Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Звіт про роботу відділу освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради в 2020 році

Дата: 03.02.2021 09:05
Кількість переглядів: 3212

Відділ  освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради у 2020 році  функціонував  відповідно до Положення, затвердженого рішенням сьомої сесії Глобинської міської ради першого скликання від 14.04.2016 р. № 229. Основними завданнями відділу  були реалізація державної  політики, забезпечення якості та доступності освіти  на   території  громади, управління освітніми закладами, що підпорядковані відділу, та координація їх  діяльності.

Упродовж  минулого року відділом освіти,  закладами освіти за активної підтримки міської ради вжито заходів щодо забезпечення функціонування галузі, її подальшого розвитку, створення умов для рівного доступу мешканців регіону до якісної освіти.

В підпорядкуванні відділу  освіти перебували 6 закладів дошкільної та 6 закладів загальної середньої освіти ( 1 гімназія, 1 опорна школа з трьома  філіями І-ІІ ступенів, 1 навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», 2 школи І-ІІІ ступенів та 1 школа І-ІІ ступенів). Відповідно до ст. 53 Конституції України кожен має право на освіту. У 2019/2020 н.р. закладами освіти міської ради надано освітні послуги 2377 дітям. На початок 2020/2021 навчального року освітніми послугами охоплено 2402 дітей закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Відповідно  до заяв батьків та  рекомендацій лікарських установ 5 дітей з особливими освітніми потребами навчалися  за індивідуальною формою навчання,  20 - в інклюзивних класах та  групах. 

У 2020 році базову загальну середню освіту здобули 160 учнів, повну загальну середню освіту -88.  За підсумками навчання  5 випускників   виявили  знання високого рівня та нагороджені медалями.  Учнів  4-их та 9-их класів було звільнено від обов’язкового проходження державної підсумкової атестації. Випускники 11-х класів мали право за власним бажанням пройти державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання. Результати ЗНО з трьох предметів зараховувалися випускникам як державна підсумкова атестація. Обов’язковими були: українська мова, математика або історія України, третій предмет – на вибір випускника. Відділом освіти було організовано безоплатне підвезення учнів до пунктів тестування шкільними автобусами.

Освітні послуги, які надають заклади освіти, відповідають запитам здобувачів освіти. Провідну роль у наданні якісних освітніх послуг відіграє освітнє середовище, у якому перебувають діти. Освітній простір осучаснено новими меблями, дидактичними матеріалами, навчально-методичною літературою.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про освіту» засновник закладу освіти повинен забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов. З урахуванням пріоритетності потреб, відділом освіти організовано виконання поточних ремонтних робіт, придбання товарів і послуг,  підвезення учнів, які проживають за межею пішохідної доступності, гаряче харчування та забезпечено заклади якісним складом педагогічних працівників.

З метою створення безпечних умов навчання і роботи, відповідно до вимог Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання закладів освіти та організації освітнього процесу здійснено такі заходи:

- в Глобинському закладі дошкільної освіти № 4 перекрито дах котельні та встановлено вентиляційні решітки, промито 4 радіатори опалення, проведено поточний ремонт підлоги в одній із груп та музичній залі, замінено каналізацію в ясельній групі;

- в Глобинському закладі дошкільної освіти № 3 демонтовано 3 дерев’яні ганки та збудовано нові з піщано-бетонної суміші, демонтовано старий павільйон та побудовано новий сучасний;

- встановлено нові циркуляційні насоси  в Глобинській гімназії, Бабичівському НВК, Опришківській та Пирогівській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Глобинській та Жуківській філіях Глобинської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5.

- в Глобинській гімназії № 1 промито радіатори опалення, частково замінено стояки між поверхами, труби та радіатори опалення, які вийшли з ладу, встановлено крани  Маєвського;

- в Опришківській ЗОШ І-ІІІ ступенів частково промито радіатори опалення, замінено труби та радіатори опалення, замінено насосну станцію для постачання води;

- Глобинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 частково промито радіатори опалення, замінено електропроводку на 3 поверсі, в Глобинській філії даного закладу – підключено батареї опалення в приміщенні теплогенераторної;

- в Бабичівському НВК замінено електрощитову та автомати захисту електромережі, установлено в систему опалення новий гідроакумулятор, у підвальному приміщенні замінено крани на розподільчому колекторі;

- в Пирогівській  ЗОШ І-ІІІ ступенів установлено ліхтарі на приміщенні школи  та замінено насосну станцію для постачання води;

 - проведено частковий ремонт  електромережі в Бабичівському НВК, Пирогівській, Опришківській ЗОШ І-ІІІ ступенів,  Глобинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 та її двох філіях (Жуківській та Глобинській),  Глобинській ЗОШ І-ІІ ступенів    № 3;

- у всіх закладах проведено: поточні ремонти котелень, роботи по перевірці та ремонту димових каналів, виміри опору та ізоляції електрообладнання, перевірку та перезарядку усіх первинних засобів пожежогасіння,  встановлено повірені коректори газу, лічильники та інше обладнання;

- з метою впровадження енергоефективних заходів у Глобинських  гімназії № 1, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5, ЗДО №№ 1 та 4  замінено чавунні конфорки.

Для забезпечення функціонування освітніх закладів централізованою бухгалтерією відділу освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради за 2020 рік було укладено 483 договори, з них 10 за результатами проведення відкритих торгів ( придбання шкільних меблів, паливно-мастильних матеріалів  для шкільних автобусів,  послуги з організації харчування тощо),    20 – спрощених процедур (придбання канцтоварів, електротоварів, автозапчастин, проведення технічного контролю транспортних засобів та ін).

Використано:

  • на придбання основних засобів,  предметів та обладнання довгострокового користування для закладів загальної середньої освіти -  1266,239 тисяч грн, закладів дошкільної освіти -  89,277 тисяч грн.
  • на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря  (вартістю до  6 тисяч)  для шкіл   – 1464, 255 тис.грн., дитячих садочків – 390,592 тис. грн.
  • на оплату послуг, крім комунальних, для закладів загальної середньої  та дошкільної освіти 337545 грн. та 154418 грн. відповідно.
  • на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для ЗЗСО – 1949,340 тис.грн.,  ЗДО- 916,789 тис. грн.
  • на впровадження енергозберігаючих  заходів в закладах освіти   – 144   тис.грн.

Значна увага  в 2020 році приділялася відділом освіти, керівниками закладів освіти питанню дотримання протиепідемічних заходів у закладах  на період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби. На забезпечення освітніх закладів громади засобами  індивідуального захисту працівників (маски, рукавички, щитки), дезінфікуючими засобами та антисептиками використано   398,096 тис.  грн для шкіл,   126,213 тис.грн.  для дитячих садочків.

Нова українська школа продовжує позиціонувати нові виклики як для учнів, так і для вчителів. В рамках впровадження Нової української школи для  перших класів закладів загальної середньої освіти міської ради на суму 1000,1 тис. грн. придбано нові учнівські одномісні парти,  шафи, телевізори, інтерактивні комплекси, крісла-груші,  сучасні дидактичні матеріали.

 Для підвезення 282 учнів, що проживають за межею пішохідної доступності, використовувалися 9 шкільних автобусів. Здійснювалося безоплатне підвезення дітей до дитячих садочків, а також вчителів та учнів для участі у міських, обласних, Всеукраїнських наукових, культурних, спортивно-масових заходах, олімпіадах, конкурсах.

В закладах освіти міської ради створено умови для забезпечення дітей та підлітків гарячим харчуванням, яке проводилося з суворим дотриманням  рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Безкоштовним гарячим харчуванням у закладах загальної середньої  освіти охоплено учнів 1-4 класів, учнів 5-11 класів з числа категорійних (діти учасників бойових дій; діти з числа внутрішньо переміщених осіб, діти з інвалідністю, діти-сироти; діти, позбавлені батьківського піклування; діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у  інклюзивних класах (групах), діти із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям), загальною чисельністю  985  учнів. Вартість одноразового гарячого харчування у школах    становила для учнів початкових класів 19,00 грн., 5-11 класів -  21,00 грн. У закладах дошкільної освіти від плати за харчування звільняються діти таких  самих пільгових категорій, що і в школах, а також 50-відсоткову пільгу мають діти з багатодітних сімей.  Загальна чисельність звільнених від плати за харчування – 42 дитини. Вартість дітодня у садочках становила: 37,65 грн. для дітей раннього віку (до 3-х років), 53,70 грн – для дітей садового віку (до 6-7 років). Розмір батьківської плати становив 40%  від вартості одного дітодня.

Для покращення умов з організації харчування учнів для  їдалень Глобинських ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 та  гімназії № 1 придбано посудомийні машини купольного типу.

   Освітній процес в закладах освіти забезпечували 472 осіб, з них 283 – педагогічні працівники. Всі вони  вчасно отримували заробітну плату, кошти на оздоровлення, відрядження. Вчителям  та вихователям нараховувалася  20 відсоткова доплата за престижність професії, а молоді спеціалісти  додатково отримували заохочувальну премію в розмірі 100 відсотків посадового окладу протягом першого року роботи. Класоводи  1-3 класів, вчителі іноземної мови, які викладали в початкових класах, директори шкіл та завідувачі філіями, заступники директорів з навчально-виховної роботи  отримували  доплату в розмірі 30 відсотків, таку ж доплату отримували 30 вихователів  та 3 завідувачі ЗДО  за впровадження  програми «Впевнений старт». До Дня працівників освіти  було виплачено щорічну грошову винагороду педпрацівникам  та премію обслуговуючому персоналу. Всього на оплату праці з нарахуваннями працівникам закладів дошкільної освіти виплачено 16105,330 тис.грн., закладів загальної середньої освіти– 46725,385 тис.грн., на відрядження –      30, 902 тис.грн., навчання педпрацівників – 38,089 тис.грн.

Головною  метою роботи методичного кабінету відділу освіти була модернізація освітнього процесу, підвищення професійної компетенції педагогічних працівників,  розвиток їх творчої активності. Згідно мети і ряду завдань, визначених на 2019-2020 навчальний рік, працювала досить розгалужена система методичної освіти педкадрів, яка спрямовувала свою діяльність  на реалізацію методичної теми  «Система організації методичної роботи з педагогічними працівниками щодо поліпшення їх професійної компетентності, спрямованої на підвищення результативності освітнього процесу».

Основними формами методичної роботи з педагогічними працівниками закладів загальної середньої освіти міської ради були інструктивно-методичні наради, засідання методичних об’єднань (методичні зустрічі), творчих груп, семінари, тренінги, «круглі столи», майстер-класи та презентації з використанням комп’ютерних технологій, мультимедійних засобів навчання, творчі звіти, педагогічні конкурси, самоосвіта тощо.

    З метою виявлення кращого педагогічного досвіду та новітніх інноваційних технологій, творчих доробок педагогічних працівників з упровадження інформаційно-комунікаційних технологій у викладанні навчальних дисциплін у період з 10.10.2019-02.03.2020 проводився міський конкурс  «Сучасний урок -2020»  в номінації «Початкові класи». Участь у конкурсі взяли 11 педагогів з семи ЗЗСО Глобинської міської ради. Переможців конкурсу нагородили дипломами та грошовою премією.

З 10 по 12 лютого 2020 року відділом освіти було організовано   проведення навчального тренінгу для освітян ЗЗСО Глобинської ОТГ «Освітній простір 21 століття: інтегроване і цифрове навчання». Інтегровані курси,  в яких поєднуються дослідно-орієнтоване навчання науці, інженерії, ІТ-технологіям разом з творчістю, традиційним українським мистецтвом та математикою – авторська GREEN STREAM методика, запропонована ГО «Фонд «Відкрита політика» та Міжнародною зеленою школою ім. Клима Чурюмова. Засновниця МЗШ Ірина Жданова разом з колегами, Вірою Андрієвською та Наталією Оверчук провели короткострокову сесію для освітян Глобинської громади на основі STEAM-підходів. Під час тренінгу навчання вчителів поєднувалося з розумним відпочинком, водночас засвоювалися такі «м‘які навички», як робота в команді, тайм-менеджмент, вміння мислити стратегічно. Круте цифрове навчання покоління Z; використання SCRUM-менеджменту  в освітньому просторі; інтерактивна презентація. KAHOOT на уроці. WhatsApp як інструмент навчання; тіньовий театр і фізика; математика і мистецтво; стереометрія і соломоплетіння; солом‘яний павук і інженерія; 3D  ручка. Tinkercad; Code & Go Robot Mouse та ін. А спринт-презентація показала результат триденної нелегкої роботи створення готового продукту: тіньового театру, власне створеного мультфільму, розроблених вікторин в KAHOOT, проєктів та ін.  Додатковим плюсом у навчанні була видача верифікованих сертифікатів  із зазначеними годинами від НГО «Фонд «Відкрита політика» спільно з ЛІППО.

Впродовж січня-березня 2020 року методистами методичного кабінету відділу освіти  було проведено 12  очних семінарів, педагогічних зустрічей, методичних майстерень.  Після впровадження карантинних обмежень 16 методичних заходів проведено в онлайн-режимі. Відділом освіти забезпечено участь працівників у 39 методичних заходах обласного та Всеукраїнського рівнів.

Вебінар – це сучасна форма навчання, яка проходить з використанням інтернет-технологій. З листопада 2019 року методист гуманітарно-мистецьких дисциплін відділу освіти Губенко Л.В. разом з Інформаційно-видавничою агенцією «Освіта України» (м. Київ) проводить вебінари Всеукраїнського та Міжнародного рівнів. З метою надання методичної допомоги вчителям та інтерактивної взаємодії між доповідачем і слухачами проведено наступні вебінари:

- 14.01.2020 р. Тема: «ЗНО-2020 та 5 фішок творчого завдання»;

- 03.04.2020 р. «Вебквест: «Академічна доброчесність у письмових роботах учнів»;

- 18.05.2020 р. «5 ключів до ефективного завершення навчального року»

Ця форма навчання та співпраці забезпечує, передусім, неперевершену (порівняно з іншими формами навчання) швидкість оновлення знань за підтримки інформаційних ресурсів, дозволяє практично без обмежень розширити навчальну аудиторію. Вона сприяє забезпеченню рівного доступу до якісного підвищення кваліфікації педагогічних працівників.

 

Перехід на дистанційне навчання, зумовлений пандемією, став неочікуваним та доволі серйозним випробуванням для всіх учасників освітнього процесу – освітян, вчителів, учнів та їхніх батьків.

 

Після тимчасової розгубленості всім довелось прийняти цей виклик та швидко адаптуватись до нових реалій, але питання розвитку дистанційної освіти набуло неабиякої актуальності. З метою надання допомоги в організації такого навчання  з 10 по 24 червня 2020 року методичним кабінетом проведено виїзні навчальні тренінги «Від традицій до інновацій», участь в яких взяли понад 73 відсотки педагогів ЗЗСО міської ради.

Відділом освіти забезпечувалась участь команд закладів освіти міської ради в спортивних змаганнях. 11 лютого 2020 р. на базі Глобинської гімназії №1 ім. В. Є. Курченка та Глобинської ЗОШ №5 відбулися зональні змагання з волейболу серед команд юнаків та дівчат в залік обласної Гімназіади школярів.   На змагання прибули команди з Кременчуцького та Семенівського районів. Збірні команди хлопців та дівчат ЗЗСО Глобинської міської ради та районної ради, представляли Глобинський район. За рішенням суддівської колегії наші команди вибороли перші місця. 

  З 18 по 19  лютого 2020 року збірну  команду дівчат ЗЗСО Глобинського району було направлено до Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка  для участі  в  ІІІ етапі змагань  в залік  обласної  Гімназіади  школярів. В загальному підсумку команда Глобинського району стала  6   з  8 команд Полтавської області.

25-26 лютого 2020 р. на базі Полтавської державної аграрної академії відбулися фінальні змагання з волейболу серед юнаків в залік обласної Гімназіади школярів. Збірній команді юнаків ЗЗСО Глобинського району   вдалося вибороти ІІІ місце з 8 команд. 

Методичний кабінет відділу освіти спільно з Районним будинком дитячої та юнацької творчості до 12.03.2020р. забезпечили проведення усіх запланованих заходів з дітьми і учнівською молоддю. Це і конкурси художньої самодіяльності,   «Гумор-Фест», театральних колективів, читців «Тарасовими шляхами» та інші.

Працівниками відділу освіти за 2020 рік опрацьовано 1339 листів вхідної кореспонденції, надано 1295 відповідей,  підготовлено 506  проєктів розпорядчих документів, які затверджені начальником відділу.

 

 

  Начальник відділу освіти                                           С.В. НАДТОКА

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень