Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Ще раз про сказ тварин

Дата: 24.06.2022 10:00
Кількість переглядів: 326

Фото без описуДжерелами сказу є дикі тварини, головним чином із сімейства собачих (вовки, лисиці, шакали), а також кажани. Небезпека цих тварин обумовлена наявністю в їх слині великої концентрації вірусу (у вовків - в 90-100%, лисиць - в 80-90%, собак і кішок - в 50%). 

Сказ - ранова інфекція, при якій зараження найчастіше відбувається при укусі. У повсякденному житті можуть мати місце випадки зараження при ослиненні пошкоджених шкірних покривів і слизових оболонок людини хворими на сказ тваринами при розробці туш тварин, контакті із забрудненою слиною шкірою. Хворі сказом тварини виділяють вірус із слиною вже в останні дні інкубаційного періоду - за 7-10 днів до появи клінічних проявів і впродовж усього періоду хвороби. Необхідно пам'ятати, що тварин, які нанесли укуси, необхідно ізолювати і проводити за ними 15-денний ветеринарний нагляд. Категорично забороняється знімати шкури із тварин, підозрілих на захворювання, і полеглих. Шкури спалюють або закопують на глибину до 2 метрів. Постраждалі від укусів, ослинені та подряпані бродячими, домашніми або дикими тваринами, повинні негайно звернутися за медичною допомогою в травматологічні пункти або хірургічні кабінети поліклінік за місцем проживання для отримання невідкладної допомоги і вирішення питання про проведення лікувально-профілактичної імунізації. При можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70-градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку і звернутися до лікаря. Необхідно пам'ятати, що захворювання гідрофобією завжди закінчується смертю.                             

Щодо випадків сказу по території населених пунктів Кременчуцького району в  2021 році:

- по  Глобинській ТГ - 2 випадки сказу: велика рогата худоба і кіт. Сказ великої рогатої худоби (теличка 6 місяців)реєстрований на території  садиби громадянина в с.Зубані. Сказ кота реєстровано в садибі громадянина в с. Пузикове; 
- по Семенівській ТГ – 2 випадки сказу  (безпритульні коти) в с.Паніванівка, с.Вереміївка;
- по Козельщинській ТГ – 1 випадок сказу - кіт безпритульний с.Бреусівка;
- по м. Кременчуку – 3 випадки сказу: 2 лисиці і кіт в с.Омельник.

 

По всіх неблагополучних пунктах рішеннями ДНПК при Кременчуцькій РДА були встановлені карантинні обмеження та здійснені відповідні протиепізоотичні заходи: дезінфекційні роботи в осередках сказу, щеплення тварин проти сказу, проведені роз’яснювальні  бесіди серед жителів населених пунктів загрозливої та  неблагополучної зони.

Ще раз повідомляємо про те, що вчасні щеплення тварин проти сказу, є надійним захистом тварини від інфікування та  її загибелі від цієї хвороби.

                                                                          

Відділ ветеринарної медицини та протиепізоотичної 

роботи Кременчуцького районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 

 

                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень