A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

На території села Яроші під час проведення оранки на приватній земельній ділянці виявлено три протитанкові міни часів Другої світової війни - ТМ-35

Дата: 25.09.2021 11:18
Кількість переглядів: 499

За матеріалами, викладеними на сайті Українського інституту національної пам’яті  під час Другої світової війни, спричиненою   змовою антигуманних режимів – нацистського і радянського, які ставили геополітичні інтереси вище прав і свобод людини, за панування над Україною воювали дві тоталітарні системи (нацисти і комуністи), що однаково не рахувалися з ціною людського життя.  Кожна сторона протистояння  намагалася використовувати у власних цілях “українське питання”. Наша держава понесла значні демографічні втрати  – понад 8 мільйонів осіб внаслідок бойових дій, окупації, депортацій та різкого зменшення народжуваності. Українці героїчно боролися проти тоталітарних режимів.  «Трагедія Українського народу в роки Другої світової полягала в тому, що на час початку війни він був розділений між кількома державами. Українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси» ­– підкреслюють науковці.  

В річницю вигнання (визволення України від тоталітарних режимів відбулося лише  зі здобуттям Незалежності в 1991 році) нацистських загарбників з території Глобинщини благодатна Ярошівська земля вдруге за цей рік винесла на поверхню смертоносні боєприпаси. Увечері, 23 вересня на території села Яроші під час проведення оранки  на приватній земельній ділянці було  виявлено три протитанкові міни часів Другої світової війни – ТМ-35. Працівниками поліції було організовано цілодобове чергування для безпеки  місцевих жителів та подорожуючих населеним пунктом.

 П’ять протитанкових мін ТМ- 35 радянського виробництва вісімдесят років «відпочивали» поблизу оселі, вибухові пристрої, що стали свідками бойових зіткнень, кривавих розстрілів мирного населення,  можливо, були замасковані для оборони радянського  військового госпіталю, що розміщувався неподалік у Ярошівській школі, але найімовірніше, були залишені відступаючими червоноармійцями з розбитих нацистськими окупантами обозів, як згадують місцеві жителі в дослідницькій роботі Олександра Матвійця « Школа і долі».

Фахівці з групи піротехнічних робіт АРЗ СП Головного управління ДСНС України в Полтавській області 24 вересня  понад дві години працювали над пошуком можливої вибухівки, ретельно досліджуючи дану  земельну ділянку, в результаті  піротехніки відкопали ще дві   міни ТМ-35 .  При цьому наголосили, що активувати вибухонебезпечні предмети може навіть найменший зовнішній вплив: УДАР, ТЕРТЯ, СТРУС, НАГРІВАННЯ.

   Потім, дотримуючись відповідних  правил безпеки піротехніки вивезли смертоносні заряди вибухової речовини у відповідне місце для знешкодження.

Багато таємниць у відлуннях війни, а вибухонебезпечні пристрої вимагають нашої особливої уваги та пильності, тому подаю на світлинах, як  виглядали виявлені  інженерні боєприпаси  та основні характеристики за даними довідників.

Тактико-технічні характеристики протитанкової міни ТМ-35 (TM-35)

Тип міни — протитанкова, протигусенична натискної дії.

Корпус — сталь.

Вага загальна — 5,2 кг.

Маса ВВ (тротил) — 2,8 кг.

Довжина — 230 мм.

Ширина — 220 мм.

Висота — 85 мм.

Датчик цілі — 180х180 мм.

Попереджаючи про  загрози і небезпеки, які несуть вибухонебезпечні предмети, рятувальники закликають: «Ні за яких обставин Не торкайтеся підозрілого предмета! Не намагайтеся розібрати підозрілий предмет, витягти з нього вибухову речовину або детонатор! Не користуйтеся мобільними телефонами або іншими засобами радіозв’язку поблизу підозрілого предмета!

Відразу відійдіть від нього, не менше як на 100 метрів, і зателефонуйте на 101 або 102.»

 

Староста сіл Пироги, Яроші

Тамара Кір'ян

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень