A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Цивільно-правові угоди як прихована форма трудових відносин

Дата: 11.04.2019 10:16
Кількість переглядів: 900

Дуже часто власники підприємств та фізичні особи-підприємці  намагаються приховати наявність трудових відносин з працівниками, укладаючи з ними цивільно-правові договори. При цьому роботодавець фактично наймає працівника  на роботу, але "на папері" начебто співпрацює з ним як з підрядником.

 

Одна з причин таких  дій  – це  намір роботодавців обійти закон і не сплачувати необхідні податки. Зокрема,   22% доходу,  як єдиного соціального внесок. Тому останнім часом акцентується увага при перевірці суб’єктів підприємницької діяльності та фізичних осіб-підприємців на наявність у них цивільно-правових договорів та їх відповідності чинному законодавству. Іншими словами – чи не має тут завуальованих  трудових відносин.

 

Під час перевірок інспекторами праці такі факти встановлюються та приймаються рішення про притягнення роботодавців до відповідальності  за  використання  праці найманих осіб без оформлення трудових відносин. В свою чергу це передбачає серйозну фінансову та адміністративну відповідальність.

 

Так,  фінансова відповідальність за кожного окремо взятого не оформленого належним чином  найманого працівника передбачає  30 мінімальних зарплат, що  становить суму в розмірі 125 190 грн. (мінімальна зарплата зараз – 4 173 грн.).

Навіть оскарження дій інспекторів праці до суду не рятує дану ситуацію, адже вже є рішення судів, де чітко вказана різниця між трудовим і цивільно-правовим договором. Зокрема, підрядник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, а діє на свій страх і ризик, отримуючи оплату не за процес праці, а за отриманий результат (що і оформляється актами виконаних робіт).

 

Оформлення людини на роботу означає оплату її часу. При цьому оплачується кожна година, день чи місяць роботи. Працівник може закінчити виконувати те чи інше завдання, але це не означає, що він перестає працювати на підприємстві. З підрядником же роботодавець визначає обсяг виконаних робіт. Наприклад, наймає прибиральницю, яка здійснить один раз прибирання    приміщення. Виконані роботи за цивільно-правовою угодою оформляються актами приймання-виконання робіт.

 

Основною ознакою, що відрізняє підрядні відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, адже, метою договору є отримання певного матеріального результату .

Виконавець, який працює згідно з цивільно-правовим договором, на відміну від працівника, який виконує роботу відповідно до трудового договору, не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, він сам організовує свою роботу і виконує її на власний ризик.

 

Ще одним важливим нюансом є питання роботи в офісі, приміщеннях підприємств або поза їх межами. У трудовому договорі роботодавець бере всю організацію роботи на себе: приміщення, апаратуру, відповідне обладнання та устаткування, уніформу, розклад тощо. Тоді як у цивільно-правовій угоді особа, що надає послуги  має право організувати свій робочий час на власний розсуд. Наприклад, вона може працювати вночі або взагалі доручити виконання  робіт іншим людям.

 

Таким чином, предметом трудового договору є власне праця працівника в процесі виробництва, тоді як предметом договору цивільно-правового характеру є виконання певного визначеного обсягу робіт.

Тому велика ймовірність, що наявність трудових відносин буде доведено і обман буде розкритий, а підприємство — покарано.

 

Роз’яснюємо, що роботодавці та працівники, що працюють по найму на території Глобинської громади за отриманням правових консультацій, захисту порушених їх трудових прав    можуть звернутися  до   інспектора праці відділу соціального забезпечення Глобинського міськвиконкому  письмово, зателефонувавши за номерами (05365) 2-42-78, (05365) 2-52-19, (05365) 2-42-53, або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу:  globino.mr@globyne-rada.gov.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                   О.В.Логвин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень