Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відмічено появу та поширення хлібного жука-вусача

Дата: 25.05.2022 15:54
Кількість переглядів: 353

Фото без описуВ результаті фітосанітарного моніторингу агроценозів кукурудзи у Полтавській області, відмічено появу та поширення хлібного жука-вусача (Dorcadion carinatum Pall.).

Осередками існування та первинними стаціями його масового розмноження можуть бути перелоги, толоки, вигони, межі, пустирі й навіть невеличкі ділянки, забур’янені пирієм. Шкідник може зустрічатися на чорноземах, глинистих і солончакових ґрунтах.

Фото без опису

 

Жуки зазвичай виходять із лялечок восени й зимують у ґрунті. Іноді зимують також і лялечки. Яйця відкладають у квітні – на початку травня на рослини пирію, товстоногу, пшениці ярої та озимої, у вигризений щілиновидний отвір у піхві листка біля самої поверхні ґрунту. Ембріональний розвиток продовжується 15–17 діб. Відродження личинок відбувається наприкінці травня – початку червня. Через 15–20 діб після відродження личинка покидає стебло й переміщується в ґрунт, де харчується корінцями злаків і можуть нанести значну шкоду культурі.

Пошкоджують кукурудзу, пшеницю, ячмінь, овес і дикорослі злаки. Жуки з’являються рано навесні після танення снігу і незначного прогрівання ґрунту. Переміщуються вони переважно вранці та в другій половині дня, в спекотний період ховаються під грудками ґрунту, в тріщинах, під камінцями. Харчуються злаками, поїдаючи листя і перегризаючи паростки біля самого ґрунту

 

Фото без описуЗаходи боротьби. Для обмеження поширення жука-вусача та запобігання його шкідливості на сільськогосподарських посівах злакових культур слід дотримуватися наступних заходів: знищення на орних землях заростей пирію та інших злаків; використання ловчих канавок, по периметру сільськогосподарських угідь, що межують із можливими резерваціями вусача, які жуки не в змозі подолати, тому що вони позбавлені крил; застосування протруйників насіння інсектицидної дії.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Враховуючи особливості проведення комплексу весняно – літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління – державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                               Олексій  КОТЛЯР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень