Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Відновлювана енергетика — це енергетика майбутнього.Зустріч з представниками компанії ТОВ "ДТЕК ВДЕ"

Дата: 12.04.2023 11:36
Кількість переглядів: 366

11 квітня відбулась робоча зустріч та брифінг представників компанії ТОВ "ДТЕК ВДЕ" з керівництвом Кременчуцького району, Глобинської громади та представниками медіа груп. Компанія анонсувала  проект у секторі відновлюваної енергетики України та можливості будівництва в районі першого вітропарку. Відновлювана енергетика — це енергетика майбутнього: чиста, екологічна і безпечна.

«Зараз, в умовах війни, Україна має унікальну можливість побудувати нове більш свідоме суспільство, нову економіку та енергетику, де пріоритетне місце має посідати саме зелена енергетика. Використання поновлюваних ресурсів (сили вітру, води і сонячного випромінювання) дозволяє поліпшити баланс навколишнього середовища і скоротити використання традиційних видів палива», - зазначив заступник генерального директора ТОВ "ДТЕК ВДЕ" Олег Соловей. 

«Будівництво таких великих інфраструктурних проектів є значним внеском в реалізацію цілей Енергетичної Стратегії України. Ми прагнемо бути надійним партнером для наших громад не словом, а ділом. У 2023 році ми продовжуємо інвестувати в розвиток інфраструктури. ДТЕК ВДЕ фінансово підтримує реалізацію проєктів в рамках затверджених програм розвитку громад та збільшує  інвестиції в конкурс міні-грантів «Громада своїми руками», щоб жителі могли самі ініціювати важливі для них проєкти», - додав керівник компанії.

Учасники зустрічі обговорили перспективи втілення даного проекту в Кременчуцькому районі, зокрема на території  Глобинської громади.

 «Потреба в новій генерації очевидна. Ми бачимо, що під час війни ворог б’є в об’єкти енергетичної інфраструктури. Електроенергія, перш за все, потрібна для забезпечення життєдіяльності людей. Ми планували втілювати проєкт із «зеленою електрикою» ще до війни. Зараз знову прийшли до цієї теми», - зазначив голова  Глобинської громади Станіслав Джусь.

Представниками медіа були поставлені запитання стосовно потужності енергосистеми, впливу енергосистеми  на тарифи,  опитування населення  та підписання Меморандуму. Основне питання, яке цікавило присутніх: що від цього вітропарку отримає громада? Олег Соловей дав вичерпну відповідь і наголосив: «Початок реалізації проєкту будівництва вітрової електростанції залежить від того, чи знайде компанія порозуміння з керівниками громади та району, а також від ставлення мешканців до цього будівництва. ДТЕК ВДЕ збирається спочатку провести перемовини, вивчити громадську думку й лише після цього підписати Меморандум про партнерство з територіальною громадою про початок реалізації проєкту. Стосовно того що може отримати територіальна громада та район в цілому від залучення такої великої інвестиції? По-перше, ДТЕК ВДЕ - це найбільший приватний національний інвестор, який реалізує екологічні проєкти. По-друге, компанія працює по «білому», зарплати в ній доволі високі, а це податки до місцевих бюджетів та потенційні можливості для розвитку малого бізнесу. Крім того, ДТЕК ВДЕ підтримує малий бізнес у громадах, де реалізує свої проєкти, й шляхом залучення грантів від міжнародних організацій». Олег Соловей заявив, що в ході будівництва електростанції буде залучено до 500 працівників (водії, будівельники, монтажники, електрики тощо), а після закінчення будівництва експлуатувати електростанцію буде близько 30 працівників плюс служба охорони вітряків. По-третє, реалізація програми передбачає розвиток інфраструктури громади та району. А особливу увагу представник ДТЕК ВДЕ приділив соціальному партнерству, наголосивши, що компанія є соціально відповідальною та реалізує багато соціальних проєктів у тих громадах, де будує свої об’єкти.

Представник ДТЕК ВДЕ також розвіяв міфи, які існують щодо розміщення вітряків: «Говорять, що вони шкодять птахам, але це неправда – в місцях реалізації наших проєктів птахів стало навіть більше. Інший міф, що вітряки створюють постійний шум – це також неправда. Ми будуємо вітряки поза межами населених пунктів та використовуємо сучасні турбіни, які майже не створюють шуму. На відстані 10 мерів він відчувається як шум від пральної машинки, а на відстані 20-30 метрів його взагалі не чути», - пояснив Олег Соловей.

Отже, Глобинська громада невдовзі може нагадувати ландшафти багатьох європейських країн з вітряками у полі.

 

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень