A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Працевлаштування неповнолітніх: правові нюанси

Дата: 11.03.2020 10:11
Кількість переглядів: 422

Фото без описуЗгідно чинного законодавства України неповнолітніми вважаються особи вікової категорії від 14 до 18 років. Прийняття на роботу осіб молодше 16 років не допускається. Втім, як виняток, за згодою одного з батьків або особи, що їх заміняє, можуть прийматися на роботу особи, які досягли 15 років.

При цьому з неповнолітніми працівниками трудові договори, відповідно  до вимог пункту  5 частини 1  статті 24 Кодексу Законів про працю,   обов’язково укладаються в письмовій формі. Тому,  неповнолітній не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця. Важливою вимогою є і те, що  неповнолітні працівники повинні прийматися на роботу лише після попереднього медичного огляду, що передбачено статтею 191 Кодексу законів про працю.

Слід також пам’ятати, що неповнолітні працівники  у трудових правовідносинах прирівняні в правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, тривалості робочого часу та деяких інших умов праці користуються пільгами встановленими законодавством України. Так, тривалість робочого часу для працівників віком від 15 до 16 років має становити 24 години на тиждень (не більше 4 годин на день при 6-денному робочому тижні і дорівнювати 5 годинам при 5-денному робочому тижневі), а віком від 16 до 18 років – відповідно 36 годин на тиждень (не більше 7 годин на день при 5-денномуу робочому тижні і 6 годин при 6-денному робочому тижні).  В той же час заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченій тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Є ряд пільг для неповнолітніх працівників і щодо надання їм відпусток.  Тривалість щорічної основної відпустки особам, віком до вісімнадцяти років становить 31 календарний день та надається неповнолітньому працівникові за його бажанням у зручний для нього час.

Забороняється залучати неповнолітніх працівників до нічних надурочних робіт та робіт у вихідні дні, а, також, застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці.

 

Інспектор праці відділу соціального забезпечення

виконавчого комітету Глобинської міської ради 

О.В.Логвин

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень