Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Енергоефективність актуальне питання сьогодення

Дата: 21.05.2019 15:28
Кількість переглядів: 931

Питання  енергоефективності в наш час стає особливо актуальним для країн світу. Не менш важливе воно і для нашої держави. Адже,  енергоефективність  та енергозбереження для України – це в першу чергу питання енергетичної незалежності та безпеки держави. Ситуація зараз така, що Україна є однією з найменш енергоефективних країн в Європі. Зокрема, лише  у  житловому секторі середнє споживання  енергії в 2-3 рази вище аніж у країнах Європейського Союзу.

А для нас жителів Глобинської громади успішне вирішення питань енергоефективності – це перспектива економії  коштів, які витрачаються на енергоносії та можливість їх спрямування на вирішення інших проблем та розбудову інфраструктури і заходи з благоустрою.

В Глобинській громаді   питання  енергозбереження  є  одними з пріоритетів соціально-економічної розбудови території  громади. Зараз жоден об’єкт який капітально ремонтується чи будується не здається в експлуатацію без проведення комплексу заходів з енергозбереження. Приклади цьому: капітальні ремонти та реконструкції приміщень Жуківського  Бабичівського та Глобинського №4 дитсадків, Опришківської амбулаторії сімейної медицини і Устимівського ФАПу, Центру надання адміністративних послуг в м. Глобине та інші.

Втім впровадження організаційних і технологічних рішень по енергоефективності на місцевому рівні в нашій державі здійснюється в основному за кошти місцевих бюджетів та допомоги державних фондів. В той час,  як в державах Євросоюзу активно залучаються кошти Євросоюзу, різних міжнародних грантів та Фондів. 

Глобинська громада вже має досвід залучення коштів міжнародних інституцій для  потреб громади. Та в галузі енергоефективності ми ще далеко відстаємо від практики європейських держав.

Саме тому в  рамках проекту «Енергоефективність у громадах II», який впроваджується компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та Програма «U-LEAD з Європою» керівники громади міський голова Станіслав Джусь та його заступник Олександр Артюшенко разом з представниками інших територіальних громад України брали участь у навчальному візиті з 13.05.2019 по 17.05.2019 року до республіки  Словенія, де мали змогу відвідати мунципалітети  (по нашому міські ради) Любляни,  Веленє,  Целє,   Словень - Градець,   Мислиня,  Жалець.

Там представники громади мали змогу знайомитись з  найкращим практичним досвідом  Словенії по впровадженню енергоменеджменту у громадському секторі; перевагами об’єднаних громад в європейському проекті ELENA; практикою споживання тепла, моделювання поставок та картографування, як інструменту для стратегічного муніципального енергетичного планування. Крім цього, мали змогу ознайомитися, також, з модернізацією громадських будівель завдяки PPP EPC та енергоменеджменту модернізованих будівель у Любляні, розглянули фінансові механізми енергомодернізації громадських будівель у Словенії, зокрема, енергомодернізацію собору Целє - культурного спадку міста.  

Саме про результати поїздки та   вивчення передового досвіду Словенії у впровадженні енергоменджменту   органами місцевого самоврядування  говорилося на нараді з керівниками відділів виконавчого комітету Глобинської міської ради та КП «Глобинське», яку було проведено 20 травня 2019 року  за участю міського голови Станіслава Джуся та заступника міського голови Олександра Артюшенка.

В ході наради намічено першочергові заходи щодо енергозбереження та енергоефективності адміністративних, освітніх та громадських будівель Глобинської громади.

Фото без опису

  

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень