A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

«Дельта – дуже швидкий штам і цим він небезпечний», - головний лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Свириденко

Дата: 18.08.2021 11:41
Кількість переглядів: 390

Фото без описуНа сьогодні в стаціонарному відділені КП «Полтавська обласна клінічна інфекційна лікарня Полтавської обласної ради» знаходиться 28 пацієнтів з COVID-19, з них в реанімаційному відділенні – 4, на апаратах ШВЛ – 4. Усього в області зараз в стаціонарних відділеннях лікується 74 пацієнта з COVID-19. За останню добу на Полтавщині було зареєстровано 10 нових випадків захворювання.  

Головний лікар Полтавської обласної клінічної інфекційної лікарні Наталія Свириденко каже: «Епідеміологічні дослідження показали, що жоден з цих хворих не був щеплений від коронавірусної інфекції. Дехто з пацієнтів приїхав нещодавно з літнього відпочинку з-за кордону. Штам «Дельта» виявлено у 12-ти пацієнтів, які зараз лікуються в нашому закладі. Тобто на Полтавщині кількість хворих з штамом «Дельта» зростає. І що буде, коли з’їдеться значна частина людей з відпусток і канікул, коли розпочнеться навчальний рік?»

Експерти наголошують, що врятуватися від нової хвилі пандемії, зберегти життя багатьох людей та уникнути локдауну в області допоможе лише усвідомлення важливості інтенсивної вакцинації наших співгромадян!

Чим небезпечний штам «Дельта»?

ВООЗ вважає цей новий штам домінантним у світі. Штам «Дельта» – дуже швидкий. Він є у 1,6 рази більш заразним, ніж штам «Альфа» (британський різновид коронавірусу), у 2,26 рази частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 рази частіше – до реанімації.

Хто має більші ризики інфікуватися? За даними ВООЗ, штам «Дельта» віднесено до переліку таких, що викликають «особливе занепокоєння». Основна небезпека нового різновиду коронавірусу в тому, що він поширюється, в основному, на молодь від 12 до 20 років. Хворі, в яких виявився цей штам, мали такі симптоми: висока температура, біль в горлі, нежить, кашель, іноді диспепсичні прояви (розлад у роботі кишково-шлункового тракту).

Проте на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання був більш важким. Окрім звичних симптомів, цей штам може мати також: втрату слуху, нежить і слабкість на тлі відсутності підвищеної температури.

Останні прояви є найнебезпечнішими, вважають лікарі, оскільки пацієнти з таким перебігом хвороби можуть нехтувати заходами безпеки і через це бути джерелом для зараження інших людей.

Від інфікування новим штамом не застрахований ніхто, тому що організм його сприйматиме як абсолютно новий вірус, з яким він не зустрічався раніше, кажуть лікарі.

Є перехресний імунітет, який може допомогти людям не хворіти, наприклад, на пневмонію і не померти від неї. Ті люди, які вакциновані, мають один плюс – імовірніше, заразившись штамом «Дельта», вони перенесуть хворобу легше, ніж ті, хто не хворів на коронавірус і не був вакцинований.

Тому потрібно зробити щеплення, поки у нас немає четвертої хвилі коронавірусної інфекції, наполягають лікарі-інфекціоністи.

Щеплення будь-якою вакциною, що є наразі на Полтавщині в наявності у Центрах  масової вакцинації чи пунктах щеплень при центрах первинної медико-санітарної допомоги, мінімізує тяжкі наслідки захворювання.

«Наші медики фахові, а вакцин вдосталь. Вони є перевіреними і безпечними. Свідомі люди, які не мають протипоказань, йдуть на щеплення, долучайтеся до них! Щоб інфекційний процес був керованим, необхідно вакцинуватися!», – говорить Наталія Свириденко.

Джерело: https://www.adm-pl.gov.ua/news/delta-duzhe-shvidkiy-shtam-i-cim-vin-nebezpechniy-golovniy-likar-poltavskoyi-oblasnoyi-klinichn

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень