A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Коронавірус і школа: чи загрожують невакциновані вчителі навчальному року

Дата: 01.09.2021 14:53
Кількість переглядів: 397

Фото без описуЗ 1 вересня навчальні заклади в Україні почали працювати у звичному режимі. При цьому повний курс вакцинації від коронавірусу пройшли менше 40 відсотків працівників сфери освіти. Як це вплине на перебіг навчання?

Українські школи після року дистанційного навчання та літніх канікул знову починають приймати учнів. Однак навчатися у звичному режимі вони зможуть лише доти, доки країна перебуває у так званій "зеленій" зоні. Якщо ж епідеміологічна ситуація погіршиться й у якомусь регіоні запровадять "жовтий" чи "помаранчевий" рівень, то працюватимуть лише ті заклади, де від COVID-19 вакциновані не менше 80 відсотків працівників.

Станом на кінець серпня в Україні вакцинована 501 тисяча працівників закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Це становить 50,5 відсотка від усіх працівників, повідомили DW у пресслужбі міністерства освіти і науки (МОН). Водночас, як свідчать дані РНБО, повний курс вакцинації з цієї кількості пройшли лише 379 тисяч осіб.

Між тим загалом по Україні дві дози отримали 3,7 мільйона українців. "З такими цифрами новий спалах коронавірусу - це не питання ймовірності, це питання часу. Момент його появи залежить від поширення дельта-варіанта коронавірусу. Якщо він накрив Великобританію, Ізраїль, Францію чи США, де вакцинована понад половина населення, то годі сподіватися, що він омине Україну", - попереджає ексзаступник глави МОЗ, співзасновник "Українського центру охорони здоров‘я" Павло Ковтонюк.

Водночас лікар-епідеміолог Андрій Александрін зауважує, що кількість госпіталізацій з COVID-19 в Україні збільшується і зараз вона досягає рівня лютого 2020 року. Фахівець наголошує, що вакцинація педагогів потрібна насамперед не для навчального процесу, а для особистої безпеки учителів, які працюватимуть у колективах. "Ми розуміємо, що вакцинація не захищає на 100 відсотків від інфікування, педагоги будуть хворіти, але вона захищає від смерті і тяжкого перенесення COVID-19", - зауважує він.

За прогнозами Київської школи економіки, уже в першій половині вересня Україна покине "зелений" рівень небезпеки. Це означає, що відкритими залишаться лише ті навчальні заклади, де вакциновано понад 80 відсотків колективу.

На переконання опитаних DW експертів, заклади освіти уже зараз повинні готуватися до чергового коронавірусного спалаху і поспішити вакцинуватися до нової хвилі. Адже від цього рішення залежить і безпека учителів, і подальша робота українських шкіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень