A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ВАКЦИНАЦІЯ ВІД COVID-19: ДЕСЯТЬ НАЙПОШИРЕНІШИХ МІФІВ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ

Дата: 02.04.2021 15:46
Кількість переглядів: 550

Вакцинація – це один із найважливіших елементів для подолання пандемії COVID-19. Сьогодні як в Україні, так і у світі недовіра до вакцин проти COVID-19. Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації. Пам’ятайте, що правдиву й вичерпну інформацію про вакцини можуть надати тільки медики. Не довіряйте неперевіреним джерелам,  дотримуйтеся інформаційної гігієни.  І знайте, що вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!

Найпоширеніші міфи  про   вакцинацію: 

1.   Вакцина Covishield – «генерик», який не має нічого спільного з вакциною Oxford/AstraZeneca

ФАКТ: Це неправда. Covishield виготовляють в індійському Інституті сироватки крові (Serum Instіtute of India) за  ліцензією  AstraZeneca. По суті, CoviShield  - це та сама вакцина AstraZeneca ,тільки виготовлена на індійському заводі. Вона схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

2.   В Україні внаслідок вакцинації проти COVID-19 померли 2 людини.

ФАКТ:  В Україні не зареєстровано жодної смерті внаслідок вакцинації проти COVID-19.

3.   Через низьку ефективність вакцини Oxford/AstraZeneca  ВООЗ  рекомендує використовувати її тільки в надзвичайних випадках, коли держава не може закупити якісніший препарат. 

ФАКТ: Насправді всі вакцини проти COVID-19 зареєстровані ВООЗ тільки для екстреного медичного застосування ,тобто  їх дозволено використовувати лише в надзвичайних ситуаціях, як-от пандемія. Поки неможливо вакцинувати всіх охочих, ВООЗ  рекомендує  вакцину Oxford/AstraZeneca для щеплення медичних працівників та людей віком 65 років і старше. Ніяких застережень, що цю вакцину можна застосувати лише в крайньому разі, ВООЗ не давала. Навіть якщо вакцина не має  стовідсоткової ефективності, це не означає, що після вакцинації громадяни залишаються незахищеними. Навіть якщо після щеплення цією вакциною ви все одно захворієте на коронавірусну  хворобу, її перебіг буде набагато легшим, а ймовірність отримати ускладнення – набагато нижчою.

4. У світі зафіксовані випадки смерті в результаті вакцинації проти  COVID-19.

ФАКТ: У середині січня з’явилося повідомлення, що невдовзі після вакцинації Pfizеr/BioNTech у Норвегії померли 33 людини у віці 75 років і старше. Мережею  також поширюється інформація про випадки смерті літніх осіб чи медперсоналу в інших країнах. Аналіз, здійснений ВООЗ, засвідчив, що летальні випадки відповідають очікуваному рівню смертності від різних причин для людей цього віку і немає підстав вважати, що вони пов’язані з вакцинацією. ВООЗ наразі не зафіксувала жодного випадку смерті після щеплення вакциною проти коронавірусу.

5.  Люди заразилися COVID-19  в результаті вакцинації.  

ФАКТ: Неможливо заразитися COVID-19 від вакцин, бо жодна з них не містить живого вірусу, здатного спричинити хворобу. Вакцини вчать нашу імунну систему розпізнавати та боротися з коронавірусом.  Іноді цей процес може викликати такі симптоми, як лихоманка. Вони нормальні  та є ознакою того, що організм створює захист від вірусу. Якщо невдовзі після вакцинації ви все ж отримали позитивний тест на COVID-19, то можливо, що на момент щеплення  вже були інфіковані коронавірусом, але не знали цього.

6.  Вакцини Pfizer і Moderna спричиняють сильний анафілактичний шок.       

ФАКТ: Насправді сильну алергічну реакцію після вакцинації фіксують лише в одному випадку на сотні тисяч вакцинованих.

7.  Вакцина Pfizer призводить до безпліддя у жінок.

ФАКТ: Поширюється твердження ,що нібито вакцина Pfizеr/BioNTech навчить імунну систему організму атакувати білок синцитин,  який бере участь у формуванні плаценти, а це своєю чергою, призведе до безпліддя в жінок .Насправді якщо вакцина може викликати імунну відповідь проти плацентарного білка ,те саме відбувалося б під час захворювання на COVID-19. Це означало б, що мільйони жінок дітородного віку по всьому світі ,які перенесли COVID-19   за останній рік ,не можуть мати дітей. А це неправда.

8.  Вакцина проти коронавірусу спричиняє розсіяний склероз.

ФАКТ:  Насправді лише в єдиному випадку при випробуванні вакцини AstraZeneca повідомили, що у волонтера виявили розсіяний склероз, в іншому – запалення спинного мозку. В обох випадках експерти дійшли висновку, що хвороба не мала стосунку до вакцинації.

9.   мРНК –вакцини –генетична зброя , яка змінює наші гени. 

ФАКТ: мРНК –вакцини проти COVID-19   ніколи не потраляє в ядро клітин, де розташована наша ДНК. Це означає, мРНК не може впливати чи взаємодіяти з нашою ДНК будь –яким чином. Натомість мРНК –вакцини працюють із природними захисними силами організму, щоб безпечно виробити імунітет до COVID-19.

10.   Всі індійські вакцини набагато гірші за європейські. 

ФАКТ: Виробництво вакцин вимагає дотримання надзвичайно високих стандартів якості, тому дуже мало компаній можуть запустити такі процеси. В Індії працюють понад тисячі фармкомпаній та понад 10 тисяч фармвиробництв.  Вона посідає  третє місце на світовому фармринку. Саме Індія забезпечує приблизно на 65% Світового ринку вакцин. Індійський  Serum  Instіtute, який виробляє AstraZeneca( CoviShield), - це найбільше підприємство світу з виробництва вакцин, котре експортує свою продукцію до 140 країн.

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Градизької селищної ради розпочав ІІ етап вакцинації від COVID-19.  Запрошуємо на щеплення цільові групи: медичних працівників, людей віком від 80-ти років, соціальних працівників.Бажаючим вакцинуватись треба звернутись до свого сімейного  лікаря!

Імунізація проти COVID-19 — це наш шанс захистити кожного!

 

Медичний директор 

КНП «Центр ПМСД» Градизької селищної ради                    Людмила Василенко

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень