Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Сигналізаційне повідомлення

Дата: 25.05.2022 16:01
Кількість переглядів: 353

В господарствах району триває заселення посівів зернових культур пшеничними трипсами, попелицями, а також продовжується яйцекладка клопів щитників зокрема клопа шкідлива черепашка, маврського та гостроголового. Виникла загроза масового пошкодження посівів озимих і ярих зернових культур від вище перелічених шкідників. Нагадуємо, що хімічні обробки проти личинок клопа-черепашки необхідно розпочинати при наявності в посівах 15-30% личинок третього віку.

Слід приступити до обробок при наявності 2 і більше личинок на 1 м² у посівах сильних, цінних пшениць та 4-6 личинок на 1 м² у рядових посівах.

До початку хімічних обробок потрібно організувати детальні обстеження кожного поля озимої пшениці і насіннєвих посівів з метою визначення чисельності клопа шкідливої черепашки.

ЕПШ для пшеничного трипсу 40 - 50 екз./колос (стебло), злакової попелиці – 20 - 30 екз./колос (стебло).

Для хімічного захисту посівів зернових колосових культур від вищезазначених шкідників застосовують препарати дозволені для використання в Україні.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Враховуючи особливості проведення комплексу весняно – літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.

 

Фото без описуВідмічено початок  масового льоту метеликів  яблуневої плодожерки І покоління.  За суми ефективних температур 230(понад 10 С) відбувається відродження гусениць І покоління, що зазвичай буває приблизно через 17 днів після цвітіння пізніх сортів  яблуні. Від пошкодження плодових насаджень гусеницями яблуневої плодожерки захистять обприскування інсектицидами: акцент, к.е. 2 л/га,  альтекс 100 к.е. 0,15-0,25 л/га, арріво, к.е. 0,16 -0,32 л/га, біммер, к.е. 0,8 – 2 л/га, бі – 58 новий, к.е. 0,7-2 л/га,  децис – ф – люкс, к.е.  0,5 -1 л/га,  дурсбан 480, к.е.  2л/га, зеніт, в.р.к.  0,25 л/га,  золон 35, к.е.  2,5 – 3 л/га, командор, РК 0,2 л/га, кораген 20, КС  0,15 – 0,75 л/га та іншими дозволеними до використання в Україні. В приватному секторі від плодожерки і попелиці застосовують препарати дозволені для роздрібного продажу населенню: бомбардир, в.г. 0,7г на 10 л води, децис профі 25 , в.г. 1 г на 10 л води, каліпсо, кс 2 мл на 10 л води, карате зеон мк.с. 4 мл на 10 л води, люфокс, к.е. 10 мл на 10 л води, рімон 10, к.е. 6 мл на 10 л води, танрек, рк 2,5 мл на 10 л води, цезар, к.е. 4-6 мл на 10 л води.

Фото без описуПід час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Враховуючи особливості проведення комплексу весняно – літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.

 

Провідний спеціаліст відділу фітосанітарної безпеки

Кременчуцького районного управління – державний інспектор

ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області                              Олексій КОТЛЯР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень