A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

"Моє життя – то творення любові"

Дата: 27.08.2020 08:17
Кількість переглядів: 554

Твори Феодосія Рогового то неймовірний скарб, чи то для літератора, чи то для мовознавця, чи то для  історика, чи то  для людини, залюбленої в рідний край, що прагне відчути минуле і зрозуміти сучасне та  насолодитися красою української мови. Питомі ідеї не лише вболівання за знищеною красою затоплених Кременчуцьким морем 25-ти населених пунктів, а й  ґрунтовне відтворення мови, звичаїв,  традицій та  унікального природнього оазису плавнів вирують    у творах письменника. 

 

Автор намагається не тільки зберегти у слові вже ніколи неповторний пласт культури Посулля, а й донести у найменших деталях особливість внутрішнього психологічного сприйняття дійсності жителями, примусово відселених з правічних земель Батьків. Можливо, важкі "моральні страждання земляків від знищення їхнього одвічного життєвого простору і способу життя"  спонукали чуле серце Феодосія Рогового до копіткої письменницької  діяльності. Його гнітило безцеремонне невігластво  чиновників у царині історії, екології, народознавства, їх  постійний тиск при плануванні та здійсненні такого руйнівного  для України будівництва. Затоплення  безцінних родючих земель, знищення міст і сіл, будівництво водосховища  Кременчуцької гідроелектростанції стало, наголошує Світлана Орел: "потужним ламанням хребта українського духу на Подніпров'ї."  Феодосій Роговий ще потужніше став проти, не зламався і через десятиліття та віки  очима  і серцем цією незмірно талановитої людини нащадки вдивлятимуться в розтерте водою Посулля.

 

Феодосій Роговий  почав друкуватися  в  районній газеті 1950-х роках, а  перша книга вийшла в 1973 році – збірка оповідань "Провідини". На її основі побудовано наступний роман-епопею "Свято останнього млива" (1982), який був задуманий у 5 книгах. Із них завершено й опубліковано, крім першої, дві:  "Поруки для батька" (1987), "Великі поминки" (1990). Четверта книга – "Сльоза покути" ("Гріх без прощання") залишилася не завершена (розділи в журналі "Київ", 1994), а 5-а відома лише назва – "Скажи мені кончину, Господи!" Крім того,  в літературному доробку письменника : "Серце прагне любові" (1984) та "Над Дніпром" (1986), також  є сатиричні вірші, новели, оповідання, публіцистичні статті, рецензії, педагогічні етюди, нариси. Феодосій Роговий за книгу "Поруки для батька"(1988) був нагороджений літературною премією імені Андрія Головка; за роман "Свято останнього млива" (1992) – національною премією України імені Тараса Шевченка.

 

Увесь творчий шлях письменник відчував на собі свавілля цензури –  твори намагалися "перекроїти", значно  зменшували обсяги, змінювали назви,  вирізали цілі розділи, рекомендували включати  потрібних героїв, як ото більшовиків, бо боялися найменших проявів національної свідомості. Відповідальний у своїй творчості Феодосій Роговий тяжко переживав такий натиск, та пера на полицю не поклав. "Внутрішня потреба" писати, донести людям те, що в серці живе, що бентежить і надихає душу, що подає аналітичну поживу для мозку змушувала творця знову і знову сідати за письмовий стіл.  То був титанічний труд талановитої людини,  бо він постійно працював то учителем, то в редакції газети " Комсомолець Полтавщини, окрім цього систематична домашня сільська робота  та побутові клопоти вимагали чимало часу. Ото вже ввечері та вночі, пригадує Лариса Рогова ( невістка письменника), при світлі настільної лампи  з жовтим абажуром або свічки зі словником української мови за редакцією  Бориса Грінченка Феодосій Роговий повністю віддався творчому лету думок. Дрібні мережки стильного письменницького почерку на жовтавих листах паперу ( іншого  в торговій мережі тоді не було) розшифровувала дружина письменника Євдокія Тимофіївна і переписувала на чистовик  виразними літерами. "Так народжувалися  книги" – резюмує пані Лариса – "Попри "безліч рогаток" для  творчого простору, дружба з Григором Тютюнником, спілкування з близькими по духу творчими особистостями, а особливо підтримка сім'ї та односельців додавала сили та натхнення письменнику."

 

В Пирогівській сільській бібліотеці 25 серпня  до 95-річчя від Дня народження Феодосія Рогового було проведено книжковий книговір: "Моє життя – то творення любові".  Для виставки творів самобутнього  письменника  з родинної бібліотеки надав видання   Юрій Роговий, а унікальними спогадами поділилася Лариса Рогова.

 

 Завідувач Пирогівської сільської бібліотеки Лідія Мацак


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень