A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Заробітна плата та обов’язок її своєчасної виплати роботодавцем

Дата: 04.02.2019 13:45
Кількість переглядів: 2960

Фото без описуВідповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. При цьому гарантується, також, право на належні, безпечні і здорові умови праці та на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

 

Кодексом законів про працю України дається визначення поняття заробітної плати, як винагороди, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

 

Розмір такої винагороди не може бути меншим за мінімальну заробітну плату, яка встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 і 10 Закону України «Про оплату праці». Заробітна плата   повинена виплачуватися не  рідше двох разів на місяць

 

Слід зауважити, що виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов’язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць. В ході проведення перевірок дотримання законодавства про працю в частині своєчасності та періодичності виплати заробітної плати, що проводилися в 2018 році на території Глобинської громади були встановлені факти,  як несвоєчасної виплати заробітної плати (ТОВ «Новомосковськ-Агро»), так і порушення періодичності її виплати (ФОП Пінчук С.Г.).

 

Одним з мотивів порушення періодичності виплат заробітної плати (менше двох разів на місяць)  роботодавець – приватний підприємець аргументував заявою та згодою найманого працівника отримувати заробітну плату один раз на місяць. Втім, будь-яке аргументування установлення роботодавцем у документах, що регламентують періодичність та строки виплати заробітної плати, умови про виплату зарплати один раз на місяць є неправомірним. Адже згідно зі статтею 97 Кодексу законів про працю  власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, установлені законодавством. В роботодавця є право виплачувати зарплату і більше двох разів (наприклад, один раз на тиждень або кожні 10 днів тощо), але в той же час він не має права порушувати державні соціальні гарантії з виплати заробітної плати.

 

Таким чином,  навіть за наявності заяв працівників з проханням виплачувати заробітну плату один раз на місяць, виплата зарплати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства.  Адже,  в цьому випадку вимогу про виплату не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, буде порушено. 

 

Невиплата заробітної плати у зв’язку з відсутністю грошових коштів на банківському рахунку підприємства або фізичної особи – підприємця також не звільняє посадових осіб підприємства або підприємця від відповідальності за порушення вимог ст. 115 Кодексом законів про працю  та ст. 24 Закону України «Про оплату праці».

 

Станом на 1.02.2019   офіційних даних про наявність заборгованості  роботодавців щодо виплати заробітної плати працівникам на території Глобинської громади немає. 

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                                  О.В.Логвин

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень