Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Свято весни завітало до міста

Дата: 09.03.2019 19:44
Кількість переглядів: 1349

Фото без описуДругий рік поспіль  у місті Глобине відзначається свято Масниці. Це відроджене народне свято, інша українська назва якого – свято  Колодія, своїми історичними коріннями   сягає ще далеких часів Трипільської культури та  є свідченням  ідентичності  нашої української культури та духовності.

 

Воно пов’язане  з проводами зими та зустріччю весняного пробудження природи. Організатори свята в нашому місті, а це всі,   хто долучився до його проведення: керівники   міської ради,  працівники  відділів виконавчого комітету міської ради, представники старостатів і навчальних закладів  Глобинської громади, заклади громадського харчування, підприємств міста учасники художньої самодіяльності Глобинщини та гості з Гадяцького коледжу культури і мистецтва імені І. П. Котляревського - намагалися  поєднати  українські народні традиції і  культурні здобутки сьогодення.

 

Тож, гостей свята,  жителів міста та сіл громади  щедро  частували традиційними стравами Масниці – варениками  (у прадавніх українців вони були символом молодого Місяця) та млинцями, що у наших давніх предків символізували жертовний хліб, схожий на небесне світило. А ще, як у добрих господарів, було багато і інших традиційних українських страв, напоїв  та смачної запашної випічки.

 

Яке ж свято Масниці без традиційного опудала Зими – Масниці? Символічне опудало зими привезли на возі до центрального входу на площу перед районним будинком культури, а дужі козаки встановили його в центрі святкувань. По закінченню опудало Масниці традиційно запалили. Саме так наші далекі пращури проводжали до наступного року зиму та зустрічали прихід весни. Дружнім хороводом навколо палаючого опудала зими глобинці завершували святкування Масниці.

 

Сподіваємось, що відзначення цього  свята принесло глобинцям чимало позитивних емоцій, подарувало святковий настрій та посмішки. Дякуємо всім, хто долучився до  проведення  цього свята.  

Фото без опису

Фото без опису 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень