Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Мультидисциплінарна мобільна команда в роботі

Дата: 16.06.2023 15:13
Кількість переглядів: 576

Відповідно до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», положень Меморандуму про співробітництво з італійською гуманітарною організацією ІНТЕРСОС від 17.08.2022 , з метою забезпечення гідних умов існування, захисту прав вразливих груп населення,  профілактики та подолання  складних життєвих обставин шляхом забезпечення доступу до відповідних якісних  психосоціальних послуг та реалізації соціальних потреб цільових груп 16.12.2022 року створено при відділі соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету Глобинської міської ради мультидисциплінарну мобільну команду психосоціальної роботи Глобинської міської територіальної громади .

Мультидисциплінарна мобільна команда психосоціальної роботи Глобинської міської територіальної громади (далі – МДМК) – це група спеціалістів, уповноважених різними суб'єктами (та/або різних служб) чи надавачем соціальних послуг, які забезпечують надання психосоціальних послуг вразливих груп населення громади, що потребують невідкладної психосоціальної підтримки (далі – отримувачі послуг) в умовах вуличної виїзної роботи.

Метою діяльності МДМК є забезпечення гідних умов існування, захисту прав вразливих груп населення, профілактика та подолання складних життєвих обставин шляхом забезпечення доступу до відповідних якісних  психосоціальних послуг та реалізація соціальних потреб цільових груп, а саме: осіб з інвалідністю, у тому числі дітей; внутрішньо переміщених осіб, постраждалих внаслідок війни; багатодітних сімей; сімей з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах та не можуть самостійно їх подолати; жінки, що постраждали від домашнього та гендерно обумовленого насильства; постраждалі від торгівлі людьми;  інші мешканці громади, що потребують невідкладної допомоги (далі – цільові групи).

Завдання МДМК: виявлення в умовах виїзної роботи осіб із числа цільових груп, що потребують захисту, та надання їм психосоціальних послуг; проведення первинної оцінки потреб та з'ясування проблем, які потребують вирішення, у тому числі стосовно отримання медичної допомоги; здійснення первинної психосоціальної роботи з представниками цільових груп, що спрямована на профілактику та подолання  складних життєвих обставин.

До складу МДМК входять: спеціалісти відділу соціального захисту та охорони здоров’я виконавчого комітету міської ради, соціальний працівник міжнародної некомерційної гуманітарної організації INTERSOS; психолог міжнародної некомерційної гуманітарної організації INTERSOS; медичний працівник (лікар/медична сестра) та фахівці служби у справах дітей за потреби, водій міжнародної некомерційної гуманітарної організації INTERSOS.

З 2023 року МДМК проводиться співробітництво з Комунальною установою «Центр надання соціальних послуг Глобинської міськради», яке направлено на  підвищення рівня  доступності надання соціальних послуг жителям Глобинської громади шляхом забезпечення  спільної взаємодії при роботі мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, соціально-педагогічної послуги «Університет третього віку» та інших соціальних послуг, де психолог мобільної команди надає допомогу на місці дітям чи дорослим якщо це необхідно. Відповідно до Угоди про співробітництво (партнерство) до складу мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі при КУ «Центр надання соціальних послуг Глобинської міськради» включено представників міжнародної некомерційної гуманітарної організації INTERSOS. За час діяльності проведено 17 спільних виїздів за вказаними напрямками.

Мобільні команди надають послуги та здійснюють консультування на основі підходу ведення справ кейс-менеджменту. Мобільна команда надає мультифункціональні послуги, які включають, але не обмежуються  наданням послуг із соціального захисту, психосоціального, інформаційного консультування та інформаційної підтримки щодо правової допомоги. Мобільна команда надає послуги по формату: індивідуальні та групові консультування; інформаційні, інтеграційні та рекреаційні заходи для дітей та дорослих; участь у підтримці послуг для постраждалих від домашнього та гендерно-зумовленого насильства; надання  консультацій з питань психічного здоров'я та психологічної підтримки; надання матеріальної допомоги шляхом забезпечення непродовольчих товарів та санітарно-гігієнічних засобів для внутрішньо переміщених осіб та вразливих груп населення, що проживають на території громади; надання соціального супроводу незахищеним верствам населення до медичних чи соціальних закладів; надання інших послуг відповідно до потреб та додаткових угод тощо.

Діяльність мобільних команд сприяла вирішенню соціально-побутових проблем (потреб) сімей з дітьми з числа внутрішньо переміщених осіб, багатодітних сімей, малозабезпечених шляхом надання необхідних речей, одягу, взуття, засобів гігієни, побутової техніки, продуктів харчування тощо; також вдалося сприяти покращенню житлових умов та надання правового супроводу сімей/осіб, які знаходяться у складних життєвих обставинах.

Станом на 09.06.2023 року було організовано та проведено близько 200 заходів групового та індивідуального інформування, 119 заходів психологічної підтримки завдяки яким вдалося охопити більше 1500 осіб. Впроваджено 247 індивідуальних справ кейс-менеджменту.

Спільні дії обох мобільних команд виконуються на безкоштовній основі та націлені на задоволення потреб найбільш вразливих категорій громадян, які проживають на території  Глобинської громади.

Діяльність мобільних команд здійснюється в межах коштів, передбачених на організацію надання соціальних послуг, фінансування установ (організацій), працівники яких залучені до роботи команд, інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Міжнародна некомерційна гуманітарна організація INTERSOS за свій рахунок забезпечує автотранспортом діяльність мобільних команд.

Наразі проводиться робота щодо залучення нових сімей/осіб з ціллю популяризації профільної діяльності та поширення інформації про гуманітарну допомогу.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень