A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Українська хустка – окраса, символ, оберіг

Дата: 07.12.2021 09:50
Кількість переглядів: 2273

Хустка. Хусточка. Хустина. Українська хустка – дівоча і жіноча прикраса, яку з давніх- давен носили українські жінки. За Михайлом Грушевським, хустка відома ще з часів Київської Русі.

Хустка могла багато розповісти про матеріальний статок жінки та її родини, адже була досить дорогим атрибутом. Ще століття тому ціна святкової хустки була не менше, аніж половина місячного прибутку господаря-середняка.

Хустка супроводжувала людину протягом усього життя — від народження і хрестин до поховання. Нею обдаровували кумів під час хрестин і весіль. Власноруч вишитою хусткою дівчина перев’язувала хлопця, що йшов до війська, щоб легким був його шлях і щоб не забував на чужині про її кохання. Якщо козак гинув, то саме цією вишитою хусткою під час поховання йому прикривали очі, «щоб орел очей не клював».

Під час заручин дівчина затикала хустку  за пояс на знак згоди вийти заміж та  перев’язувала нареченого та сватів. Під час весілля — дружб, наречених, жінок-родичок.  Для того, щоб  життя молодих було світлим,  їх виводили з хати та заводили за святковий стіл, використовуючи білу хустку.

Хустка була символом набуття дівчиною статусу заміжньої жінки.

Заміжні жінки ніколи не з’являлися на людях із непокритою головою, адже вважали, що це може накликати лихо, і діти часто хворітимуть.

А що означає, коли вам наснилася хустка? Біла – до доброї звістки, сватання або дорогого подарунку. Зелена – до позитивних змін, що принесуть щастя. Червона – символізувала потойбіччя та снилася до недуги. Чорна – до наклепу та брудних пересудів, що могли вплинути на репутацію. Втратити уві сні хустку – до ганьби у житті. Вкриватися теплою хусткою – до достатку та хороших життєвих змін. 

Тож недарма в Україні 7 грудня відзначають День української хустки. Його дуже полюбляє українське жіноцтво. Це видно по численних флешмобах та світлинах із соціальних мереж. Тож і бібліотекарі нашої громади взяли участь у флешмобі «Українська хустка: зв′язок поколінь».

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень