Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Шаховий турнір до Дня міста Глобине

Дата: 04.10.2021 09:44
Кількість переглядів: 556

Фото без описуНедаремно шахи називають стратегічною грою, бо вона поєднує в собі елементи логічного розрахунку, мистецтва, вимагає розвитку уяви та спортивного духу змагань. Більше як півтори тисячі років вона відома в Індії, саме ця країна, вважають дослідники, є батьківщиною  неосяжно мудрої гри.

У Європі, стверджують історики, шахи з’явилися  близько тисяча років тому; орієнтовно в 1475 році в Італії та Іспанії були прийняті основні правила пересування фігур, якими користуються і донині.  За даними Вікіпедії, підсумкова стандартна гра сьогоднішнього дня остаточно утвердилася на початку 19 століття. Сотні досліджень присвячені унікальному інтелектуальному заняттю, при тому що воно носить неприхований характер,  бо суперники мають однакові фігури, грають за чітко встановленими правилами,  – розробити всі варіанти ходу гри ще не вдалося, можливо, тому що мистецтво немає меж. Красива, захоплююча, спонукаюча до вдумливої мисленнєвої діяльності для пошуку найвдаліших комбінацій, вона не залишається на 64 клітинках дошки, а йде в життя, допомагаючи аналізувати, прогнозувати, моделювати, покроково вирішувати важливі проблеми, гартує, вчить ретельно розбирати свої прорахунки і шукати оптимальні варіанти виходу  і не боятися брати відповідальність за свої рішення та з оптимізмом рухатися вперед.

До Дня міста Глобине, за ініціативи та підтримки Кременчуцького осередку  Європейської Солідарності  2 жовтня відбувся захоплюючий шаховий турнір, в якому взяли участь любителі шахів Глобинської міської громади. Вісім учасників – юних і досвідчених виявили бажання позмагатися за шахівницями: Юрій Баратей, Владислав Бережний, Олег Буренко, Богдан Величко,  Юрій Каплієнко, Олег Козенко, Антон Удод,  Леонід Фесюра.  Працівники «ВК ССТЛМ виконкому Глобинської міської ради забезпечили всім необхідним для проведення турніру в фойє міського Будинку культури. Головний суддя шахових змагань Володимир Пікуль тепло привітав усіх любителів шахів з інтелектуальними змаганнями, ознайомив з Положенням турніру і побажав Всім успіхів.  Депутат Глобинської міської ради від партії ЄС Світлана Лобода  наголосила, що головне  в  даних баталіях  – навчитися краще грати і отримати позитивні емоції. Змагання проводилися за швейцарською системою в п’ять турів, на кожну шахову партію відводилося тридцять хвилин.

Невимушена атмосфера, доброзичливе ставлення всіх учасників турніру, вчасне роз’яснення суддею технічних моментів баталій, моральна підтримка присутніх і драйв від вирішення логічних завдань не давали відчути плинність часу, ніби свято шахової стратегії тривало одну мить.

 Переможцями турніру стали: I місце – Леонід Фесюра (5 очок); II місце – Олег Козенко (4 очки);  III місце – Юрій Каплієнко (3 очки).

Цінними подарунками  за призові місця в турнірі забезпечив депутат  Кременчуцької міської ради від партії ЄС Богдан Лазоренко. Урочисте нагородження відбулося перед Будинком культури, окрім подарунків переможці отримали пам’ятні грамоти та медалі, а  всім учасникам дісталися солодкі призи і гарний настрій від  яскравих партій і блискуче продуманих ходів. У ході змагань учасники  неодноразово висловлювали думки стосовно систематичності проведення турнірів, тому з надією сподіваємося, що вони значно частіше відбуватимуться на теренах нашої громади.

 

Тамара Кір’ян,

староста сіл Пироги, Яроші

Фото без опису

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень