A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ПРОФІЛАКТИКА ЛЕПТОСПІРОЗУ

Дата: 28.07.2022 16:34
Кількість переглядів: 1275

Фото без описуЛептоспіроз - хвороба є одним з найпоширеніших зоонозів світу, спостерігають її на всіх континентах, окрім Антарктиди. Щорічна захворюваність коливається від 0,02 на 100 тисяч населення в країнах помірного клімату до 100 та більше у тропічному кліматі. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней. Серед тяжких форм лептоспірозу летальність сягає 30-35 %.

З настанням літа багато людей планують відпочинок у природних умовах. Лептоспіроз – особливо небезпечна інфекція з важким протіканням, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз у світі, зустрічається на всіх континентах. Збудник лептоспірозу може уражати як людину, так і тварин (велика та дрібна рогата худоба, собаки, кішки, хутрові звірі та гризуни). У тварин захворювання може протікати явно, з вираженою симптоматикою, а також безсимптомно, але при цьому тварина може бути джерелом інфекції для інших тварин та людей. У тварин може спостерігатись довготривале носійство, при цьому лептоспіри у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище,де зберігаються тривалий час.

В Кременчуцькому районі зареєстрований випадок захворювання громадянина, жителя  с. Піщане, який згідно епіданамнезу купався у ставку, в своєму селі та на нозі мав пошкодження. Був підтверджений діагноз «лептоспіроз,важкий ступінь захворювання»  референт лабораторією «Центр громадського здоров’я» 21.07.22року №8/58. Проводиться лікування  та відповідні заходи.                                           

Як відбувається інфікування людини? Зазвичай люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, особливо літньому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Вхідними воротами в організмі людини для лептоспір є ушкоджена шкіра (подряпини, тріщини) та слизові.

Прояви хвороби: з моменту зараження до початку недуги проходить від 2-3 до 20-30 днів. Хвороба починається раптово (пацієнт точно може вказати часи свого захворювання): у здорової на вигляд людини з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40 градусів, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі аж до повної відсутності. На 8-10 день з початку захворювання хворий може померти від гострої нирково-печінкової недостатності та падіння кров’яного тиску внаслідок кровотеч. Якщо вчасно не звернутися за фаховою допомогою – виникають тяжкі ускладнення, які можуть привести до летальних випадків. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя. Хвора людина не являється джерелом інфекції!

Щоб попередити це захворювання, слід дотримуватись наступних правил:     

1)не вживати для пиття не кип’ячену воду з відкритих водоймищ, не перевірених джерел;

2)слід уникати купання у водоймищах із стоячою водою, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин ;

3)захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

4)проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;

5)дотримуватись  правил особистої гігієни при догляді за худобою – доцільно працювати в рукавичках, регулярно мити руки, не їсти і не палити під час роботи;

6)працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень – користуватись відповідним одягом та взуттям, захисними рукавичками.

7)впорядковувати території населених пунктів та власних садиб, не допускати влаштування несанкціонованих звалищ побутових відходів – місць виплоду гризунів.

 

Відділи ветеринарної медицини і протиепізоотичної роботи та державного наглядом за дотриманням санітарного законодавства Кременчуцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень