Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Актуалізація Пам'ятки

Дата: 30.12.2021 10:54
Кількість переглядів: 215

За даними Пам'ятної Книги Попечителя Київського Навчального округу за 1913 рік на 01 січня 1913 року в Полтавській губернії налічувалося 29 чотирьохкласних міських училищ, в тому числі у містах: 19 і 10 – в селах (фото частини  сторінки  додаю). Тоді в Кременчуцькому повіті (мав у складі  19 волостей) в  сільській місцевості діяв лише один такий навчальний заклад – в Пирогах, Створений Серцем, Дужим  Інтелектом і Неймовірною Подвижницькою Діяльністю наших ПраПрадідів, він став Світочем і Окрасою краю на довгі роки! В рік 111 річниці Пирогівського Вищого початкового училища (новий статус отримано 01 вересня 1913 року)  в гармонії з терасою-ґанком центрального входу закладу, завдяки спільним зусиллям, архітектурному плануванню, голосуванню за Пирогівський проєкт Бюджету Участі   Полтавської області в 2020 році,   вдалося  цьогоріч замінити частину аварійного  паркану на новий з абревіатурою  Пам'ятки.  Історія ненав'язливо підказує, що спільні намагання і зусилля дають результат.

 

Згідно Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних  закладів навколо шкільної території повинен бути паркан.  Металева огорожа, що була встановлена у 80-х роках минулого століття по периметру земельної ділянки Пирогівської ЗОШ I-III ступенів  мала не лише непривабливий естетичний вигляд, а й значні пошкодження у багатьох місцях, що є небезпечно  травматичними для дітей, деякі планиці паркану повністю непридатні для подальшої експлуатації, три - демонтовані влітку 2021 році в зв’язку з руйнівним станом. В результаті  реалізації проєкту-переможця Бюджету Участі Полтавської області 2020 – "Паркан для школи – необхідність (реконструкція паркану біля Пирогівської школи)"  було встановлено  15 нових секцій (ще 14  по вул. Чумацький шлях поки що залишаться в незмінному стані). Зняті та придатні частини пришкільної огорожі  були вмонтовані в найкритичніших місцях паркану  біля приміщення Пирогівського  ліцею.

 

Основною  метою проєкту  було збереження пришкільної ділянки та її повноцінне використання, функціонування безпечної території для учнів Пирогівської ЗОШ, вихованців ДНЗ "Казка", відвідувачів дитячого майданчика, а також для попередження засмічення території, пошкодження шкільного майна та створення естетично привабливого центру села Пирогів  зі збереженою культурною спадщиною.

Тамара Кір'ян

Староста сіл Пироги, Яроші

Фото без опису   

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень