоспроможності за рахунок розвитку бізнесу й інновацій, а також, поліпшення якості суспільних послуг та інфраструктури.

Саме для отримання практичних знань та навичок в роботі з підготовки Базового кадастру викидів , який слугуватиме базою для розробки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (надалі – ПДСЕРК), в рамках реалізації проекту «Енергоефективність у громадах –ІІ», що втілюється компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Програми «U-LEAD з Європою, і спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Швецією (учасником цього проекту є і Глобинська об’єднана територіальна громада) в м. Києві 7-8 листопада на базі Київського обласного центру підтримки місцевого самоврядування проходив тренінг «Розробка Плану дій зі сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕРК) як запорука виконання зобов’язань Угоди Мерів. Крок перший. Підготовка Базового кадастру викидів».

На початку тренінгу  координатор проекту Володимир Перегудов ознайомив присутніх з програмою роботи тренінгу та окреслив основну мету навчання – отримання якісних теоретичних та практичних знань всіма представниками громад-підписантів для використання в подальшій роботі.

Національний представник офісу Проекту ЄС "Угода мерів - Схід" Оксана Кисіль ознайомила учасників з основами Угоди мерів та основними перевагами та можливостями для ОТГ- підписантів Угоди Мерів.   Крім того, пані Оксана представила рекомендовану структура Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (ПДСЕР(К)/SE(C)AP) порядок її розробки та затвердження.

В подальшому навчання проводилося у вигляді практичних занять, коли учасники тренінгу поєднували отримання  теоретичних знань з одночасним використанням практичних матеріалів на прикладі ПДСЕРК , які вже розроблені і затверджені іншими громадами, які теж ділилися своїм досвідом роботи – Пирятинської,  Мерефинської (Харківська область), Баранівської (Житомирська область), Тростянецької та Краснопільської (Сумська область).

Завдяки консультантам проекту  «Енергоефективність у громадах –ІІ» Віталію та Володимиру Лесюкам учасникам тренінгу (від Глобинської громади в ньому брали участь Олександр Артюшенко та Володимир Бондарь) вдалося розібратися в складнощах процесу розробки Базового кадастру викидів та початку роботи з підготовки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату громади.

Наведені ними цифри свідчили про правильність обраного громадою курсу на зменшення викидів СО2. Для прикладу, для отримання   1 Мвт-год енергії при спалюванні природнього газу в атмосферу викидається 0,202 тони вуглекислого газу, зрідженого газу- 0,227 т, дизельного палива -0,267 т, вугілля- 0,341 т, бензину - 0,249 т. Найбільше ж викидів вуглекислого газу отримується при виробництві електроенергії -  0,9 т. (То ж варто задуматися перш ніж включити зайву лампочку або опалювальний прилад!).

Тепер починається робота по практичному наповненню форм як Базового кадастру викидів так і  Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату громади. Ближчими днями розпорядженням міського голови буде створено Робочу групу з підготовки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату громади на 2019-2030 роки.

До цієї роботи мають долучитися не тільки посадові особи та працівники виконавчого комітету міської ради. Звертаємося до керівників підприємств та установ, розташованих на території громади незалежно від їх відомчого підпорядкування та форми власності (особливо енергопостачальних компаній), депутатів, всіх небайдужих жителів громади з проханням максимально сприяти в наданні запитуваних Робочою групою статистичних та інших показників для більш реальної оцінки енергетичної та екологічної ситуації в громаді.

Пам’ятайте, що забезпечення екологічно чистого майбутнього для наших нащадків – справа не тільки і не стільки посадовців міської ради, а і всіх жителів громади.

 

Начальник відділу соціально-економічного розвитку,

інвестицій та енергоменеджменту

виконавчого комітету міської ради                                                     Володимир Бондарь

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень