Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Нещасні випадки з дітьми

Дата: 07.08.2023 16:18
Кількість переглядів: 221

Фото без описуНещасні випадки з дітьми трапляються саме тоді, коли вони залишаються без нагляду дорослих. Діти стають заручниками обставин, а їхнє легковажне ставлення до вогню та води часто є першопричинами сумних і трагічних наслідків. Однією з основних причин стає недбале ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків.

З настанням канікул багато дітей залишаються вдома без нагляду. Вкрай небезпечно залишати малечу самих, адже вони самостійно не можуть вирішувати проблеми, тому:

  • перевірте, чи знає дитина ваш телефон та телефони екстрених служб на пам’ять;
  • змоделюйте різні ситуації поведінки дитини (незнайомець дзвонить у двері, діти кличуть гратися на вулицю, чутно підозрілий запах та інші);
  • обговоріть періодичність зв’язку – наприклад, зідзвонюйтесь кожну годину або надсилайте повідомлення у месенджерах;
  • складіть разом розпорядок дня (графік прийняття їжі, вивчення уроків);
  • розкажіть про небезпеки в мережі інтернет, якщо доцільно, обмежте доступ до певних сайтів;
  • нагадайте про правила або заборони відкриття вікон та балкону, а також встановіть перелік дозволених для користування електроприладів;
  • домовтесь, що дитина не буде відповідати по телефону на дзвінки від незнайомців;

Проведіть з  дітьми профілактичну бесіду щодо правил поведінки на воді, розкажіть їм, до яких наслідків може привести нехтування порадами дорослих і власна неуважність. У першу чергу дітей слід попередити, що:

  • купатися у водоймах закритого типу, де немає облаштованих пляжів і рятувальників, заборонено;
  • наближатися близько до води і заходити в неї можна тільки під наглядом дорослих;
  • у тих місцях, де поблизу знаходиться вивіска про заборону купання, купатися не варто, так як це може призвести до сумних наслідків;
  • запливати за буйки, навіть якщо дорослі знаходяться поблизу, не потрібно;
  • не плавати на глибині, понад росту дитини;
  • у малознайомих місцях пірнати також забороняється, так як це може призвести до травм.

Відпочинок біля водойм, озер і на морі — це не тільки користь, але і велика небезпека. Тому безпека дітей на воді в літній період повинна дотримуватися як ніколи.

Правила поведінки на воді для дітей створені не просто так і про це повинні знати кожна дитина і її батьки. Дотримання цих правил — це запорука здорового і безпечного відпочинку. Безпека на воді для дітей повинна в першу чергу створюватися саме батьками, так як тільки вони несуть повну відповідальність за здоров’я і життя їхньої дитини.

Законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність батьків за неналежне виховання дітей, а саме: ухилення батьків від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу ст.184 КУпАП. Кримінальний Кодекс України передбачає, що невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків з догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки або  залишення в небезпеці малолітньої дитини карається обмеженням волі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень