A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Внесені зміни до Кодексу законів про працю

Дата: 12.02.2020 10:37
Кількість переглядів: 450

Фото без описуВерховною Радою України 12 грудня 2019 року був прийнятий Закон «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України», який набрав чинності з 2 лютого 2020 року  та направлений на захист прав та інтересів роботодавців України. Основна мета цього Закону – зменшення штрафних санкцій, що застосовувалися до роботодавців  за  порушення трудового законодавства України.

 

Так, відповідно до прийнятих змін до Кодексу законів про працю України за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий день у разі фактичного  виконання роботи повний робочий день, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податків роботодавці повинні будуть сплатити штраф  у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, щодо якого скоєне правопорушення, що становить 47 тисяч 230 гривень. До внесення цих змін розмір штрафу за аналогічні правопорушення становив  30 мінімальних заробітних плат.

 

При цьому у відношенні юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої-третьої групи, в разі виявлення таких порушень – застосовуватиметься попередження.

 

При вчиненні повторного порушення протягом двох років з дня його виявлення застосовуватиметься штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Змінено в сторону лібералізації  і інші види штрафів за порушення трудового законодавства. Так, за недотримання мінімальних державних гарантій з оплати праці передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі двократного розміру мінімальної заробітної плати. За недотримання встановлених законом гарантій та пільг, працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено штраф  у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Порушення інших вимог законодавства про працю тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу в розмірі мінімальної заробітної плати.

 

Передбачено внесеними змінами і інші пом’якшення відповідальності для роботодавців. Зокрема, у разі сплати юридичною або фізичною особою-підприємців в якої виявлено порушення трудового законодавства 50% розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу – така постанова вважатиметься виконаною.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради                             О.В.Логвин  

        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень