A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

Дата: 01.10.2019 09:00
Кількість переглядів: 1274

За доброю традицією з приходом золотої осені в перший жовтневий день у світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, а в Україні ще й День ветерана. Це свято засноване з метою забезпечення соціального захисту, вшанування літніх людей та привернення уваги суспільства до їхніх проблем.

Турбота про людей похилого віку – справа усього суспільства, адже саме літні люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі, бути наполегливими і толерантними. На долю цього покоління випало чимало випробувань, болю і втрат, проте вони зуміли зберегти і пронести через життя почуття гідності, віри і любові.

Створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни, людей похилого віку, військовослужбовців, які проходили військову службу в районах проведення антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил та членів їх сімей, а також членів сімей зниклих безвісті учасників антитерористичної операції, операції Об'єднаних сил, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечення їх соціальних прав, формування шанобливого ставлення до них є пріоритетами соціальної політики Глобинської міської ради.

З 2016 року діє міська Програма «Соціальний захист» якою передбачено підвищення ефективності системи соціальної допомоги жителям Глобинської територіальної громади через посилення адресності при її наданні та шляхом включення додаткових заходів щодо соціальної підтримки громадян, вирішення проблем матеріально-технічного, соціально-побутового, культурно-масового характеру, здійснення заходів, спрямованих на надання адресної підтримки незахищених верств населення, пільгової категорії та інших.

Згідно Програми проводиться відшкодування витрат по наданню соціальних послуг одиноким та одинокопроживаючим громадянам похилого віку, які обслуговуються територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Глобинської райдержадміністрації та відшкодування заробітної плати, на ці цілі профінансовано 2 026 590,00 грн.

З бюджету громади виділено 35 000,00 грн. територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Глобинської райдержадміністрації для придбання засобів реабілітації в пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації особам з інвалідністю. На ці кошти в 2019 році придбано: 15 ходунків НТ-03-003, 3 крісла колісних, 3 стільці туалетні регульовані сталеві. 10 жителів громади вже отримали відповідні засоби реабілітації.

Тим, жителям громади, які за віком та станом здоров’я потребували стороннього догляду та які направлені до спеціальних  закладів проводиться відшкодування за утримання в будинках ветеранів та інших аналогічних установах. Для цих цілей в бюджеті громади на 2019 рік   виділено 379 701,00 грн. (на даний час в Святилівському КП «Ветеран» проживає 4 особи, в Манжеліївській сільській ГО «Милосердя» - 3 особи, по яких проводиться відшкодування за утримання).

Крім цього, проводиться виплата компенсації 8 фізичним особам, які надають соціальні послуги, громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Для проведення даної виплати у 2019 році виділено 19 000,00 грн.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1301 від 03.12.2009 року «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами» та індивідуальної програми реабілітації, особи з інвалідністю забезпечуються підгузками. В 2019 році на забезпечення 13 інвалідів та трьох дітей-інвалідів підгузками виділено 92 523,00 грн.

За рахунок міського бюджету надається компенсація перевізникам на витрати пов’язані з перевезенням інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників війни, інвалідів загального захворювання, членів сім`ї загиблих та дітей з багатодітних сімей, пенсіонерів на міських, приміських маршрутах.

На 2019 рік для компенсування затрат перевізникам за безоплатне перевезення  пільгових категорій громадян у визначені дні тижня –вівторок та четвер виділено 250 000,00 грн.,  з них фактично використано 179 908,04 грн. (ФОП Удод В.В. (міський маршрут №2) – 39267,00 грн., КП Глобинське (міські маршрути №4 та №5, приміські маршрути №7 та №8) – 140 641,04 грн.).

Щоквартально, проводиться виплата адресної додаткової пільги за житлово-комунальні послуги, членам трьох сімей загиблих та одній сім’ї зниклого  безвісти  учасників антитерористичної операції та одного воїна-інтернаціоналіста. В 2019 році на проведення цих виплат  виділено 40 000,00 грн., на даний час проведено виплат таких коштів  на загальну суму 33 631,46 грн.

Здійснюється придбання та видача санаторно-курортних путівок для постраждалих внаслідок чорнобильської катастрофи ІІ категорії, терміном 18 днів. Так, на 2019 рік для цих цілей виділено 27864,00 грн. На даний час придбано дві санаторно-курортні путівки у Філії ПАТ ЛОЗ «Миргородкурорт» СКК«Миргород»  згідно двох звернень, що надійшли від учасників ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії на загальну суму 27 864 грн.

Також здійснюється відновне лікування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої та другої категорії  у Лікарні відновного лікування м. Кременчука. В 2019 році курс відновного лікування пройшли 3 учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС першої та другої категорії, на загальну суму 8753,00 грн. Для проведення у цьому році відновного лікування виділено з міського бюджету 20 000, 00 грн.

З міського бюджету проводиться відшкодування за надання пільг з послуг зв’язку (абонентної плати за користування квартирним телефоном) інвалідам війни, учасникам бойових дій, учасникам війни, членам сімей загиблих (померлих) відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», ветеранам військової служби та органів внутрішніх справ, вдовам ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії, дружинам померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, багатодітним   сім’ям. В 2019 році на надання пільг з послуг зв’язку профінансовано 100 230,00 грн., пільгу отримують 290 осіб.

Проводиться відшкодування витрат за надані послуги залізничним транспортом пільговій категорії населення громади. На відшкодування послуг залізничного транспорту в 2019 році   виділено 113 000,00 грн.

Передбачено відшкодування один раз на рік вартості проїзду міжміським транспортом до будь-якого населеного пункту України і у зворотному напрямку громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи І та ІІ категорії та  відшкодування витрат цій же категорії громадян за придбання високовартісних життєвонеобхідних медикаментів.

Щомісячно надається одноразова адресна грошова допомога громадянам у зв’язку з скрутним матеріальним становищем. В 2019 році надано одноразову адресну грошову допомогу 206 особам, які зареєстровані на території громади, на загальну суму 200 400,00 грн. З них надано адресну грошову допомогу згідно звернень голів громадських організацій:

-9 воїнам інтернаціоналістам, на загальну суму 4500,00 грн.;

-52 постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, на загальну суму 26 000,00 грн.;

-4 матерям членам сімей загиблих та зниклих безвісті учасників антитерористичної операції, на загальну суму 4000,00 грн.;

-20 учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни, на загальну суму 8 400,00 грн.

У цей день щиро вітаємо та висловлюємо глибоку вдячність представникам найстаршого покоління за все, що зроблено Вами заради нашого майбутнього. Ваші подвиг, праця та ставлення до людей – це приклад для наслідування сучасній молоді.

Одночасно висловлюємо подяку людям похилого віку - жителям Глобинської громади, за активну життєву позицію, небайдужість, творчість, бажання бути корисними для громади.

Бажаємо кожному з Вас оптимізму, творчої наснаги, позитивної енергії, здоров’я та довголіття, стійкості духу і волі, щастя і благополуччя. Хай кожен день буде зігрітий теплом, любов’ю та увагою.

Фото без опису

Майстрині громади

 

Фото без опису

Не старіє душею ветеран Іван Каленикович МОШЛЯКФото без опису

Фото без опису

ГО "Квітка надії"

Фото без опису

Члени ГО "Союз-Чорнобиль України"

Фото без опису

Активні та завзяті. 

Фото без описуФото без опису

 Вік - не завада активному життю, в цьому переконують пенсіонери з с. Борисів, колишні вчителі Наталія Боровик та Тамара Старченко

 

Фото без опису

Найповажніший житель громади - 105-річна Помалюк Марфа Арестівна

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень