Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО ПІД ЧАС ВІЙНИ ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Дата: 28.09.2022 14:05
Кількість переглядів: 239

Фото без описуПопри повномасштабну війну, розпочату на території України 24 лютого 2022 року, проблема домашнього насильства не стає менш важливою. Війна, як і будь-яка екстремальна ситуація, лише загострює проблеми людей, які були й до цього. Зокрема, це стосується насильства в сім’ях. Домашнє насильство під час війни – це поширене явище, яке стає ще більш небезпечним, ніж у мирний час. Людям, які зазнали такого насильства зараз, складніше знайти вихід – вони часто обмежені у пересуванні, їм немає в кого попросити про допомогу, вони ще більше залежать від кривдників фізично й матеріально.

 

Корисна інформація для постраждалих від домашнього насильства:

ЦЕНТР НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ГЛОБИНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Центр – це доступний та безпечний простір допомоги та підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Це місце, в якому постраждалі можуть у комфортних умовах отримати відповіді на запитання,  комплексну допомогу та необхідні соціальні послуги. В центрі до послуг постраждалої особи є фахівці із соціальної роботи та практичний психолог.

За потреби працівники центру скоординують постраждалу від домашнього насильства особу для отримання конкретної допомоги за місцем її перебування.

 

Фахівець із соціальної роботи

В першу чергу, фахівець із соціальної роботи складає акт оцінки потреб аби виявити, які соціальні послуги необхідно надати постраждалій особі. Серед таких послуг:

— інформування,

— психологічне чи соціальне консультування,

— кризове та екстрене втручання,

— скерування до притулку (якщо у постраждалої особи немає безпечного місця перебування).

 

Робота з психологом

Якщо потрібне психологічне консультування, то постраждала особа має змогу отримати психологічну допомогу та підтримку.

?При КУ «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» для надання емоційної та психологічної підтримки працює телефон довіри: 050 535 1463 (дзвінки анонімні та конфіденційні!)

 

?МОБІЛЬНА БРИГАДИ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

При КУ «Центр надання соціальних послуг Глобинської міської ради» працює мобільна бригади соціально-психологічної допомоги, спеціалісти якої надають соціально-психологічну допомогу постраждалим особам, зокрема соціальні послуг з консультування, кризового та екстреного втручання, соціальної профілактики відповідно до їх потреб.

ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ (ПОЛІЦІЯ)

Ви можете викликати поліцію за номером 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.

?Правоохоронці можуть, зокрема, винести кривднику терміновий заборонний припис, надати пораду щодо подальших дій та наявних надавачів послуг, а також скерувати вас (разом із дітьми) до убезпеченого притулку для постраждалих осіб.

 

??ГАРЯЧІ ЛІНІЇ ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА

Урядовий контактний центр — 1547 (з мобільного або стаціонарного).

?Інформаційна консультація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Цілодобово і безкоштовно.

 

НАЦІОНАЛЬНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПОПЕРЕДЖЕННЯ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА — 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного)

?Цілодобово, безкоштовно, анонімно. Інформаційна, соціально-психологічна та юридична підтримка.

 

МЕДИЧНІ УСТАНОВИ

Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, зверніться до лікаря для отримання медичної допомоги та документування в медичній картці ознак того, що з вами сталося. Надалі це допоможе притягнути кривдника до відповідальності, якщо ви звернетеся до правоохоронних органів.

 

УПОВНОВАЖЕНА ОСОБА (КООРДИНАТОР) З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ ТА ПРОТИДІЇ НАСИЛЬСТВУ

Тут приймуть заяву про вчинення у вашій сім’ї насильства та скерують вас для отримання необхідної допомоги.

 

СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Якщо у вашій сім’ї є діти, вони так само або страждають від насильства, або є його свідками. Відповідна служба втрутиться в ситуацію та захистить права дітей.

 

СУД

Залежно від ступеню тяжкості насильства суд, зокрема, може до пів року обмежити доступ кривдника до вас та ваших дітей, а також скерувати його до проходження спеціальної програми, спрямованої на змінення його поведінки в сім'ї.

 

Під час війни захист потерпілих від домашнього насильства в Україні набув ще більшого значення. І робота в цьому напрямку значно посилюється у зв’язку з тим, що Верховна Рада цього року 20 червня ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію). Ця угода передбачає захист жінок від усіх форм насильства та дискримінації, рівність між жінками й чоловіками, політику та заходи для захисту всіх жертв насильства й надання їм допомоги.

Якщо ви постраждали від домашнього насильства, або стали свідком вчинення домашнього насильства – не мовчіть!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень