A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Задля безпеки дітей відновлення роботи закладів дошкільної освіти відтерміновано до 22 червня

Дата: 27.05.2020 12:33
Кількість переглядів: 7160

25 травня 2020 року під головуванням Глобинського міського голови Станіслава Джуся відбулася нарада по питанню відновлення роботи закладів дошкільної освіти на території Глобинської громади.

Під час наради, яка відбувалась за участю представників відділу освіти виконавчого комітету міської ради, Комунального неприбуткового медичного підприємства «Глобинська центральна районна лікарня», Глобинського районного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень ДУ «ПОЛЦ МОЗ України», Комунального некомерційного підприємтсва «Центр первинної медико-санітарної допомоги у Глобинському районі» ,управління Держпродспоживслужби у Глобинському районі, заступників міського голови,  учасники наради детально проаналізували Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID – 19), затверджені постановою головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження  Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID – 19) від  21 травня 2020 року № 25.

Світлана Надтока, начальник відділу освіти виконавчого комітету міської ради, інформувала присутніх про те, що відділом освіти проведено онлайн наради із завідувачами дошкільних закладів, розроблено проект порядку  відновлення освітнього процесу у закладах дошкільної освіти Глобинської міської ради після послаблення протиепідемічних заходів, розпочаті процедури по  закупівлі засобів індивідуального захисту для працівників ДНЗ.

Одночасно адміністраціями навчальних закладів проведено попередній моніторинг щодо  кількості дітей, які будуть відвідувати дитячі садки  у період карантину. Так, станом на сьогодні батьки мають намір відправити до  навчального закладу:

81 дитину по Глобинському ДНЗ №1,

23 – по Глобинському ДНЗ №3,

89 - по Глобинському ДНЗ №4,

15 – по Пирогівському ДНЗ,

8 – по Опришківському ДНЗ,

7 – по Жуківському ДНЗ,

2- по Бабичіському НВК.  

Разом з тим Світана Вікторівна зауважила, що відповідно санітарних вимог щодо запобігання  поширенню хвороби COVI – 19, площа на одну особу не повинна бути меншою ніж 10 м кв.  У дошкільних закладах громади ця норма буде порушена так, як на одну дитину буде припадати в середньому від 2,5 м кв. до 9,6 м кв., в залежності від кількості вихованців,  крім  тих груп, де буде дві дитини (24 м кв, на одну дитину). Це є порушенням п.7 Тимчасових рекомендацій по забезпеченню фізичного дистанціювання між дітьми. Наголосила керівник відділу освіти і на потребі у проходженні профогляду  57 працівниками  дошкільних закладів та бактеріологічного обстеження 97 працівниками. Також кожна дитина повинна пройти обстеження та отримати довідку про стан здоров’я  у лікаря  - педіатра.  У дитячих садках налічується 7,3 % працівників, вік яких складає «60+».

Людмила Обревко, методист методичного кабінету відділу освіти, яка безпосередньо займаєься питаннями дошкільного виховання, наголосила, що основний вид діяльності дошкільнят – це гра. Перебування дітей у дитячому садку – це постійне спілкування (та тактильний контакт) з ровесниками та вихователем. Педагоги-дошкільники  не можуть гарантувати стовідсоткову безпеку ні для дітей, ні для себе! Впровадити всі рекомендації Міністерства охорони здоров’я на практиці дуже складно. Як можна уникнути контакту з дитиною дошкільного віку? Чи може вихователь безконтактно обійняти, заспокоїти, приголубити, допомогти заплести волосся, взутися... Педагогам досить складно буде забезпечити фізичне дистанціювання між дітьми під час харчування, рухливих ігор, режимних моментів, та й просто під час звичайного спілкування впродовж дня.

Змінюються  вимоги до організації освітньої діяльності - обмеження сенсорних  занять, проведення ігор  без інвентаря, пластиліну, фарб, і знову ж таки фізичне дистанціювання. Зазначила, що це лише послаблення карантинних обмежень, але карантин ще не закінчився. І відповідальність за збереження життя і здоров’я дітей лежить перш за все на батьках та родині.

Лікар з гігієни харчування відділу по контролю за дотриманням санітарного законодавства Глобинського управління ГУ Держпродспоживслужби  Валентина Ричка, наголосила на необхідності дотримання Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОЗ України  від 24 березня 2016 року № 234 та  спільним наказом МОЗ та МОН України «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» від 17 квітня 2006 року № 298/227. Виходячи з умов, які на сьогодні створені у дитячих садках громади, та беручи до уваги заявлену кількість дітей неможливо виконати п.7 Тимчасових рекомендацій щодо організації харчування  таким чином, щоб мінімізувати  кількість дітей, які харчуються одночасно (за столом діти повинні сидіти по діагоналі, з дотриманням соціальної дистанції). Якщо у груповій кімнаті, наприклад,  чотири  6-ти місні столи, розраховані на 24 дитини, то з дотриманням санітарних вимог карантину, за один стіл можна посадити 2 дитини, тобто, групу з 22 дітей треба ділити на три підгрупи. Це є порушенням не тільки режиму (бо затягується час) , але і моральних норм (восьмеро дітей їдять, а 16 на них дивляться). По організації денного сну дітей те ж саме -  яким чином і  куди розставити дитячі ліжка, щоб забезпечити соціальну дистанцію у  півтора – два метри?  Це стосується і інших режимних моментів - прийому дітей на вулиці  з вимірюванням температури кожній дитині, одягання дітей на прогулянку, коли вихователь має допомогти дитині застебнути одяг, взуття. Все це неможливо виконати, дотримуючись тимчасових рекомендацій.

На даний час, як зауважила Валентина Ричка, немає  офіційного переліку  антисептиків,  дозволених для застосування у дитячих закладах та безпосередньо дітьми. Як зреагує дитячий організм на антисептик, яким будуть знезаражувати руки, дотепер не відомо. Зазначила, що за різною інформацією, 80% захворювань на COVID-19 протікають безсимптомно. У разі виявлення захворювання у працівника дошкільного закладу чи дитини, до відповідальності будуть притягнуті всі: від об’єкта до того, хто надавав дозвіл на роботу. Також наголосила на необхідності обстеження працівників на групу  кишкових захворювань, діти довгий час не відвідували дитячий садок і  необхідно обов’язково провести огляд на педикульоз та інші захворювання.  Тож, підсумовуючи Валентина Юхимівна, лікар з гігієни харчування відділу по контролю за дотриманням санітарного законодавства Глобинського управління ГУ Держпродспоживслужби, висловила свою думку про неможливість відновлення роботи дошкільних закладі на даний час.

В свою чергу Олександр Демочко, завідувач  Глобинського районного відокремленого підрозділу лабораторних досліджень Державної установи «Полтавський обласний лабораторний центр МОЗ України», наголосив, як лікар – епідеміолог, на необхідності виваженого  прийняття рішення щодо відновлення роботи дошкільних закладів. Зазначив, що відповідно до Тимчасових рекомендацій, всі діти повинні бути обстежені перед приходом у дитячий садок. Якщо постановою передбачені певні рекомендації матеріально-технічного забезпечення закладів, підготовки персоналу до роботи, обстеження дітей та працівників, то абсолютно не беруться до уваги такі моменти, як підвезення дітей батьками до дитсадка, контакти дитини після повернення додому. Тому тут є багато ризиків і шляхів зараження.  

Володимир Кравченко, в.о. завідувача поліклінічного відділення Комунального неприбуткового медичного підприємства «Глобинська центральна районна лікарня», наголосив на необхідності прийняття рішень, які б дали змогу убезпечити  всіх причетних до процесу відновлення роботи дошкільних закладів.  Разом з тим, зазначив, що  у разі спалаху захворювання, буде припинена робота  навчального закладу. Зауважив, що можливість проходження медоглядів працівниками дитсадків в умовах карантину потребує додаткового вивчення та спеціальних дозвільних документів.

Директор Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги у Глобинському районі», Валентина Хавронюк, наголосила на ключових моментах, які необхідно детально проаналізувати та організувати під час проходження медичного огляду дітьми у лікарів-педіатрів. Перш за все необхідно уникнути скупчення людей. Це можливо зробити, запропонувавши батькам записатися на чергу за телефоном. Але  у довідці буде  зазначено  про стан здоров’я дитини на момент звернення. А яким стан дитини буде через 2-3 дні, з ким вона контактувала за цей час? Хто буде за це відповідати? І чи є сенс у цій довідці взагалі? Тому поспішати з прийняттям рішення про відновлення роботи дитсадка не можна. Ситуація у світі з COVID-19 нова. В процесі боротьби із цією хворобою проводяться дослідження, з’являються напрацювання, розробляються протоколи, видаються рекомендації. І відтермінувавши відкриття дошкільних закладів на місяць, ми матимемо змогу отримати нові пояснення, нові знання, нові офіційні рекомендації, і тим самим отримаємо  більші можливості убезпечити всіх.  

Саме забезпечення дошкільних закладів громади засобами індивідуального захисту, дезинфікуючими засобами, рідким милом та іншим є найменшою проблемою у питанні відновлення роботи дитсадків. На цьому наголосила Галина Токаренко, заступник міського голови з питань діяльності органів ради.  А найбільшою є медична сторона – збереження здоров’я дітей і працівників. Вирішується питання проходження медичних оглядів дітьми і працівниками. Але це загальний медичний огляд. У постанові Головного державного санітарного лікаря абсолютно не говориться про обстеження на COVID-19 і це в період карантину. На сьогодні ні у жодному нормативному документі МОЗ не прописано це. Не має навіть  роз’яснень чи, хоча б,  рекомендацій якщо уже не тестування, то можливості вивчення контактів людей/дітей за місцем проживання та за місцем роботи. Як отримати підтвердження того, що працівник дошкільного закладу, чи дитина, чи батько/мати не є носієм хвороби? Ні по жодній вертикалі: МОН, МОЗ, Держпродспоживслужба не має роз’яснень по реалізації постанови щодо відновлення роботи дошкільних закладів.

Олександр Артюшенко, заступник міського голови з питань діяльності органів ради, зауважив, що питання відновлення роботи дошкільних закладів тісно пов’язані з  підняттям економіки громади. Можливо, батьки  не мають змоги вийти на роботу, бо немає з ким залишити дитину. І якщо зараз є питання по виконанню постанови Головного державного санітарного лікаря, необхідно направити свої пропозиції до розробника рекомендацій зі своїми питаннями та пропозиціями.

Міський голова Станіслав Джусь, наголосив, що приймаючи рішення про відновлення роботи дошкільних закладів в умовах карантину, усвідомлюючи неможливість повноцінного виконання усіх Тимчасових рекомендацій постанови Головного державного санітарного лікаря України, ми порушуємо ст. 19 Конституції України, зобов’язуючи керівників закладів приймати дітей,  і разом з тим, не маючи гарантій убезпечення тих самих дітей і працівників від захворювання на COVID-19. Хотілося б у Постанові бачити пункти щодо особистої відповідальності батьків за життя і здоров’я їхніх дітей в частині доставки дитини до дитячого садка міським автобусом чи особистим транспортом, контактів дитини з іншими людьми за межами закладу, в сім’ї, в тому числі з особами з груп ризику. Це повинна бути спільна відповідальність за здоров’я і життя дитини, органів влади, дошкільних закладів і батьків.

За підсумками наради вирішили, що на даний час не можливо забезпечити виконання Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID – 19), затверджені Постановою головного державного санітарного лікаря України «Про затвердження  Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID – 19) від  21 травня 2020 року № 25, у зв’язку із завищеними вимогами. Тому, керуючись п.4 протоколу №18 місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Глобинського району Полтавської області від 25 травня 2020 року відновлення роботи закладів дошкільної освіти відтермінувати до 22 червня 2020 року.

Одночасно очільник громади дав доручення направити листи до відповідних міністерств, служб, департаментів щодо роз’яснення шляхів реалізації та виконання Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID – 19), затверджених постановою головного державного санітарного лікаря України від  21 травня 2020 року №25 в частині обмеження кількості дітей у групах (за якими критеріями відбирати дітей), забезпечення соціальної дистанції, якими деззасобами, антисептиками користуватися у дошкільних закладах, забезпечення проходження медоглядів працівниками  та дітьми в т. ч. щодо захворювання на COVID-19.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень