Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Представники Глобинської громади вивчали сучасні технологічні процеси приготування типового шкільного меню

Дата: 29.07.2021 08:36
Кількість переглядів: 442

27 липня у Полтавській спеціалізованій школі-інтернаті спортивного профілю відбулася виїзна демонстрація сучасного технологічного процесу з дегустацією типового шкільного меню за участі освітян з усієї області. Від Глобинської громади у заході взяли участь заступник міського голови Інна Авраменко та начальник відділу освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради Світлана Надтока. Директори шкіл та працівники їдалень мали змогу долучитися до Всеукраїнського просвітнього проєкту «Новітні стандарти громадського харчування».

Фото без описуСпівзасновник ГО «Національна асоціація громадського харчування» Орест Степаняк показав, як за короткий проміжок часу можна приготувати широкий асортимент страв із нового шкільного меню.

Орест Степаняк розповів: «Хочемо показати на практиці, як працює сучасна кухня. Ми встановили аналог шкільного харчоблоку, перелік обладнання підібрали відповідно до потреб сучасних технологічних стандартів та орієнтуючись на передовий європейський досвід. Хочемо допомогти країні, громадам, освітянам перейти на ці сучасні стандарти. Розмов про реформу харчування багато, але кожен по-своєму її трактує. Наше завдання – направити всіх в одне русло, щоб в українських школах їжа була смачною, безпечною, щоб учні охоче бігли до їдальні, а не в супермаркет».

Найбільша проблема, як вважають в Асоціації, – це те, що діти відмовляються їсти в школі. Як підсумок, у 13,5% дітей шкільного віку діагностовано ожиріння. Основний конкурент шкільної їдальні – магазин чи булочна біля школи.

На презентації технологи показали, як завдяки сучасним технологіям їжа готується швидко (за урок), а за перерву видається. Вона не обвітрюється, свіжа. Готують лише зі свіжих інгредієнтів. Завдяки комбайнам та овочерізкам технологи показали, як спростити роботу кухаря, нарізаючи овочі чи готуючи напівфабрикати для страв. Паралельно з демонстрацією сучасного технологічного процесу експерти розказали про економічні переваги нових технологій на досвіді українських шкіл, які вже пройшли шлях змін.

Фото без описуПо завершенню презентації присутні змогли поставити питання й отримати відповіді від експертів та технологів Асоціації. Представникам громади теж вдалося поспілкуватися з експертами про деталі участі у проєкті.

Заступник міського голови Інна Авраменко поділилася враженнями від заходу: «Дійсно вражена побаченим. Асоціація пропонує експертизу, комплексні рішення та індивідуальний підхід для покращення системи харчування у державних закладах: садочках, школах, коледжах, університетах, віи?ськових та медзакладах. І в цьому ми переконалися в ході презентації. Тому, відділу освіти вже надано доручення детально вивчити умови участі у проєкті, оскільки, на мою думку, це реальний шанс для освітніх закладів нашої громади, в першу чергу опорних, покращити харчування дітей та вивести його на якісно новий рівень. Адже нові технологічні підходи до приготування страв зі шкільного меню дозволять зберегти максимум корисних властивостей продуктів. Таким чином, ми зможемо ввести в раціон учнів більше овочів, аби вони отримували більше вітамінів та були здоровішими. Та ще зарано про щось говорити конкретно, адже попереду у нас ще дуже багато кропіткої роботи. Дуже сподіваюсь, що у нам це вдасться».

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень