A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Перукар – професія особлива

Дата: 06.02.2023 14:55
Кількість переглядів: 1142

Фото без описуПерукар-це й хФото без описуудожник, і психолог, і довірена особа.Професія перукаря завжди була і буде життєво необхідною, тому що в людині закладене прагнення до краси і догляду за собою.     Професії перукаря і манікюрниці особливі, адже вони належать до тих небагатьох, які досі не вдалося повністю автоматизувати. Цю роботу люди обов’язково повинні виконувати вручну. Навіть за умов сучасного технічного прогресу, дуже важливо уявити собі машину, яка могла б без допомоги людини виконати цю роботу. Тому можна зробити висновок, що дані професії не втратять актуальності з часом, і в майбутньому матимуть попит на ринку праці.

Робота перукаря проводиться в системах «Людина – Людина» (обслуговування клієнтів), «Людина - художній образ» (створення зачіски як естетичного компоненту зовнішності) і «Людина – природа» (дія на біологічні системи).

Перукар виконує стрижку, укладання і завивку волосся відповідно до замовлення клієнта. Складає фарбувальні розчини і проводить забарвлення волосся. Орієнтуючись на напрям моди і особливості зовнішнього вигляду клієнта, дає пораду про вибір зачіски.

Робота перукаря найчастіше позмінна і виконується  в приміщенні. Весь день доводиться бути на ногах. У зв’язку із специфікою професії найбільше навантаження припадає на руки, що потребує великої фізичної витривалості. До всього «щастя» цирульників на їх організм впливають різні хімічні речовини, робота  в умовах підвищеної температури, локальна вібрація, психоемоційне навантаження.

Сьогодні салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров’я, бо прирівнюються до медичних маніпуляцій. Не можна сказати, що відвідування салонів краси обов’язково обернеться для вас яким-небудь захворюванням, проте всі вони є потенційно небезпечними щодо ризику зараження стафілококовими, стрептококовими, грибковими інфекціями, гепатитами В та С, ВІЛ і іншими захворювання.

Майстру необхідно обов’язково пам’ятати, що, на превеликий жаль, клієнти можуть бути безсимптомними носіями збудників різних інфекцій. Тому, щоб не наражати на небезпеку себе та оточуючих, при виконанні процедур (особливо манікюру, педікюру, і т.і.) необхідно суворо дотримуватися запобіжних заходів, регулярно проходити періодичні медичні огляди та гігієнічне навчання.

Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій – це потенційно небезпечний фактор передачі хвороб, тому для роботи з кожним клієнтом майстер повинен використовувати стерильний інструментарій та чисту білизну. Щоб запобігти зараженню протерти інструмент просто спиртом чи перекисом водню недостатньо – а так часто роблять працівники багатьох салонів. За санітарними вимогами інструмент багаторазового використання має проходити декілька етапів стерилізації.

У майстра манікюру (перукаря) має бути 2 – 3 набори інструментів. Перш ніж сісти за робочий стіл майстер манікюру має обробити його антисептичним засобом, ваші руки – спеціальним антисептиком для шкіри, помити та продезінфікувати власні руки. На сьогодні відповідальність за дотримання вимог санітарно - протиепідемічного режиму покладається на керівників перукарень та салонів краси.

З метою запобігання нанесення шкоди здоров’ю людей Кременчуцьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області проводить роз’яснювальну роботу серед працівників салонів краси та перукарень з розповсюдженням пам’ятки по дотриманню санітарно-протиепідемічних норм та правил при обслуговуванні населення.

Краса та міцне здоров′я – це залог гармонії нашого життя.

 

 

Начальник Кременчуцького  

районного управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                         Володимир БАРЧУК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень