A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Успішний старт очисних каналізаційних споруд міста Глобине

Дата: 20.12.2018 09:12
Кількість переглядів: 1037

Беззаперечно, що найбільш важливим об’єктом в Глобинській громаді, який успішно було завершено в 2018 році – це закінчення спорудження очисних каналізаційних споруд в місті Глобине, що по вулиці Космонавтів. Будемо відверті:  чимало глобинців  скептично відносилися  до успіху цієї справи. Адже, на жаль, об’єкт, який повинен бути введений в дію ще десятки років тому, вдалося завершити лише зараз. До цього було багато обіцянок   успішного запуску очисних споруд, чимало витрачено   коштів та зусиль, та справа  так і не була завершена. Закінчення робіт стало можливим тільки після створення об’єднаної громади, що дало можливість залучити додаткові кошти.

Враховуючи, надзвичайну актуальність спорудження та введення в дію центральної каналізації в місті, адже, це, в першу чергу, вирішення важливих проблем екології,  керівництво та депутати міської ради прийняли рішення провести реконструкцію очисних споруд міста із застосуванням  передових технологій біологічної очистки  господарсько-побутових стічних вод. Саме такою була обрана технологія очистки стічних вод установкою «Джерело», розробником та власником патенту на винахід якої є полтавець, директор виробничого кооперативу приватне підприємство «Екологія»  Андрій Капарник. Ввесь процес очистки - повністю  екологічно безпечний. В очисних спорудах запроваджено  сучасне високотехнологічне  устаткування, яке не вимагає постійного контролю за його роботою. Всі технологічні операції по обслуговуванню споруд проходять в автоматичному режимі.

Під час проведення очистки господарсько-побутових стічних вод, застосовується   механічна очистка крупних фракцій, біологічна система очистки та знезараження  ультрафіолетом. Основною ланкою очисних споруд є установка біологічної очистки «Джерело». Загальна  продуктивність очисних споруд здатна забезпечити очистку  400 метрів кубічних господарсько-побутових стічних вод за добу. На сьогодні вже проходять   каналізаційні стоки від багатоквартирних та адміністративних приміщень, так званого,  авіамістечка в м.Глобине, які напряму поступають до очисних споруд та  стоки, які доставляються асенізаційним  транспортом  КП «Глобинське».

Своїми враженнями про перші результати роботи  очисних споруд ділиться глобинець Володимир Овчаренко, який працює оператором очисних споруд: «На сьогодні тільки з авіамістечка поступає за добу до 20 метрів кубічних каналізаційних стоків. Але основне надходження каналізаційних стоків від колісного транспорту, яким щодня вони доставляються  на очистку. В окремі дні їх надходження   становить до 100 кубічних метрів на добу. Таке навантаження позитивно впливає на роботу очисних споруд, адже головний компонент в їх роботі – це мікроорганізми, корисні бактерії, які очищують стічні води (аеробне збродження). Для їх живлення і розмноження, враховуючи  навантаження на які вони розраховані  в 400 метрів кубічних,  повинні постійно надходити каналізаційні стоки.  Якщо говорити за якість очистки, то хімічні та біологічні аналізи, що  зроблені із зразків взятих з  очищених вод,   нижчі,  аніж  гранично допустимі норми. Вода, що вже пройшла стадію очистки, прозора та   не має запаху. А найкращим свідченням якості очистки стічних води може також бути той факт, що в цій водоймі  з очищеною водою обрали собі зимівлю з півсотні диких качок, які залюбки плавають та знаходять тут собі поживу. Тут же вживаються і жаби та  риба.

В моїх обов’язки, як оператора очисних споруд,  входить контроль за надходженням каналізаційних стоків до очисних споруд, перевірка  каналізаційних колодязів, очищення решета та відстійників з піском. Найбільш відповідальне завдання це забезпечення роботи насосів, які подають кисень до очисних споруд. В разі нестачі електроенергії автоматично має включатися 18-ти кіловатний дизельний генератор. А взагалі, найбільшою небезпекою  для очисних споруд є відсутність електроенергії і зупинка роботи агрегатів, які подають повітря до резервуарів очистки, адже в разі виникнення такої ситуації достатньо 8-10 годин, щоб загинули бактерії, які виконують основні функції з очистки стічних вод. Для таких ситуацій в нас є дизель-генератор. Тож, ми розуміємо настільки відповідальною є наша робота і намагаємся її добросовісно виконувати».

Вже в наступному році планується підключення першої черги каналізаційних стоків, які будуть направлятися по каналізаційному трубопроводу до очисних споруд з центральних районів міста.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень