A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Звільнення працівника: правові нюанси

Дата: 06.11.2019 10:04
Кількість переглядів: 2201

Фото без описуВ разі припинення трудового договору з працівником  незалежно від його підстав  роботодавець зобов’язаний  видати відповідний наказ (розпорядження) по підприємству, установі чи організації.

 

При цьому в наказі про звільнення працівника зазначається прізвище, ім’я,  по батькові працівника,  його  посада, дата та підстава  припинення трудового договору відповідно до формулювання чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.

 

Слід зауважити, що трудовий договір припиняється з моменту фактичного припинення роботи працівником, а не з дня видання власником або уповноваженим ним органом відповідного наказу (розпорядження).

 

Власник або уповноважений ним орган повинен ознайомити працівника з наказом (розпорядженням). Статтею 47 Кодексу Законів про працю передбачено вимогу власнику або уповноваженому ним органу в день звільнення працівника провести розрахунок  і видати йому трудову книжку з унесеним до неї записом про звільнення.

 

В разі звільнення працівника з ініціативи власника  або уповноваженого ним органу  він зобов’язаний у день звільнення працівника видати працівникові копію наказу про звільнення. При звільненні   з  інших підстав копія наказу видається лише на вимогу працівника.

 

Відповідно до п.4.1 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58 в разі звільнення працівника всі записи в трудовій книжці  про прийняття на  роботу, переведення на іншу постійну роботу або звільнення, а також про нагороди та заохочення вносяться власником або уповноваженим ним органом після видання наказу (розпорядження), але не пізніше від тижневого строку, а в разі звільнення – в день звільнення і мають точно відповідати тексту наказу (розпорядження).

 

Також, важливо пам’ятати, що у разі затримання видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові сплачується середній заробіток за час вимушеного прогулу.

 

Днем звільнення в такому разі  вважається день видачі трудової книжки і про новий день звільнення видається новий наказ чи розпорядження та робиться відповідний запис до трудової книжки працівника. При цьому раніше внесений запис про день звільнення вважається недійсним.

 

У разі, якщо працівник відсутній у день звільнення на роботі, то  власник або уповноважений ним орган в цей день надсилають йому поштове повідомлення, де зазначають необхідність отримання ним трудової книжки. Переслати трудову книжку поштою на адресу працівника можна лише за його письмовою згодою.

 

Що стосується вимоги ст.116 Кодексу Законів про працю щодо строків розрахунку з працівником при звільненні то,  виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо ж  працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

 

В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен  виплатити не оспорювану ним суму.

 

В разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у вказані строки,  при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація змушені будуть  виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

 

Всі ці правові нюанси пов’язані зі звільнення найманого працівника повинні знати як роботодавці, щоб дотримуватися чинного трудового законодавства України так і   працівники, щоб не порушувалися їх законні права та інтереси.

 

За отриманням правових консультацій, захисту порушених   трудових прав  роботодавці або ж працівники, які здійснюють виробничу  діяльність чи працюють на території Глобинської громади    можуть звернутися  до   інспектора праці відділу соціального забезпечення Глобинського міськвиконкому  письмово, зателефонувавши за номером (05365) 2-52-19 або з відповідним повідомленням  на електронну  адресу: globino.mr@globyne-rada.gov.ua.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради  О.В.Логвин


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень