A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Зустріч з рибалками міста

Дата: 24.05.2019 08:33
Кількість переглядів: 1335

22 травня 2019 року в залі засідань Глобинської міської ради відбулася зустріч керівництва Глобинської міської ради та представників громадської організації  «Рибалки Глобинщини».

 

Метою зустрічі, як окреслив у своєму виступі голова громадської організації «Рибалки Глобинщини» Юрій Компанішин, був розгляд  питань пов’язаних з очисткою стічних каналізаційних вод очисними каналізаційними спорудами міста. Стурбованість місцевих рибалок викликана тим,  що взимку частина риби в Мічурінському ставку загинула  від нестачі кисню. Цей факт вони намагались пов’язати з діяльністю очисних споруд міста. З метою перевірки ще 18 березня 2019 року було проведено відібрання проб для  лабораторного дослідження показників складу та властивостей води.

 

Згідно Протоколу №28/1-5сп від 18.03.2-19 року Державного агентства водних ресурсів України, лабораторні аналізи показали, що  основні показники встановлені Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами»   №465 від 25 березня 1999 року №465  від 25 березня 1999 року для  комунальних  споруд  повного  біологічного  очищення стічних вод нормативів  гранично  допустимого вмісту забруднюючих речовин (мг/л) по рівню завислих речовин та речовин, що спливають, хімічного та біологічного ступеню кисню у очищених водах відповідають або є меншими гранично допустимих концентрацій.

 

В той же час,  рівень забруднення очищених вод   азотом амонійним, який провокує ріст рослинності в водних об’єктах, перевищує допустимі показники після фільтраційних-збагачувальних споруд. Одна з причин такого факту є те, що зараз на очисні споруди завозяться каналізаційні стоки з вигрібних каналізаційних ям від багатоквартирних будинків міста Глобине, концентрація амонію в яких кілька раз перевищує гранично допустимі. Це пояснюється тим, що вода,  якою змиваються каналізаційні стоки у вигрібні ями,  з часом, до їх заповнення,  просочується в ґрунт, а те що залишається перебуває  в досить високій концентрації.

 

«Те, що зараз ми стали на шлях вирішення питання очищення каналізаційних стоків – це, звичайно,  великий прогрес, - відмітив у своєму зверненні до присутніх заступник міського  голови Олександр Артюшенко, -адже раніше в місті  каналізаційні стоки   подавалися трубопроводами або ж вивозилися спеціальним транспортом стічних каналізаційних вод на поля фільтрації, де вони просто вивітрювалось та проникали у поверхневі ґрунтові води, забруднюючи їх. Тобто, каналізаційні стічні води не проходили ніякого очищення, а просто забруднювали навколишнє середовище та погіршували й без того проблемну екологію міста та навколишніх населених пунктів. Завершення реконструкції  очисних споруд дає шанси виправити цю ситуацію, зробити наше місто екологічно безпечнішим. Над проблемами,  які є,  ми працюємо, шукаємо шляхів  їх вирішення. Але не слід забувати, що на сьогодні єдиний шлях до безпечної екології – це очищення каналізаційних стоків, а не забруднення ними довкілля».

 

«Ми знаємо, що не все так добре,  як хотілося,  є побічні ефекти від очистки каналізаційних стоків, - наголошував в своєму виступі міський голова Станіслав Джусь, та ми працюємо над вирішенням цих проблем. І одним з таких етапів вирішення повинне стати підключення до міської центральної каналізації першої черги центральної каналізації - це жителів багатоквартирних будинків та приватних садиб по вулиці Мічуріна в місті Глобине. Це не дасть змогу концентруватися,  як зараз у вигрібних ямах, у великій кількості азоту амонійному, а відразу, в розбавленому стані,  надходити на очищення до очисних споруд міста. На даний час проведені та проводяться заходи по доведенню до технічних стандартів процесу очищення стічних каналізаційних вод. Зокрема, збільшено аерацію в установці «Джерело» та наступного тижня будуть проведені  роботи з нарощування біоплат в фільтрувально-збагачувальній споруді, які підвищать ступінь   очистки каналізаційних стоків  від азоту амонійного».

 

Керівники громади закликали присутніх до порозуміння, до спільного пошуку вирішення наявних проблем, до цивілізованого та демократичного спілкування, а не спекуляцій проблемами, які є. Адже, навіть,  про проведення такого заходу - зустрічі рибалок з керівництвом громади,  останні своєчасно не були повідомленні.

 

Такої позиції – пошуку спільних шляхів розв’язання проблеми притримуються і представники громадської організації «Рибалки Глобинщини». Про це заявляв голова глобинських рибалок Юрій Компанішин.

 

З рибалками домовилися зустрітися вже наступного тижня, залучивши до зустрічі компетентних осіб, які б могли дати відповіді на всі запитання та надати консультації та поради щодо шляхів вирішення наявних проблем. 

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень