A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відповідно до Указу Президента України від 27.11.2008 №1088/2008 « Про день усиновлення» щороку День усиновлення відзначається 30 вересня

Дата: 27.09.2019 08:27
Кількість переглядів: 648

Фото без описуВсе найкраще, що є на Землі, починається з сім’ї. Без неї, як без природи, людство обійтися не може. “З родини йде життя людини” – говорить народна мудрість. Тут дитина робить свої найперші кроки, звідси вона виходить у широкий світ. У сім’ї вона навчається любові і добра.

Діти повинні зростати в сім’ях рідних батьків, але коли це неможливо, альтернативою біологічній родині може слугувати інша сім’я. Саме тому наша держава підтримує створення сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Але турбота держави ніколи не зможе замінити домашнього затишку, лагідних материнських слів, надійного батьківського плеча, бо саме в сім’ї закладаються основи фізичного і духовного здоров’я дитини, формуються її життєві цінності.

Існують різні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме:

-    Усиновлення (удочеріння) - це прийняття в сім'ю неповнолітньої дитини  на   правах сина чи доньки. Дитина втрачає усі права і зобов'язання щодо своєї попередньої сім'ї і батьків і набуває прав і обов'язків (в тому числі майнових) рідних  дітей. Одним словом дитина стає рідною.

-  Опіка і піклування встановлюються над дітьми, які залишилися без батьківського піклування внаслідок різних життєвих причин. Опікунам призначається державна допомога на дітей, однак плату за виконання своїх обов'язків вони не отримують. Опікуни не мають права перешкоджати контактам дітей і батьків, окрім випадків, коли ці контакти завдають шкоди інтересам дитини. Опікунами найчастіше виступають родичі, а також близькі й знайомі дитині люди - сусіди, вчителі, друзі батьків тощо.

-     Прийомна сім'я - це сім'я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Такі сім'ї фактично допомагають державі виховувати дітей не в інтернатах, а в кращих, сімейних умовах. Відповідно, держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення прийомним батькам, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти в прийомній сім'ї зберігають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування та всі пільги, призначені державою такій категорії дітей.

-     Дитячий будинок сімейного типу - сім’я, в якій поряд з власними дітьми живуть і виховуються діти позбавлені батьківського піклування. Така сім’я може взяти на виховання від 5 до 10 прийомних дітей. Вихованці перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення повноліття, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I–IV рівнів акредитації – до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку. Держава призначає сім'ї допомогу на утримання дітей, грошове забезпечення батькам/вихователям, а також надає соціальний супровід (постійну консультативну допомогу від соціального працівника). Діти, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу, не втрачають статусу дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що передбачає залишення пільг, які гарантуються державою таким дітям: при отриманні житлової площі, влаштуванні на навчання, матеріальної підтримки тощо. У випадку, якщо за дитиною закріплено майно та житло, воно зберігається до досягнення вихованцем повноліття, відповідальність за його збереження покладається на органи опіки та піклування за місцем знаходження майна. За вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсії, інші виплати. Суми коштів, що належать вихованцям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження батьків-вихователів і витрачаються на утримання вихованців.

Усиновивши чи взявши дитину під опіку, створивши прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу, ви даєте дітям надію на щасливе дитинство і повноцінне життя, вселяєте в їхні душі віру в добро, навчаєте бути самодостатніми, впевненими в собі, виховуєте патріотами України.

Якщо ви готові віддати частинку свого серця дітям-сиротам і дітям, що залишились без батьківського піклування, звертайтесь за детальнішою інформацією до служби у справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради, м. Глобине, туп. Лікарняний, 1.

 

Валентина Завезіон

начальник служби у  справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень