A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Про ведення трудових книжок

Дата: 02.01.2019 15:27
Кількість переглядів: 825

Фото без описуВідповідно до статті 48 Кодексу законів про працю трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або фізичної особи понад 5 днів. Так,  пунктом 1.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.1993 року №58, зареєстрованим у Мінюсті України 17.08.1993 року за №110  зазначено, що трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або фізичної особи понад 5 днів, у тому числі осіб, які є співвласниками (власниками) підприємств, селянських фермерських господарств, сезонних і тимчасових працівників, а також позаштатних працівників, якщо вони підлягають державному соціальному страхуванню.

На осіб, які працюють за сумісництвом,  трудові книжки ведуться тільки за місцем їх основної роботи.

Під час влаштування на роботу працівники зобов’язані подавати трудову книжку, оформленому в установленому порядку.

Особи, які вперше працевлаштовуються на роботу, тобто не мають трудової книжки, повинні пред’явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Крім того, колишні військовослужбовці, звільнені в запас пред’являють військовий квиток, а звільнені з місць   відбування кримінального покарання – довідку про звільнення.

У разі першого працевлаштування трудова книжка особи оформляється шляхом внесення до неї відповідних відомостей про особу, що записуються на підставі паспорта або свідоцтва про народження. До трудової книжки заносяться:

  • відомості про працівника: прізвище,  ім’я та по-батькові; дата народження
  • відомості про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення
  •  відомості про нагородження і заохочення 
  • відомості про відкриття на які видані дипломи, про використані винаходи і раціоналізаторські пропозиції та виплачені у зв’язку з цим винагороди.

Стягнення до трудової книжки не заносяться.

 

Записи до трудових книжок під час звільнення або переведення на іншу роботу проводяться в точній відповідності до формулювання чинного законодавства  і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

Варто відзначити, що всі записи в трудовій книжці про прийняття на роботу, звільнення або переведення на іншу роботу, також, про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання відповідного наказу (розпорядження), але не пізніше від тижневого строку, а в разі звільнення в день звільнення і мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

З кожним записом, що заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про призначення на роботу, переведення і звільнення власник або уповноважений ним орган зобов’язаний ознайомити працівника.

Робота за сумісництвом, оформлена в установленому порядку, в трудовій книжці зазначається окремим порядком. Запис відомостей про роботу за сумісництвом  проводиться за бажанням працівника.

Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи організації.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                                     О.В.Логвин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень