A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

На шляху до пам’ятки

Дата: 17.07.2019 10:58
Кількість переглядів: 1145

На засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму Полтавської ОДА 9 липня 2019 року було розглянуто облікову документацію на приміщення №1 Пирогівської ЗОШ I – III ступенів (історична назва – вище початкове училище) як пам'ятку історії та архітектури. Наукову розробку успішно  презентувала автор кандидат архітектури Оксана Білявська. 

 

Працюючи над комплектом документації, науковець провела  натурне обстеження, історико - архівне і бібліографічне дослідження об’єкта та фотофіксацію  фасадів, інтер’єру  і горища. На основі цього  дослідницею   було  складено: історико-архівну довідку, облікову картку з графічними додатками, акт обстеження історичного приміщення та визначений предмет охорони пам’ятки.   Кандидатом з архітектури на підставі даних з Центрального державного історичного архіву України, м.Київ  (ЦДІАК України) документально доведено хронологічні рамки будівництва  Пирогівського міського чотирьохкласного училища   – 1908-1910 роки.  Також  науковець  навела переконливі аргументи стосовно  історичної назви  об’єкта  це -  "Вище початкове училище",  яке  навчальний заклад отримав напередодні  1 вересня 1913 року. При написанні роботи були використані архівні та натурні фотоілюстрації,  документи  та літературні джерела, а також рукописи.  Прикметно, що  серед переліку  джерел – фундаментальне дослідження Олександра Матвійця "Школа і долі",  унікальний рукопис нашого земляка Бориса Лісовицького "Спогади Пирогівчанина", статті Олексія Харсуна, Тамари Кір'ян та біографічні довідки Лариси Рогової і Тетяни Мельничук.

 

Слід зазначити, що засідання проходило в атмосфері зацікавленості та конструктивних дискусій, відчувалося бажання учасників підтримувати, популяризувати та зберігати об’єкти культурної спадщини Полтавщини. На зібранні  було погоджено   облікову документацію на   приміщення № 1 Пирогівської ЗОШ I – III ступенів ( історична назва  – вище початкове училище) як пам'ятку історії та архітектури для занесення до переліку об’єктів культурної спадщини Полтавської області з подальшим включенням до  Державного реєстру нерухомих пам'яток України (ДРНПУ), який формує  Міністерство культури України. Таким чином буде надано  історичній будівлі у селі Пироги державного охоронного статусу та зафіксовано необхідність збереження  цієї цінної пам’ятки для наступних поколінь. 

 

Велика  подяка кандидату архітектури Оксані Білявській за дослідження та блискучу презентацію проекту, за щире вболівання про подальшу долю нашого Світоча. Вражають описи архітектурної цінності об’єкта. Зокрема як підкреслює дослідниця:  " Усі фасади вирішені як симетричні фронтальні композиції, структуровані за ордерним принципом з тридільним розподілом по вертикалі – площини фасадів ритмізовані горизонтальними суцільними ступінчастими тягами на рівнях цоколю, підвіконня, верху капітелей пілястр, вінцевого карнизу. Композиції головного і дворового фасадів мають п’ятидільну горизонтальну побудову, сформовану фланговими і центральним ризалітами різної глибини. Площини стін оздоблені спареними пілястрами, ритмізовані прямокутними віконними отворами уніфікованих пропорцій і габаритів. Центр композиції протяжного головного фасаду акцентований порталом вхідної групи у вигляді модернізованого пристінного пілястрового портику, увінчаного високим прямокутним фронтоном. Центричність фасадної композиції додатково підкреслена ґанком значного виносу з ажурним металевим козирком на чавунних колонах художнього литва".  Вчитуєшся в кожне слово  розділу: "Аналіз розпланувально-просторового та стильового вирішення будівлі" облікової документації і приходить усвідомлення  величі духу наших мудрих  ПРАДІДІВ  Козацького Роду,  що змогли 111  років тому виплекати ідею,  об'єднатися і  звести для дітей, онуків і ПРА… ПРА…ПРА...внуків  ошатний,  центр духовності, освіченості та  культури, який був і є унікальним  за площею і монументальністю серед закладів такого типу на теренах колишнього Київського навчального округу.

 

Сьогодні є шанс  в історичному приміщенні навчального закладу, зведеного   спільними зусиллями  козацької громади Пирогівської волості та  Кременчуцького повітового земства втілити в життя  унікальний життєво творчий проект – поєднання минулого з майбутнім, щоб зберегти та примножити ідеали, свою культуру та історію. Прикметно, що сучасний  проект  створення багатофункціонального освітньо- культурно- оздоровчого простору  передбачає  і  реалізацію історичних намагань земських зібрань, оскільки ідея комплексного вирішення завдань позашкільної освіти, яка виникла в земському середовищі, знайшла своє практичне втілення  в утворенні "народних будинків". Саме Народний ДІм((актова зала, музей земської освіти, музей АТО, бібліотека  як мультисервісний  заклад з  міні - конференц залом,  творчі студії, тренажерний зал, хореографічна зала ) та  кабінет адміністрації старостинського округу і  навчальні майстерні для забезпечення навчально-виховного процесу школярів) інтегрує  пам’ятку  архітектури та історії місцевого значення (приміщення №1 Пирогівської ЗОШ (I- III ступенів),  за адресою вул. Чумацький шлях № 83-А село Пироги Глобинського району Полтавської області" в багатоманіття сучасного культурного простору. Історична вісь  освітнього процесу  Полтавщини набиратиме нових обертів на основі правічних цінностей минувшини.

 

Староста Пирогівського старостинського округу

Тамара Кір'ян

Фото без опису

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень