A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Адміністрація  КНМП “Глобинська ЦРЛ”  закликає не створювати паніки та дотримуватись елементарних правил, які допоможуть запобігти розповсюдженню коронавірусу

Дата: 17.03.2020 14:30
Кількість переглядів: 4852

Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, які можуть спричиняти захворювання різного ступеню тяжкості: від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому. Захворювання, яке викликав новий коронавірус, називається COVID-19.

 

Кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 в Україні – 5 (п’ять). В Чернівецькій області – 4, в Житомирській – 1 (летальний випадок у жінки літнього віку). Пацієнти перебувають в ізоляції, їм надається симптоматичне лікування, їхній стан задовільний. Загалом вірусологічна референт-лабораторія Центру Громадського здоров’я України дослідила більше 500 зразків. З початку року отримано 94 підозри про нову коронавірусну інфекцію.

 

Наскільки вірус небезпечний? У 20% усіх випадків захворювань, викликаних новою коронавірусною інфекцією, є тяжкими і лише близько 3% потребують реанімаційних заходів.

 

Які симптоми вірусу COVID-19? Підвищена температура, кашель, утруднене дихання. Рідко кишково-шлункові розлади. Тобто на початковій стадії захворювання, спричинене новим коронавірусом, має такі самі симптоми, як інші гострі респіраторні захворювання. У разі появи симптомів зателефонуйте своєму сімейному лікарю. COVID-19 можуть підтвердити тільки спеціальні тести. Купити тест-систему для дослідження на наявність нового коронавірусу для самостійного користування неможливо. Діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, які відповідають епідеміологічному та клінічному визначенню хвороби, зазначених у рекомендаціях ВООЗ. Тестування проводить вірусологічна референт-лабораторія Центру Громадського здоров’я України.

Як передається? Вірус не циркулює у повітрі, а передається крапельним та контактними методами від людини до людини. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чхання. Відстань – це гарантія безпеки. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5м.

 

Як уникнути зараження?

  1. Регулярно та ретельно мити руки з милом – упродовж 20-40 секунд або обробляти дезінфікуючими для рук спиртовмісними (від 60%) засобами.
  2. Не торкатися брудними руками своїх очей, носа та рота.
  3. Уникати місць скупчення людей.
  4. Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму.
  5. Термічно обробляти продукти.
  6. Не їсти сире м'ясо, м’ясні субпродукти та яйця.
  7. Уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання. Мінімальна дистанція – 1,5 метра.
  8. Намагатись уникати контактів з тваринами, після контакту обов’язково потрібно мити руки.

Інкубаційний період – це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. За рекомендацією ВООЗ, термін спостереження за особами, які контактували з пацієнтами з підтвердженою інфекцією, становить 14 днів. Обсервація евакуйованих людей із Ухланю вже завершилась. У жодної людини немає COVID-19.

 

Дії після повернення з-за кордону. Якщо у вас є ознаки гострого вірусного захворювання (підвищена температура тіла, кашель, утруднене дихання), і ви протягом останніх 14-ти днів повернулись із країни, в якій зафіксовані випадки захворювань на COVID-19 або ж спілкувались із інфікованою, залишайтесь вдома, намагайтесь самоізолюватися та зателефонуйте своєму сімейному лікарю. Обов’язково повідомте йому про відвідування країн протягом останніх 14-ти днів, або про можливий контакт.

 

Що означає карантин? Згідно з Постановою Кабміну, карантин встановлено з 12 березня до 3 квітня 2020р. на усій території України. Заборонено відвідування закладів освіти (школи, вузи, коледжі, дитячі садки) її здобувачами; проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб. Допускається проведення спортивних заходів, без глядачів. МОЗ України закликає уникати відвідування місць масового скупчення та по можливості залишатися вдома, аби убезпечитися від інфікування. Самоізоляція – найефективніший спосіб боротьби з поширенням коронавірусної інфекції в усіх країнах, де її було зафіксовано.  

 

Використовувати медичні маски необхідно тільки у випадку, якщо у вас є ознаки гострого вірусного захворювання, або якщо ви медик, який працює з пацієнтами. Маски можуть створити фальшиве відчуття безпеки, і люди не будуть виконувати важливі заходи безпеки: мити руки тощо. Закликаємо не розкуповувати маски в аптеках та не створювати паніки.

 

 

Адміністрація  КНМП “Глобинська ЦРЛ”     

      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень