A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

На Полтавщині проводять імунізацію диких тварин від сказу

Дата: 16.11.2021 08:39
Кількість переглядів: 503

В Україні з 2018 року започаткована програма з ерадикації сказу в державі. Ця програма включає в себе імунізацію домашніх  улюбленців проти сказу (собаки, коти) та диких м’ясоїдних тварин на  всій території України.  З 15  листопада в Полтавській області розпочалася осіння кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти цього захворювання за допомогою авіатранспорту.  Це вже 22  область України, де проводяться такі заходи в 2021 році.

Як підкреслюють науковці: "Епізоотична ситуація щодо сказу в Україні та області вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах. Основним джерелом вірусу сказу в Україні залишається дика фауна, зокрема лисиця червона (близько 30% всіх випадків сказу серед тварин".

Чотири екіпажі повітряних суден з Вінницького ТОВ « Авіакомпанії «V –Авіа» з фахівцями ветеринарної служби (всього 24 особи прибули на Пирогівське летовище.) Протягом 10-12 днів спеціальну антирабічну вакцину для м’ясоїдних тварин будуть розповсюджувати авіатранспортом. Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини, обробляється весь ареал, крім населених пунктів і водних плес, із врахуванням місць проживання лисиць. За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області розподіл вакцини проведуть на території загальною площею 20 729 км2, де буде розповсюджено рівномірно  понад 518 тисяч принад з вакциною. Керівник підприємства «Укрветпромпостач», яке виготовляє і  постачає  препарати для ветеринарної медицини Ярослав Шарай  також прибув на Пирогівське летовище  і на моє прохання  детально розповів про  антирабічну вакцину "Орісвак". Інактивований антиген вірусу сказу для формування специфічного імунітету ( 1,8мл) знаходиться в полімерному блістері, який поміщений у брикет коричневого кольору  поживної та запашної для тварин принади. Натискаючи  зубами поживу, тварини прокушують блістер, і навіть, декілька крапель профілактичної  рідини, що потрапляють на мигдалини їх ротової порожнини  забезпечують через 14 днів формування імунітету проти сказу, який зберігається протягом 12 місяців. Також фахівець  підкреслив: "Дана вакцина призначена для оральної вакцинації дикої фауни, зокрема, лисиць, єнотовидних собак, вовків з метою  недопущення подальшого розповсюдження сказу. Вона є  безпечною для людей, домашніх та сільськогосподарських тварин,  однак  брати в руки  і переносити  брикети з місця ні в якому разі не    потрібно".

Чотири екіпажі в складі 3 осіб: двох пілотів і оператора з обслуговування машини з розповсюдження вакцини 15 листопада здійснили  перший 4-годинний політ над територією області, в подальшому планується по два рейси щоденно , починаючи з 7 години ранку.

Злітно-посадкова смуга Пирогівського летовища була обрана з огляду на добрий стан та вдале географічне положення.

Довідково:

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною летальністю. Збудником сказу є вірус, який виявляється в головному мозку, в слинних залозах та слині хворих тварин.  Науковці наводять переконливі дані про необхідність профілактики цього тяжкого недугу, бо за їх підрахунками на планеті щорічно  від  неї гине близько 55 тисяч людей, а 4 мільйони осіб потребують антирабічних щеплень. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що  завдають величезні соціально-економічні збитки.

 

Староста Пирогівського старостинського округу                                  Тамара Кір'ян

Фото без описуФото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень