A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Повідомлення про прийняття на роботу найманого працівника: правові нюанси

Дата: 25.02.2019 09:09
Кількість переглядів: 638

Фото без описуОбов’язковою умовою правильного оформлення новоприйнятих працівників є вчасне повідомлення про їхнє прийняття до територіального органу Державної фіскальної служби. Про це прямо вказано в статті 24 Кодексу законів про працю України, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Кабінетом Міністрів України 17.06.2015  року прийнято постанову   № 413 «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу».  Даним нормативним документом чітко регламентовано, що таке повідомлення повинне бути відправлене суб’єктом господарювання та отримано органами Державної фіскальної служби до моменту фактичного допуску працівника до роботи.

 

Постановою затверджено форму повідомлення та  порядок його направлення. Так, повідомлення подається роботодавцем до територіальних органів ДФС за місцем його обліку як платника ЄСВ до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

- засобами електронного зв’язку із використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб згідно з вимогами законодавства у сфері електронного документообігу й електронного підпису;

- на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більш ніж із п’ятьма особами.

 

Слід пам’ятати і вимогу, щодо того, що повідомлення про прийняття працівника на роботу надані до територіальних органів Державної фіскальної служби не за місцем обліку роботодавця або не за встановленою формою вважаються такими  що не подавалися.  

 

За неподання або несвоєчасне подання повідомлення застосовуються санкції як за інші порушення законодавства про працю (п.7 статті 265 Кодексу законів про працю України). Тож, роботодавця можуть притягнути до відповідальності у вигляді фінансових санкцій (штрафу) у розмірі 1 мінімальної заробітної плати – 4173 грн (з 1 січня 2019 року).

 

В 2018 році  такі порушення вимог трудового законодавства в частині не   повідомлення про прийняття на роботу  найманого працівника    мали місце  і серед роботодавців Глобинської громади.   

 

Тож, щоб цього не допустити потрібно у випадках прийняття працівника:

— на невизначений строк (безстроковий трудовий договір);

— на визначений строк, установлений за погодженням сторін (строковий трудовий договір);

— на час виконання певної роботи (строковий трудовий договір);

— за контрактом 

— на основне місце роботи або за сумісництвом (за трудовим договором), тобто у всіх випадках,    коли   приймається   наказ (розпорядження) про прийняття на роботу будь-якої особи,   обов’язково потрібно подати і повідомлення про їхнє прийняття до територіального органу Державної фіскальної служби.

           

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                                        О.В.Логвин

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень