A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Сільськогосподарська кооперація – один з шляхів розвитку сільських територій громади

Дата: 16.09.2021 15:24
Кількість переглядів: 655

15 вересня 2021 року  у Глобинській громаді відбувся навчальний семінар на тему: «Дорадчі послуги з метою організації мережі збуту сільськогосподарської продукції від виробника до споживача шляхом створення сільськогосподарських кооперативів, з метою формування оптових партій продовольства та його реалізації через роздрібну торгівельну мережу, переробні підприємства та підприємства харчової промисловості, оптові ринки тощо».

Семінар провела Світлана Андрієнко директор Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби на виконання Обласної програми підтримки агропромислового комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками у 2021-2027 роках. Участь у заході взяли міський голова Станіслав Джусь, депутат міської ради Світлана Лазаренко, старости громади, представники громадської організації «Глобинська асоціація фермерів і приватних землевласників» та інші зацікавлені особи.

Працювали за тематикою організації збуту сільськогосподарської продукції від виробника до споживача шляхом створення сільськогосподарських кооперативів. Світлана Михайлівна акцентувала увагу присутніх на змінах у законодавстві, що стосуються даної тематики та охарактеризувала алгоритм створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів (далі-СК). Детально розповіла хто такі виробники сільськогосподарської продукції та про основні принципи сільськогосподарської кооперації, про види СК та про права і обов’язки їх членів.

Доповідач виокремила основні  ключові питання, при позитивних відповідях на які є доцільним створення сільськогосподарського кооперативу. Це, насамперед:

  • існування реальної потреби у створенні СК;
  • спроможність кооперативу поліпшити ситуацію, що склалась;
  • визначення потенційного обсягу операцій з надання послуг;
  • наявність лідера, спроможного реалізувати задум про створення кооперативу;
  • наявність обсягу фінансових і матеріальних ресурсів, що є необхідними для створення СК;
  • можливість майбутніх членів зробити відповідні внески на створення матеріально-технічної бази кооперативу і участі в його діяльності.

Підсумовуючи Світлана Андрієнко зазначила, що сільськогосподарський кооператив – найвища форма самоорганізації. Його діяльність спрямована на захист економічних і соціальних інтересів сільськогосподарських товаровиробників. Сільськогосподарські кооперативи – один із напрямків розвитку сільських територій, оскільки є ефективним механізмом забезпечення конкурентоспроможності малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників. Такі кооперативи сприяють підвищенню рівня самозайнятості населення; створюють можливість спільного використання виробничої інфраструктури (елеваторів, складських приміщень), транспортних засобів, спеціальної техніки та обладнання, що знижує собівартість продукції та супутніх витрат; впровадженню нових технологій, модернізації основних фондів та раціональному використанню наявних ресурсів; збільшенню обсягів виробництва та рівня рентабельності. Також, СК може впливати на розвиток соціальної інфраструктури населених пунктів громади.

Тож, враховуючи позитивні сторони сільськогосподарської кооперації як суспільного явища, Світлана Андрієнко радила старостам популяризувати кооперативну ідею серед жителів громади, адже на сьогодні в Україні існує досить багато позитивних прикладів успішних сільськогосподарських кооперацій, які стрімко розвиваються, створюють додаткові робочі місця, розширюють асортимент продукції, тим самим підвищуючи добробут своїх членів та сільських жителів, для яких відкривається можливість працевлаштуватися, не виїжджаючи до міста. Побажала усім присутнім успіху на цьому шляху та висловила сподівання, що ті знання, які присутні отримали у ході семінару, сформували чітке уявлення про зміст і сутність поняття сільськогосподарського кооперативу та інших дотичних питань.

 Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень