A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Інформація про роботу служби у справах дітей виконкому Глобинської міської ради за 2020 рік

Дата: 20.01.2021 13:21
Кількість переглядів: 966

Рішенням сорок восьмої сесії першого скликання Глобинської міської ради від 30.05.2019 №570 « Про створення юридичної особи публічного права - служби у справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради» створена служба у справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради (далі Служба).

До основних обов'язків Служби входить: здійснення контролю за цільовим використанням аліментів; забезпечення захисту житлових і майнових прав дітей, зокрема розгляд питань вчинення правочинів з майном дітей, збереження наявного майна, а також сприяння в отриманні житла дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування; підготовка рішень виконавчого органу міської ради, як органу опіки та піклування та його висновків при розгляді судом спорів щодо визначення імені, прізвища, по батькові дитини, участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, про доцільність позбавлення батьків батьківських прав, відібрання дітей, поновлення батьків у батьківських правах, визначення місця проживання дітей,  участі у вихованні дітей  батьків, інших родичів та з інших питань щодо соціального і правового захисту дітей.

При виконкомі Глобинської міської ради діє Комісія з питань захисту прав дитини, основним завданням якої є сприяння забезпеченню реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, сімейне виховання та всебічний розвиток.

Засідання Комісії проводиться по мірі необхідності. До розгляду на засіданні Комісії, спеціалістами служби у справах дітей виконавчого комітету Глобинської міської ради проводиться відповідна робота з сім’ями та готуються відповідні матеріали. В 2020 році проведено 12 засідань Комісії, на яких розглянуто 73 питання порядку денного. За результатами проведених засідань прийняті відповідні рішення, підготовлені рекомендації, висновки та подані матеріали на розгляд виконавчого комітету Глобинської міської ради.

З метою виявлення сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах протягом 2020 року проведено 97 обстежень сімей з дітьми, складено відповідні акти.

Постійно проводиться моніторинг стану дотримання та забезпечення правового та соціального захисту дітей, створення сприятливих умов для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку кожної дитини. Вживаються відповідні заходи щодо покращення становища дітей, зокрема дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, попередження бездоглядності та безпритульності та зменшення ризику вилучення дітей із сімейного середовища та влаштування їх в заклади інституційного догляду.

На виконання постанови Кабінету Міністрів №586 «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», листа Міністерства соціальної політики України від 28.07.2020 №10854/0/2-20/29 та Полтавської обласної державної адміністрації від 05.08.2020 №8322/1/01-24, з метою здійснення моніторингу безпеки та потенціалу сімей, до яких повернулися діти із закладів інституційного догляду та виховання дітей, рішенням виконавчого комітету Глобинської міської ради від 18.08.2020 року №169 «Про створення міждисциплінарної команди з питань організації соціального захисту дітей» створено міждисциплінарну команду з питань організації соціального захисту дітей, (далі – міждисциплінарна команда), із числа суб’єктів виявлення та/або організації соціального захисту дітей, що здійснюють свої повноваження на території Глобинської територіальної громади, Полтавської області та затверджено склад міждисциплінарної команди.

На території Глобинської територіальної громади проживають 40 сімей, які виховують 44 дитини, що повернулися із закладів інституційного догляду та виховання дітей.

На засіданнях міждисциплінарної команди було затверджено графік моніторингу безпеки та потенціалу сімей, до яких повернулися діти із закладів інституційного догляду та виховання дітей місце проживання, яких є Глобинська територіальна громада.

Спеціалістами служби у справах дітей, відділу освіти, фахівцем із соціальної роботи відділу соціального забезпечення виконавчого комітету Глобинської міської ради  з 20.08.2020 по 26.08.2020  здійснено моніторинг шляхом відвідування вищевказаних родин.

За результатами моніторингу складено відповідні акти та направлено до  служби у справах дітей Полтавської облдержадміністрації та Полтавського обласного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Згідно заяв батьків щодо влаштування на цілодобове перебування в закладі інституційного догляду, сформовано 25 справ дітей, які були розглянуті на засіданнях Комісії з питань захисту прав дитини та подані матеріали на розгляд виконавчого комітету Глобинської міської ради, як органу опіки та піклування.

При виконкомі Глобинської міської ради на даний час на квартирному та соціальному квартирному обліку  перебувають 25 осіб, з числа дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, місцем походження, яких є Глобинська територіальна громада.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 15.11.2017 року № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно – ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 515), якою затверджено Порядок та умови надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа та з основними завданнями комісії по забезпеченню житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. З метою  реалізації по  Глобинській  громаді даної Постанови, рішенням виконавчого комітету Глобинської міської ради від 07.07.2020 року №132 «Про затвердження Положення про комісію з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам», утворено комісію з питань формування пропозицій стосовно потреби щодо спрямування субвенції за напрямами та умов надання у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.         

За результатами  проведеного засідання Комісії прийняті відповідні рішення, щодо формування пропозицій стосовно потреби спрямування у 2020 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підготовлені висновки та подані матеріали на розгляд виконавчого комітету Глобинської міської ради.

Служба у справах дітей спільно з структурними підрозділами Глобинської міської ради, громадськими організаціями, іншими установами та благодійними організаціями забезпечує дотримання державних гарантій та конституційних прав дітей, створення безпечного середовища для підростаючого покоління, максимальне залучення потенціалу громади для запобігання соціального сирітства та сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Завдяки співпраці служби у справах дітей та відділу соціального забезпечення виконавчого комітету Глобинської міської ради з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та БФ «Гуманіст» сім’ям, які опинилися в скрутному матеріальному становищі, було надано гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів, засобах особистої гігієни, постільної білизни, меблів, тощо.

 

Начальник служби у справах дітей                                В.С.Завезіон


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень