A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

У ПРІОРИТЕТАХ – СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ УМОВ ДЛЯ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ ТА РОЗВИТКУ ДІТЕЙ

Дата: 17.06.2022 10:45
Кількість переглядів: 781

Завершився карантинно-воєнний 2021-2022 навчальний рік. Яким він був у Глобинській громаді, як вирішувалися проблеми та чого вдалося досягнути у цей непростий для всіх нас час? На ці та інші питання відповів Глобинський міський голова Станіслав  Джусь редакції районної газети "Зоря Придніпров'я".

 

– Станіславе Васильовичу, розкажіть як завершився навчальний рік в освітніх закладах Глобинської територіальної громади? Чи є успіхи і як вирішуються проблеми?

Відповідаючи на це запитання, перш за все скажу: «Ми змогли подолати ті перешкоди і незручності, які виникли з введенням воєнного стану!».  Всі ми: і влада, і працівники відділу освіти, і педагоги, і учні, і батьки. Всім було складно, всім довелося пристосовуватися до нових, нікому незвичних умов. Адже з початком повномасштабного російського вторгнення наші школи перетворилися на осередки для збору і надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам, а окремі заклади освіти стали прихистком для вимушено переміщених осіб. Тому педагогам довелося поєднувати волонтерську діяльність із педагогічною.

 

 Але в умовах воєнного стану для всіх нас особливо важливо було забезпечити права учнів і дати їм можливість продовжувати здобувати освіту, зокрема в установленому порядку перевести їх на наступний рік навчання, видати свідоцтва про освіту або табелі навчальних досягнень, а також атестати.

Відповідно до методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки України адміністрації закладів освіти та вчителі мали забезпечити виконання освітніх програм та навчального плану за рахунок ущільнення матеріалу, організації самостійної пізнавальної діяльності учнів, додаткових консультацій з використанням технологій дистанційного навчання. Так ми і працювали.

Загалом освітня галузь громади становить 12 закладів загальної середньої освіти, 14 – дошкільної освіти та 1 заклад позашкільної освіти. Відповідно до чинного законодавства та рішень педагогічних рад до 4  червня в усіх закладах завершився  2021/2022 навчальний рік. Так, у 9 шкіл освітній процес закінчився 31 травня, у 3 (Пирогівський, Манжеліївський ліцеї, Троїцька гімназія) – 3 червня 2022 року.

На сьогодні на території громади зареєстровано та проживають 2788 дітей шкільного віку, з них 154 тимчасово виїхали за межі України. Оскільки, в зв’язку з воєнним станом, освітній процес в закладах освіти громади проходив у дистанційному форматі,  переважна більшість з тих, хто покинув рідні домівки,  мали змогу навчатися у своїх школах. Лише 36 учнів виявили бажання отримати документ про освіту закордонного закладу.

 

Внаслідок  проведення бойових дій, з різних областей на територію громади, разом з батьками, прибули 389 дітей шкільного віку, 150 були зараховані до закладів загальної середньої освіти міської ради.

 

Цьогоріч 305 дітей завершують здобуття початкової освіти, 245 - базової, а  143 – повної загальної середньої освіти. Всіх здобувачів загальної середньої освіти звільнено від проходження державної підсумкової атестації. 

 

12 дев’ятикласників отримають свідоцтва про здобуття базової загальної середньої освіти з відзнакою. Троє одинадцятикласників (Дар’я Жук – Великокринківський ліцей, Лілія Буренко, Анна Коноваленко – Глобинський ліцей №1)  будуть нагороджені срібними медалями «За досягнення у навчанні», четверо одинадцятикласників (Дар’я Борисенко, Дарина Вакуленко, Кароліна Котяй – Глобинський ліцей №5, Вікторія Артеменко – Глобинський ліцей №1) – золотими медалями «За високі досягнення у навчанні».

Здобувачі базової та повної загальної середньої освіти отримають документи про освіту в другій половині червня.

 

Освітній процес у закладах дошкільної освіти також  проходив з використанням дистанційних технологій. Дошкільну освіту здобували 675  маленьких громадян. До них  приєдналися 7 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Всього ж з інших областей до нас прибули 188 дітей дошкільного віку.

 

З 27 квітня 2022 року в звичному режимі (очно) з дотриманням норм цивільного захисту населення в умовах воєнного стану працювали гуртки   Глобинського Центру дитячої та юнацької творчості Глобинської міської ради.   Позашкільною освітою  було охоплено  573 дітей. 

 

Чи є перспектива відновлення роботи закладів дошкільної освіти в громаді найближчим часом?

 

На жаль, воєнний  стан в країні продовжується, майже щодня лунають тривожні сирени. У такий  період основне завдання міської влади – створення безпечних умов для здобуття освіти. Міністерством освіти і науки України рекомендовано відновлювати роботу  лише тих закладів, які забезпечені бомбосховищами.  На території громади закладів з радіаційним укриттям лише сім.  Ми створювали умови для якісної освіти, а не готувалися до війни.

 

– Чи проживання внутрішньо переміщених осіб у ЗДО №1 м. Глобине якось впливає на те, що заклад зараз не працює?

 

Громада щодня приймає наших співгромадян з тих регіонів, де тривають бойові дії або бомбардування. Хтось оселяється в нас, а дехто рушає далі в пошуку прихистку. Саме тому, що заклади освіти працювали в дистанційному режимі і переважна кількість внутрішньо переміщених осіб виявляли бажання тимчасово зупинитися саме в місті Глобине, де є розвинена інфраструктура (або є обладнане укриття цивільного захисту), і було  прийняте рішення розмістити таких осіб у Глобинському ЗДО «Дзвіночок». У разі відновлення роботи закладу, людей, які там проживають, буде переселено в інше місце.

 

– Якщо воєнний стан продовжиться й на осінньо-зимові місяці 2022 року, як здійснюватиметься освітній процес?

 

Яким буде навчання у 2022/2023 навчальному році, зараз важко спрогнозувати. Звісно ж, нам всім дуже хочеться повернутися до звичного процесу навчання у очному форматі, а освітні колективи вже не дочекаються коли зустрінуть своїх учнів та вихованців в стінах рідних закладів. Оскільки ми розуміємо, що якби не старалися учні і педагоги, та дистанційно навчатися дуже складно, а рівень отриманих знань залежить від великої самодисципліни, самоконтролю і наполегливості, в першу чергу, самих учнів.

 

До того ж під час дистанційного навчання ми стикаємось з багатьма факторами, на які досить часто ми не можемо вплинути. Це і поганий інтернет-зв’язок, особливо у сільських населених пунктах, і відсутність у багатьох учнів якісного комп’ютерного обладнання, особливо багатодітним сім’ям досить складно придбати необхідну техніку для всіх дітей. З педагогічним персоналом трішки простіше, у цьому плані. Нам вдалося забезпечити більшість педагогів якісною технікою, зокрема і завдяки державним програмам підтримки освіти, а от з учнями… Тут складніше… «То в мене камера не працює», «то мікрофон неробочий», «то інтернету немає»… Звісно ж у таких умовах вчителю досить складно проконтролювати як присутність учня на уроці, так і рівень засвоєння навчального матеріалу. Всі ці проблеми ми знаємо і працюємо над ними. І звісно ж, повернення до звичного режиму навчання вирішило б частину цих проблем. Та, будучи реалістами, ми повинні бути готовими до будь-яких сценаріїв. Сподіваємось на краще, але готуємось до всього.

 

З приводу «готуємось» хочу відмітити величезну роботу наших педагогів. Вони постійно освоюють нові методики, проходять безліч навчань щодо організації освітнього процесу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, постійно намагаються знайти такі способи подачі матеріалу, аби якомога краще пояснити тему учням. Тому, з впевненістю можу сказати, що кожному уроку передує значна підготовка вчителя. Але з іншого боку повинно бути і велике бажання учня отримати ці знання, бо інакше ніяк.

 

Вірю, що у будь-якому випадку професіоналізм і значний досвід наших педагогічних працівників допоможе організувати навчальний процес якнайкраще наскільки це можливо в реаліях сьогодення.

 

– Чи будуть якось охоплені діти в цьому році літнім відпочинком, якоюсь гуртковою чи позашкільною роботою?

 

На жаль, в цьому році знову не працюватимуть пришкільні табори. Думаю, що тут особливих пояснень не потрібно – адже всі ми розуміємо, що головне це безпека дітей.

 

Але змістовне дозвілля буде. І працівники бібліотек постійно працюють з дітьми, організовуючи різноманітні тематичні заходи. Окрім цього влітку при Глобинському Центрі дитячої та юнацької творчості буде працювати гурток "Арт-декор". Графік його роботи:  вівторок, четвер, п'ятниця з 11: 00 до 13 : 00 години. Вихованці гуртка  набувають навичок з  паперопластики, шиття іграшок з фетру, плетіння з атласних стрічок, бісероплетіння. Для дітей організовуються настільні ігри, конкурси,  малюнки на асфальті. Щоп'ятниці на дітей чекає "День здоров'я", спортивні заняття, а також ігри зі спортивним інвентарем, які проводяться на свіжому повітрі.

 

До роботи гуртка можуть долучатися також і діти з числа внутрішньо переміщених осіб. Всю цікаву інформацію можна дізнатися безпосередньо в Центрі щоденно, крім вихідних, з 8 до 16 години за адресою: м. Глобине, вул. Центральна, 273.

 

До речі, вже упродовж двох місяців у громаді успішно реалізовується ініційований відділом освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради соціально-патріотичний проєкт «Об’єднані. Сильні. Незламні», у рамках якого педагоги громади організовують для дітей, в тому числі і з числа внутрішньо переміщених осіб, різноманітні розважально-пізнавальні заходи, аби допомогти дітям знизити емоційну напругу та впоратися зі стресом. Адже водночас із безпекою дитини важливий і її психоемоційний стан. Тому освітяни громади значну увагу приділяють і цьому питанню.

 

Тож, не зважаючи на воєнний стан, всі заклади освіти Глобинської міської територіальної громади доклали і намагатимуться й надалі докладати максимум зусиль для навчання та всебічного розвитку наших дітей.

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень