Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Втілення еко-проєктів в Пирогівському старостаті

Дата: 28.12.2021 08:27
Кількість переглядів: 394

Екологічні проблеми, екологічні ноу-хау, екологічні дослідження. Нині ці словосполучення викликають все більше уваги в суспільстві, а науковці наполягають на необхідності пропаганди екологічно свідомої поведінки та залучення  всіх до покращення екологічної ситуації. За даними аналітичних досліджень найбільше переймаються проблемами забруднення довкілля  молодь та  представники старшого покоління,  переважно більшість опитаних акцентують увагу  на  значному погіршенні якості повітря, води,  зміну кліматичних умов, збільшення  обсягів шкідливого промислового та побутового сміття.

 

З метою  пошуку шляхів вирішення екологічних проблем запроваджуються різноманітні формати залучення людей до розробки та здійснення екологічних проєктів. Так, Полтавською обласною радою вже третій рік поспіль проводиться захоплюючий  конкурс екологічних ініціатив громадян, переможцями якого вдруге стали жителі сіл Яроші та Пироги. Цьогоріч в результаті втілення еко-ідей: " Твори весняний легіт еко-гаю" та Екосистему ставка захисти" вдалося висадити саджанці рододендронів, калини, сакури, винограду "Віче", бересклетів, модрини; придбати: два аератори  (необхідні  для недопущення втрати рибних запасів через замори взимку під льодом та влітку при великій спеці, коли відбувається різке зниження концентрації кисню у воді),  гранулятор корму для риби, сучасні стенди та еко-торби. Навесні ще заплановано в рамках реалізації екопроєктів здійснити висадку 50 дубів, такої ж кількості лип та  68 дерев горобини,  встановити макет безпечного еко-вогнища.

 

Прикметно, що вдалося  виконати комплекс робіт з ліквідації колишнього  глинодобувного кар'єра як місця стихійного сміттєзвалища –привести до ладу  майже 60-літнє урвище, яке не задумуючись про стан довкілля, викопали для технічних потреб при будівництві  господарських комплексів колгоспу.  Цей штучно створений  крутояр, що знаходився вздовж берегової лінії  не лише приваблював нечемних людей, як місце для викидання непотребу, а й ніс  загрозу життю та здоров'ю людей і тварин, погіршував стан довкілля,  став   місцем поширення чагарників, бур'янів та болотяних випарів.  Також, реалізовуючи заходи проєктів придбали натуральний органічний  концентратор біологічно активних речовин  для очистки ставка, щоб   прискорити самоочищення водойми від продуктів органічного розпаду таких як: аміак, нітрати, нітрити, фосфати, і сечовина, знизити ризик розмноження патогенних організмів. Дія бактерій, що входять до складу препарату, запобігає неконтрольованому росту рослин у водоймі, відповідно відбуватиметься насичення води киснем, що сприятиме розвитку лускатих, а  подальшому створить можливості для купання у водоймі.

 

У результаті реалізації проєктів виникло багато ідей стосовно продовження задуманного. Нині ініціативна группа планує розширення   екогаю та підсилення екологічного змісту данного об'єкта  на прилеглій території до дитячого та спортивного  майданчиків  в селі Яроші Кременчуцького  району Полтавської області, а саме передбачається насадження декоративних  дерев та кущів, оформлення  куточка еко-релаксу, встановлення приладів спостереження за природними  процесами, формування калинового гнізда, встановлення просвітницького інформаційного щита, придбання еко-сумок з емблемою екогаю для масштабування проєкту і проведення  конкурсів на тему довкілля і макетування  смарагдового Дивосвіту.

 

Пирогівські творці еко-ідей планують заходи: з формування сучасного  екологічного бачення в жителів краю до водойм;  збереження і відновлення екосистеми ставка;  з  відтворення і примноження рибних ресурсів;  із зацікавлення   дітей до вивчення  іхтіології. В подальшому ініціатори  націлені здійснити оптимальні умови у частині водойми Сухий Кагамлик, що знаходиться на території сіл Пироги та Яроші для активного  і розвиваючого відпочинку поруч з  природою шляхом творення прилісу Рибалки.

 

Тамара Кір’ян

cтароста Пирогівського старостинського округу

Фото без опису

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень