A A A K K K
для людей із порушенням зору
Глобинська громада
Полтавська область, Кременчуцький район

Пам'ятка щодо передачі та профілактики дифтерії!

Дата: 05.01.2024 08:21
Кількість переглядів: 85

Фото без описуНа Київщині зареєстровано летальний випадок від дифтерії. У Київській області 73-річна жінка померла від дифтерії. 29 грудня 2023 року хвора була госпіталізована до лікарні, проте її життя не вдалось врятувати через довготривале самолікування й ускладнення, що виникли внаслідок хвороби. Також з'ясовано, що у померлої були відсутні щеплення.  Зазначимо, що це перший летальний випадок від дифтерії за 2023 рік.

     Важливо пам'ятати, що щеплення від дифтерії мають отримувати не тільки діти, але й дорослі – кожні 10 років. Вакцина проти дифтерії АДП-м містить також протиправцевий компонент. 

     За 11 місяців 2023 року відповідно до Календаря профілактичних щеплень ревакцинацію від дифтерії отримало лише 47,8% від запланованої кількості дорослих осіб, що є недостатнім. Щеплення вакциною АДП-м є безкоштовним! Зверніться до вашого сімейного лікаря, перевірте свій вакцинальний статус та в разі необхідності вакцинуйтесь. 

     Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту. Джерелом інфекції є хвора людина чи носій дифтерійної палички Corynebacterium diphtheriae, які виділяють токсигенні штами збудника. Інкубаційний період захворювання — від 3 до 10 днів. Перебіг хвороби залежить від локалізації патологічного процесу, його поширеності, обтурації дихальних шляхів, наявності та характеру ускладнень, супутніх захворювань та приєднання вторинних інфекцій.

Серед найпоширеніших проявів хвороби: 

- біль у горлі;

- підвищена температура, лихоманка;

- набряк слизової оболонки ротоглотки;

- наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;

- набряк шиї;

- збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Захворювання також може викликати ускладнення, які включають в себе: 

- блокування дихальних шляхів; 

- інфекційно-токсичний шок; 

- пошкодження серцевого м'яза (міокардит); 

- ураження нервової системи;

- нефрозонефрит;

- легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).

     Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов'язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару. 

     Запобігти небезпечним ускладненням можна завдяки вакцинації дітей згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, і ревакцинації дорослих кожні 10 років.  Діти мають отримати 6 щеплень від дифтерії: у перші 2,4,6, 18 місяців життя та у 6 й 14 років. 

Вакцинація, як і перенесене захворювання, вже через рік-півтора не гарантує захисту від інфікування та захворювання, але у правильно щеплених, недуга матиме набагато легший перебіг, ніж у тих, хто не має щеплень. Тому Центр громадського здоров'я рекомендує вчасно здійснювати як вакцинацію, так і ревакцинацію.

Бережіть себе та своє здоров'я !!!

Фото без опису

В.о. начальника Кременчуцького

районного управління                                                           Андрій ПЕРВИЙ

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень