Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинській громаді презентували німецький досвід у сфері поводження з відходами

Дата: 18.02.2022 10:07
Кількість переглядів: 1142

17 лютого у Глобинській громаді за ініціативи голови Кременчуцької РДА Олега Лєдніка, за участі Глобинського міського голови Станіслава Джуся,  секретаря міської ради Олександра Феденка, заступників міського голови Інни Авраменко, Олександра Кочерги, депутатів міської ради, керівників структурних підрозділів виконавчого комітету міської ради, старост відбулася зустріч із представниками німецько-українського бізнесу щодо утилізації і переробки твердих побутових відходів.

Уже далеко не вперше у громаді порушується проблема поводження з твердими побутовими відходами, оскільки з кожним роком кількість сміття невпинно зростає. У результаті маємо засмічені населені пункти та водні джерела, значну кількість сміттєзвалищ у місті та селах громади, в тому числі несанкціонованих. З бюджету громади постійно виділяються сотні тисяч гривень на їх ліквідацію та упорядкування, але стихійні звалища знову з’являються, ніби нікуди й не зникали.  І як би громада не намагалась змінити цю ситуацію, впоратися із цим завданням наразі так і не вдалося. Стихійні звалища, які забруднюють довкілля, лишаються проблемою, яка гостро стоїть перед громадою. Тому вирішення проблемного питання вимагає системного, комплексного підходу і має бути спрямоване на увесь цикл поводження з відходами – від збирання до захоронення, базуватися на економічно обґрунтованих тарифах, враховувати необхідність інформаційної роботи з утворювачами відходів. Усе це потребує значних інвестицій, професійного підходу, і головне - підтримки жителів громади.

Саме ці питання обговорювались у ході робочої зустрічі. Заступник директора ТОВ «Німецько-українського підприємства «БРАУН ІНДАСТРІАЛ ТЕХНОЛОДЖІ»» Володимир Ткачук разом з інженером підприємства Олегом Йовженком презентували концепцію можливого вирішення сміттєвої проблеми із впровадженням сучасної технології та німецького досвіду в систему поводження з відходами в громаді.

За словами Володимира Ткачука за рахунок спільного будівництва і експлуатації заводу з переробки побутових відходів, до складу якого входить біогазова електрична станція, для переробки відходів, що біологічно розкладаються, можливо 90% сміття переробляти, а лише 10% утилізувати.  Гості презентували передовий досвід Німеччини і Європи, де такі заводи вже успішно працюють.  Компанія «BIT GmbH»  має практичний досвід реалізації більш ніж 350 проектів в галузі традиційної та альтернативної енергетики. У партнерстві з компанією «WABIO» (Німеччина), на замовлення муніципалітетів країн Європейського Союзу, були спроектовані і побудовані кілька десятків заводів з біогазовими електростанціями потужністю від 1,5 МВт до 20 МВт на годину. НУП «БІТ» - як філія компанії BIT GmbH  (Німеччина) в Україні, виконує повний комплекс робіт із впровадження проектів в сфері поводження з відходами та відновлюваної альтернативної енергетики.

У ході презентації інвестиційної програми було акцентовано увагу представників громади на тому, що реалізація такого проєкту дозволить поліпшити екологічну ситуацію на території громади, підвищити рівень економічної та енергетичної незалежності громади, забезпечити додаткові надходження в місцевий бюджет та створити нові робочі місця.

Тепер слово за Глобинською територіальною громадою.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень