Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Щодо профілактики та боротьби з АЧС

Дата: 05.02.2020 16:38
Кількість переглядів: 602

Фото без описуЯк відомо, будь-яку хворобу легше попередити, аніж боротися з нею та усувати її наслідки. Тому, нагадуємо, що найнебезпечніша хвороба свиней – африканська чума свиней.

Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

АЧС створює величезні ризики знищення поголів'я свиней на території не лише області, а й України в цілому, втрати робочих місць в фермерських господарствах, залишення без засобів існування власників тварин.

Особливо прикро, коли спалахи АЧС трапляються через нехтування суб’єктами господарювання елементарними правилами утримання свиней, як то: суцільною огорожею, використанням обладнаного санпропускника, завезенням тварин лише з благополучних територій та за наявності відповідних ветеринарних документів тощо.

Профілактикою АЧС в сільськогосподарських підприємствах по вирощуванню свиней є: обов’язкова ідентифікація усього поголів’я; обов’язкова реєстрація потужності оператору ринку в Держпродспоживслужбі за місцем впровадження діяльності; робота господарств в «закритому режимі» з дотрманням гігієнічних, медичних вимог, безвигульне утримання свиней, завезення тварин, продукції тваринного походження та кормів, виключно з благополучних територій, невикористання кормів тваринного походження в раціонах свиней без попередньої термічної обробки; термінові повідомлення до Держпродспоживслужби про випадки загибелі свиней в господарствах різної форми власності та мисливських угіддях; утримання від купівлі свиней у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів; дотримання Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженою наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2017 р. № 111.

Крім того, згідно п.п.10 п.5 розділу II «Заходи з профілактики та попередження занесення збудника АЧС» Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, співробітникам господарств, незалежно від форми власності, не дозволяється утримувати свиней в домогосподарствах.

При переміщенні свиней також необхідно дотримуватися ветеринарно- санітарних вимог.

Варто відзначити, що отримання миттєвих вигод та переваг від порушення ветеринарно-санітарних правил може призвести до повного знищення поголів'я свиней в господарстві.

Усвідомлення небезпеки цієї хвороби працівниками свиногосподарств, а також іншими громадянами, та дбайливе ставлення до дотримання ветеринарно-санітарних вимог може запобігти спалахам АЧС.

В зв'язку з поширенням африканської чуми свиней територією області і України, величезною небезпекою цієї хвороби, закликаємо всіх власників тварин та суб’єктів господарювання неухильно дотримуватися елементарних правил утримання свиней, що допоможе запобігти лиху та страшним наслідкам.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень