A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Як глобинським комунальникам забезпечити доставку 20000 м3 відходів на міське сміттєзвалище?

Дата: 02.01.2020 14:05
Кількість переглядів: 1381

Ми живемо в час технічного прогресу, який з одного боку створює комфортні умови для життєдіяльності та проживання людини, а з іншого боку, створює велику кількість забруднюючих довкілля відходів, серед яких значну частину становлять  сміття та побутові відходи.

 

Так, за підрахунками вчених в нашій країні щодня людина створює від 1 до 1,5 кілограм побутового сміття. Якщо врахувати кількість жителів  України то в рік населенням створюється від 15 до 24 млн. тон сміття. При цьому ця цифра щороку збільшується на 20 відсотків. За рік на глобинському міському сміттєзвалищі розміщується до 20 тисяч метрів кубічних сміття та побутових відходів. Сміттєві полігони на території України становлять 7% від загальної   площі держави, або розмір такої європейської держави як Данія. Та при цьому слід врахувати, що кількість нелегальних полігонів (і це без врахування стихійних звалищ сміття та побутових відходів, які мають місце зараз практично в кожному населеному пункті України) в 5 раз перевищує кількість легальних.

 

Зараз практично неможливо знайти екологічно чисту ділянку природнього довкілля, яка б не зазнала руйнівного впливу людини. Найстрашніші наслідки від стихійних сміттєзвалищ в тому, що вони  забруднюють та отруюють  екологічно шкідливим вмістом ґрунти та ґрунтові води, роблячи їх шкідливими на довгі роки, а то і сотні років для довкілля та самої людини, викликаючи різні тяжкі захворювання та отруєння.

 

Екологи світу, вчені різних країн б’ють на сполох: якщо не вживати ніяких заходів, то наші з Вами діти та внуки будуть приреченими та  не матимуть жодних перспектив на здорове життя в екологічно безпечному світі.

 

Саме тому зараз в передових цивілізованих державах  світу  вживаються невідкладні заходи на покращення екологічної ситуації, створення безпечних умов для проживання. Не можемо та і не маємо права бути осторонь цього і ми, українці.

 

Одним з таких  невідкладних  заходів є централізований  вивіз сміття та побутових відходів від підприємств та   приватних осіб   для їх   послідуючого сортування та утилізації. Комунальне підприємство «Глобинське»  сьогодні забезпечує централізований вивіз сміття та побутових відходів  не лише від контейнерів встановлених біля багатоквартирних будинків в місті Глобине,  а й від приватних садиб.  На придбання спеціальних автомобілів,  контейнерів, які потім безкоштовно передаються в користування власникам приватних садиб, затрачуються чималі кошти громади. Все це робиться з метою вирішення проблеми  забруднення навколишнього середовища. В 2019 році для жителів міста запроваджено  програму із забезпечення приватних садиб  пластиковими контейнерами. Це зручно,  як для власників приватних садиб, адже контейнер  дає змогу безпечно зберігати сміття та побутові відходи,  так і для працівників комунального підприємства, бо  дає змогу застосовувати технічні засоби під час вивантаження вмісту контейнера.

 

В даний час  контейнери мають змогу отримати,  уклавши відповідний договір з комунальним підприємством,  жителі мікрорайонів «Грабарки», «Росія» та вулиці Бубнарівки і вулиць прилеглих до неї. На жаль свідомість більшої частини жителів зазначених мікрорайонів нашого міста залишає бажати кращого. Чи то не розуміння того, що так безкарно і далі забруднювати довкілля, викидаючи сміття на обочини доріг, лісонасадження, береги річок, безгосподарні садиби, околиці населених пунктів  продовжуватися не може, чи то звичайнісінька жадібність оплатити вартість послуг за вивезення сміття, але факт залишається фактом, що лише кожна п’ята садиба на сьогодні пройнялася відповідальністю за стан справ з охороною навколишнього довкілля.

 

Ось промовисті цифри. З 481 приватної садиби мікрорайону «Росія» лише  151 двір уклав договори на централізоване вивезення сміття та побутових відходів, або 30 відсотків від загальної кількості садиб. З 210 дворів вулиці Бубнарівської   власники 42 садиб заключили договори на вивезення сміття та побутових відходів, або 20 відсотків від їх загальної кількості. 68 власників приватних садиб мікрорайону Грабарки з 340  заключили договори на збір та вивезення твердих побутових відходів або 20 відсотків від їх загальної кількості.

 

Цифри говорять самі за себе. Переважна більшість жителів зазначеної частини міста сподівається і далі безкарно викидати сміття на стихійних сміттєзвалищах та в інших невстановлених місцях. Але якщо раніше дійсно мали проблеми щодо централізованого вивезення сміття та побутових відходів, то зараз є всі умови для того, щоб жителі приватних садиб не переймалися цими проблемами. В той же час працівники комунального підприємства, які займаються збором та утилізацією сміття повинні отримувати своєчасно заробітну плату, мати соціальне забезпечення передбачене чинним законодавством України. Тому, ті хто ухиляється від укладання договорів на централізований вивіз сміття, а вкидає його до встановлених біля багатоквартирних будинків сміттєвих баків  за своєї жадібності просто обкрадає працівників комунального підприємства,  умисне спричиняючи збитки комунальному підприємству.

 

На сьогодні значну частину збитків комунального підприємства «Глобинське» за надання послуг з централізованого вивозу  і утилізації сміття доводиться покривати за рахунок міського бюджету. І одна з причин такого стану  та,  що значна частина жителів міста ухиляється від укладання договорів на централізований вивіз сміття і побутових відходів. А ці ж кошти могли бути спрямовані на ремонти доріг, будівництво вуличного освітлення  та благоустрій. Багато  хто дорікає з цього приводу, а в той же час сам  те, що залежить від нього особисто всіляко намагається не виконувати.

 

Такий стан не може залишатися і надалі без відповідного реагування. Не повинні свідомі громадяни бути в гіршому стані за інших. Адже вони,  турбуючись за довкілля витрачають кошти за збір і утилізацію сміття, а інші відверто нехтують цим. При цьому, простого не усвідомлення  того факту, що викидаючи сміття за межі двору,   такі особи  не захищають  себе від негативних наслідків,  не достатньо. Адже сміття розкладається, випаровуючись забруднює атмосферне повітря, просочуючись крізь ґрунт, попадає в ґрунтові води. Тобто, все повертається на круги своя. Але від цього страждають і ті,  хто зі свого боку доклав зусиль, щоб убезпечити себе від такого стану речей.

 

Вважаємо, що в нашому місті Глобине створено умови для того, щоб його жителі могли скористатися послугами централізованого вивезення сміття та побутових відходів. Більш того, згідно «Правил благоустрою та утримання території міста Глобине та сіл Глобинської міської ради», затверджених рішенням сесії Глобинської міської ради від 28 лютого 2019 року жителі багатоквартирних будинків та власники приватних садиб зобов’язані укладати із спеціалізованими підприємствами (КП «Глобинське»)  угоди на вивезення сміття та побутових відходів.

 

Все це дає підстави  посилити заходи  до тих, хто вчинятиме факти несанкціонованого складування чи викидання сміття, а також до тих, осіб, які намагатимуться і далі безоплатно користуватися  послугами централізованого  вивезення сміття та побутових відходів, вкидаючи його до сміттєвих баків біля багатоквартирних будинків міста.   Роз’яснюємо, що відповідно до ст.152 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення правил благоустрою територій населених пунктів передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу розмірами до 1360 гривень.

 

Тож давайте будемо разом дбати про чистоту і благоустрій нашого міста та населених пунктів громади. Виконаємо свій людський і громадський обов’язок і зробимо все від нас залежне, щоб наше місто і села були квітучими та екологічно чистими.

 

Олександр Артюшенко

заступник Глобинського міського голови

        Фото без опису

До такого стану довели майданчик для роздільного збору сміття та побутових відходів, встановленого біля міського будинку культури ім.І.Франка (через 2 дні після чергового вивезення сміття)

Фото без опису

 Працівники КП "Глобинське" вкотре навели лад на майданчику. Цікаво чи надовго?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень