Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Глобинське бюро правової допомоги інформує!

Дата: 24.10.2022 14:25
Кількість переглядів: 172

Фото без описуРеєстрація смерті особи, яка померла на тимчасово окупованій території або в районі бойових дій!

    В першу чергу слід наголосити, що Державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі одного з документів: документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

      Документами про сметь можуть бути: здоров’я, що розташований у місті, або селищі міського типу, населеному пункті сільської місцевості; - фельдшерська довідка про смертьвидається фельдшером закладу охорони здоров’я, що розташований у сільському населеному пункті у разі відсутності лікаря (хвороба, відпустка тощо); - лікарське свідоцтво про перинатальну смертьвидається закладами охорони здоров’я у разі смерті дитини у віці 0-6 діб та мертвонародження.

      Подати заяву можуть родичі померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров’я, де настала смерть. Якщо ж відсутні документи як підтверджують смерть особи  або виданні органами самопроголошених утворень необхідно звернутися до суду (за місцем знаходження заявника) з заявою про встановлення факту смерті. Під час звернення до суду доказами по справі можуть бути: колективний акт про настання смерті, пояснення заявників, свідків, речові докази, а саме фотографії, звуко- і відеозаписи.

     Якщо особа померлого відома зазначається: час і місце смерті, прізвище, ім’я та по батькові померлого чи загиблого, факт бомбардування (обстрілу), перебування у сховищі, повідомити про ступінь споріднення або знайомства із померлим чи загиблим тощо. Якщо особа померлого невідома, відсутні документи: стать, приблизний вік, номер будинку, під’їзду, квартири, де проживала особа, тощо для подальшої її ідентифікації,  відомості про осіб, які склали акт, та їхні контактні відомості.

     Після надходженя заяви до суду, справа розглядається невідкладно з моменту надходження. Судовий збір за розгляд заяви  про встанолення факту смерті не сплачується. Після ухвалення рішення суду про встановлення факту смерті особи рішення підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану за зверненням заявника, незалежно від місця смерті чи проживання померлої особи.

      Внутрішньо переміщенні особи яким необхідно вирішити питання реєстрації смерті, народження або відновлення втрачених документів в судовому порядку  можуть звертатися до сектору Глобинського бюро правової допомоги яке знаходиться за адресою: м. Глобине, вул. Центральна, 212, кабінет № 106 або за телефоном 050-281-25-03.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень