A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Навіть без значних матеріальних вкладень можна добитися зниження витрат енергоносіїв в бюджетних установах

Дата: 17.01.2019 16:52
Кількість переглядів: 816

17 січня в залі засідань міської ради під головуванням заступника міського голови Олександра Артюшенка відбулася нарада з питання запровадження системи енергомоніторингу в Глобинській ОТГ за участю директорів шкіл, завідуючих дитячими садками, старост, завідуючих закладами культури та керівниками інших установ і організацій громади, будівлі яких утримуються за рахунок коштів міського бюджету.

 

У своєму вступному слові Олександр Іванович наголосив, що головна ціль започаткованих з минулого року заходів енергетичного менеджменту – добитися скорочення витрат енергоресурсів на утримання бюджетних закладів, створивши при цьому оптимальний температурний режим внутрішніх приміщень установ. В кінцевому підсумку дана робота сприятиме зменшенню викидів парникових газів в атмосферу.  Глобинська ОТГ в 2018 році взяла участь в конкурсі оголошеному програмою підтримки реформ децентралізації в Україні  U-LEAD з Європою, яка фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами: Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, та була відібрана учасником проекту «Енергоефективність у громадах ІІ». З метою ознайомлення присутніх з першими результатами енергомоніторингу та передачі досвіду отриманого на семінарах проекту «Енергоефективність у громадах ІІ» і проводилась дана нарада.

 

Перед нами велика робота, якщо в провідних європейських країнах нормативною вважається  витрата енергоресурсів на рівні 100 кВт-г на 1 м.кв площі будівлі, то в Україні за 2017 рік фактично було затрачено 260 кВт/м2 ( в нашій громаді – менше 200 кВт/м2).

 

 

 

За минулий рік громада розпочала процес створення системи енергоменеджменту зі створення відділу, в якому було визначено відповідальну особу; потім прийняті рішення сесій, якими затверджені Концепція та Положення про енергоменеджмент.

 

Але найважливішим було рішення про приєднання Глобинської громади до європейської ініціативи «Угода мерів» та початок розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату,  який є основним документом, наявність якого відкриває шлях до отримання пільгових кредитів від фінансових установ Європи на реалізацію енергозберігаючих  технології.

 

Однією зі сходинок на шляху розвитку енергоменеджменту в громаді є запровадження енергетичного моніторингу в бюджетних установах. Для цього були визначені відповідальні особи по всіх будівлях ( в основному – завгоспи) і з 1 жовтня розпочато щотижневий моніторинг (з наданням інформації по днях тижня).

 

Результати аналізу цих даних за жовтень - грудень 2018 року, про які поінформував начальник відділу соціально-економічного розвитку, інвестицій та енергоменеджменту Володимир Бондарь, були з цікавістю розглянуті присутніми. Дуже цікава картина виявилася. Попри те що середньодобова температура в 2018 році була нижча ніж в 2017, багатьом установам вдалося досягти певної економії ресурсів.

 

Причини цього різні, але, як наголосив головуючий,  10-15% економії досягнуто завдяки впровадженню системи контролю споживання - енергетичного моніторингу.

 

Завершуючи нараду, Олександр Артюшенко дав доручення її учасникам – членам енергетичної команди громади спільно з нещодавно призначеним енергоменеджером громади В’ячеславом Шайногою провести детальну інвентаризацію будівель та створення по них  енергетичних паспортів. Керівникам закладів доручено забезпечити надання своєчасної і якісної щоденної інформації щодо використання енергоресурсів для проведення щомісячного аналізу і визначення причин перевитрат та можливих шляхів їх усунення.

 

Порівняння зовнішньої температури повітря за грудень

 

Порівняння зовнішньої температури повітря за листопад

 

Порівняння зовнішньої температури повітря за жовтень



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень